Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθειες να «σωθεί η παρτίδα»

Νέα εκτός προγράμματος συνάντηση είχε χτες το μεσημέρι ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και σε αυτήν συζητήθηκε το πρόγραμμα της επικείμενης επίσκεψης του Κόφι Ανάν στη Λευκωσία. Ο Κ. Ανάν αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο το απόγευμα της 14ης του μηνός και το πρωί της επομένης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Το απόγευμα της 15ης ο Κόφι Ανάν αναμένεται να συναντηθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο αναπληρωτής αντιπρόσωπός του στην Κύπρο Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς στην κατοικία του στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας. Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλβάρο ντε Σότο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι βασικός στόχος του Κόφι Ανάν είναι να ενθαρρύνει τις δυο πλευρές να προχωρήσουν σε συζήτηση ώστε να φθάσουν σε κάποιου είδους συμφωνία ή περίγραμμα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Βασικό όπλο στην προσπάθεια αυτή είπε ο Α. ντε Σότο είναι η πειθώ με την οποία ο Κόφι Ανάν θα προσπαθήσει να διαφοροποιήσει τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα τις απευθείας συνομιλίες.

Ο Αλβάρο ντε Σότο απέφυγε επίσης να σχολιάσει θέματα που αφορούν την υποβολή προτάσεων, δηλώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα για κάθε βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στις δυο πλευρές στο πλαίσιο της προσφοράς καλών υπηρεσιών. Αφησε ωστόσο σαφώς να νοηθεί ότι θα εξαρτηθεί από τις δυο πλευρές τι μορφή θα πάρει αυτή η προσφορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Μ. Παπαπέτρου

Σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται όλες οι τοποθετήσεις του Ραούφ Ντενκτάς, στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που δημοσιοποίησε το πρακτορείο «Ανατολή», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη έχει ως βάση τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού. Ο Μ. Παπαπέτρου διέψευσε επίσης ότι περιέχονται στοιχεία από Συντάγματα διαφόρων χωρών.

Δεν υπάρχει, τόνισε, καμιά προσέγγιση που να προσομοιάζει έστω κατ' ελάχιστο στα Συντάγματα των χωρών που αναφέρονται.

Ο Ντενκτάς, σημείωσε, ακολουθεί την τακτική να παίρνει λίγα στοιχεία από κάθε Σύνταγμα και να φτιάχνει το δικό του.

Ο εκπρόσωπος παρατήρησε επίσης ότι είναι περίεργος ο χρόνος διαρροής του σχεδίου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αδιέξοδο στις συνομιλίες. Σημείωσε δε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δε θα δημοσιοποιήσει τα όσα λέγονται στις συνομιλίες, σεβόμενη την παράκληση των Ηνωμένων Εθνών. Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση για το τι θα συμβεί.

Τόνισε όμως ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να εξασφαλίσουν ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με σύντομη συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο άρχισε χτες το βράδυ τις επαφές του στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο οποίος έφθασε στις 6.50 χτες το απόγευμα για τριήμερη επίσκεψη εργασίας.

Ο Π. Κοξ είχε μια πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη χτες στις 8.50 πριν παρακαθήσει σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σήμερα το πρωί (8.00) ο Π. Κοξ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια Κληρίδης και Κοξ θα προβούν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Αργότερα θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής. Χριστόφιας και Κοξ θα προβούν σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους. Στις 5.00 ο Π. Κοξ θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου θα δώσει διάλεξη με θέμα το μέλλον της Ευρώπης. Το βράδυ θα παρευρεθεί σε δεξίωση που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλίμα επιφυλακτικότητας πριν τη συνάντηση(2002-10-04 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για την επίσκεψη Κ. Ανάν στην Κύπρο(2002-05-11 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς(2001-11-21 00:00:00.0)
Ικανοποιούνται αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων;(2001-08-29 00:00:00.0)
Δε δέχεται αλλαγή της διαδικασίας η κυπριακή κυβέρνηση(2001-01-27 00:00:00.0)
Ο Ανάν στη σκηνή των διαπραγματεύσεων(2000-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ