Σάββατο 13 Απρίλη 2024 - Κυριακή 14 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περιθώριο

Το άθλιο επιχείρημα της «χαμένης έδρας», άρα και της «χαμένης ψήφου», επιστράτευσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης, για να εξηγήσει ότι δεν πρέπει να ψηφιστούν κόμματα όπως το ΚΚΕ, που δεν εντάσσονται στις μεγαλύτερες ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες, δηλαδή στο ΕΛΚ, στους Σοσιαλιστές, στους Πράσινους, στους Φιλελεύθερους και στην ομάδα του Μακρόν, οι οποίες κατά τον Καιρίδη «παίζουν το παιχνίδι στην Ευρωβουλή». «Ολες οι άλλες είναι περιθωριακές πολιτικές ομάδες (...) Οποιο κόμμα αναδεικνύει ευρωβουλευτές που εντάσσονται σε περιθωριακή ομάδα, τότε ναι, έχει χαμένες έδρες και έχουμε μόλις 21 ευρωβουλευτές, οπότε δεν έχουμε περιθώριο για χαμένες έδρες», είπε ο υπουργός. Δεν είχαμε βέβαια καμιά αυταπάτη για τα όρια της «δημοκρατίας» στην ΕΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ο Καιρίδης έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αυτά έπιασαν μεγαλύτερο πάτο και από τις ...φιλελεύθερες διακηρύξεις τους. Γιατί αυτό σημαίνει να χαρακτηρίζεις «περιθωριακό» όποιον εκλεγμένο χαλάει τη σούπα της μονοφωνίας στο Ευρωκοινοβούλιο και να θεσπίζεις μάλιστα μέτρα περιορισμού της συμμετοχής του. Οπως κάνει τώρα η πλειοψηφία, αλλάζοντας προς το χειρότερο τους όρους των παρεμβάσεων για τους μη εγγεγραμμένους ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους και αυτούς του ΚΚΕ. Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι ...«μη περιθωριακοί» ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης και άλλων, ψηφίζουν τα ίδια στο Ευρωκοινοβούλιο σε ποσοστά που ζαλίζουν, παίζοντας όντως το «παιχνίδι» για λογαριασμό του κεφαλαίου. Οπότε, ψήφο στο ΚΚΕ δαγκωτό! Για να ακούγεται στο Ευρωκοινοβούλιο η φωνή της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, που μόνο περιθωριακή δεν είναι.

Ο μεγαλύτερος...

Και μόνο οι τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τον σχολικό εκφοβισμό δείχνουν ότι καμία εμπιστοσύνη δεν μπορούν να της έχουν ο λαός και τα παιδιά του για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος, που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο. Αντίθετα, όλη η «λογική» της κυβέρνησης κινείται γύρω από την ατομική - οικογενειακή ευθύνη και τη μεγαλύτερη καταστολή, την οποία με πρόσχημα το «βάλτε όρια στα παιδιά» προσπαθεί να επεκτείνει μέχρι το πανεπιστήμιο! Θυμίζουμε ότι πριν τα μέτρα για το λεγόμενο bullying, η κυβέρνηση είχε αυστηροποιήσει τις ποινές για τις καταλήψεις, βάζοντας εισαγγελείς να κυνηγούν τους γονείς για παραμέληση ανηλίκου, στο όνομα του «να προστατευτεί το σχολείο από ζημιές». Τώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξή του, ο γονιός αναλαμβάνει την ευθύνη να ...συνετίσει το παιδί με «παραβατική συμπεριφορά», επειδή «δεν μπορείς να μπαίνεις και να τα κάνεις γης Μαδιάμ, να σπας τα πάντα και να έχεις την απαίτηση ότι δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα (...) αν δεν βάλουμε όρια και ένα πλαίσιο στα παιδιά 14 - 15 ετών, είναι πολύ εύκολο μετά, όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο, ποιο είναι το υπόδειγμα το οποίο τους έχουμε διδάξει; Μετά θα πάρουν και τη μολότοφ και μετά θα θεωρούν ότι το να τα σπάνε όλα είναι κοινωνικός αγώνας και μια κατάκτηση, ένα κεκτημένο, το οποίο εμείς ουσιαστικά τους το προσφέραμε, όταν είχαμε τη δυνατότητα να βάλουμε το πλαίσιο και δεν το κάναμε».

... εκφοβισμός

Αυτός είναι λοιπόν ο πραγματικός καημός της κυβέρνησης. Αντί να σκύψει με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό πάνω από τα σχολεία, αναγνωρίζοντας ότι είναι κοινωνικά τα αίτια του λεγόμενου «σχολικού εκφοβισμού» και όχι ...γονιδιακά, όπως έλεγε τις προάλλες ο υφυπουργός Υγείας, ανακοινώνει ένα πιο σκληρό ποινολόγιο για γονείς και μαθητές, καθιστώντας τους πρώτους υπεύθυνους για ό,τι συμβεί στο σχολείο. Τους ενθαρρύνει μάλιστα να κανιβαλίζουν μεταξύ τους, καταγγέλλοντας στη γνωστή πλατφόρμα ό,τι ο καθένας αντιλαμβάνεται ως bullying. Και δεν είναι μόνο αυτό: Βάζοντας κάτω από τον τίτλο «παραβατική συμπεριφορά» από την παρενόχληση στο σχολείο μέχρι την αγωνιστική - διεκδικητική στάση χιλιάδων μαθητών και προσπαθώντας ταυτόχρονα να τους συκοφαντήσει ως μελλοντικούς «μπαχαλάκηδες», στρώνει το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή όσο η αντιδραστική πολιτική της εξαπλώνεται στην Παιδεία, γεννώντας μεγαλύτερη δυσαρέσκεια και αντιδράσεις. Τελικά, ο μεγαλύτερος εκφοβισμός είναι αυτός που ασκεί σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς η κυβέρνηση με την πολιτική της, και αυτή πρέπει να βρεθεί πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο των αγώνων.

Εκτόξευση

Πανηγυρικά στοιχεία για την κερδοφορία των τραπεζών αποτυπώθηκαν στον απολογισμό του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM). Το 2023 έκλεισε με κέρδη 164,75 δισ. ευρώ για τα 107 «συστημικά» πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ, εκ των οποίων οι 4 «συστημικές» τράπεζες της Ελλάδας κατέγραψαν συνολικά κέρδη 3,62 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στη δεύτερη θέση αποτελεσματικότητας, με όρους κόστους προς έσοδα. Ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώθηκε στο 34%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 57%. Ενας από τους βασικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν αυτόν τον δείκτη ήταν η μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, από 66.165 εργαζόμενους το 2008 απέμειναν μόλις 28.506 το 2023, μείωση δηλαδή 57% στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες. Το ίδιο διάστημα το δίκτυο καταστημάτων των ίδιων τραπεζών συρρικνώθηκε κατά 66%, από 4.097 σε 1.413. Μαζί δηλαδή με τη χρηματοδότηση, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια που απολαμβάνουν από όλες τις κυβερνήσεις, οι τραπεζικοί όμιλοι αύξησαν την κερδοφορία τους σε βάρος συνολικά των εργαζομένων και του λαού, αφού χιλιάδες είναι αυτοί που έχασαν τη δουλειά τους και ακόμα περισσότεροι εκείνοι που χρειάζεται να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν από ένα φυσικό κατάστημα. Για να μη μιλήσουμε βέβαια για τους δεκάδες χιλιάδες που έχασαν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς, ώστε να μπορούν σήμερα οι τράπεζες να διαφημίζουν την εκτόξευση της κερδοφορίας τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ