Σάββατο 11 Μάη 2024 - Κυριακή 12 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ
Προειδοποιεί ότι «η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει» αν συνθλιβεί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Στα στρατηγικά «αδιέξοδα» που βιώνει η ΕΕ ως ιμπεριαλιστική δύναμη «ανάμεσα» στις ΗΠΑ και την Κίνα, γι' αυτό και πρόκειται να εξελιχθεί σε ακόμα πιο επιθετικό γεωπολιτικό παίκτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της ηπείρου, αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν σε συνέντευξή του στον «Economist» την περασμένη βδομάδα.

«Η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει». Αυτό είπε πρόσφατα σε ομιλία του στη Σορβόνη, και όπως εξήγησε, αναφερόταν στις εξής βασικές απειλές: «Πρώτον, έχουμε έναν στρατιωτικό και γεωπολιτικό κίνδυνο» και «η Ευρώπη δεν είναι πλέον η ασφαλέστερη περιοχή του κόσμου».

Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλοι ισχυροί παίκτες εξοπλίζονται και αυξάνουν ραγδαία τις στρατιωτικές τους δαπάνες, «η Ευρώπη πρέπει να θέσει στον εαυτό της το ζήτημα της στρατιωτικής της προστασίας» και να μην υπολογίζει πλέον στην προστασία των ΗΠΑ.

«Δεύτερον, η πρόκληση για την Ευρώπη είναι οικονομική και τεχνολογική. Δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη δύναμη χωρίς οικονομική ευημερία, χωρίς ενεργειακή και τεχνολογική κυριαρχία», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Σε δέκα χρόνια, αντιμέτωποι με αυτές τις προκλήσεις, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να οργανωθούμε και να είμαστε πιο αυτόνομοι, μεταξύ άλλων και έναντι των Αμερικανών», συνέχισε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο η ΕΕ να «συνθλιβεί» στον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Προτιμώ να επιλέξω τη σχέση μου με τις ΗΠΑ, με την Κίνα, παρά να μου την επιβάλει ένα από τα δύο μέρη. Δεν θέλω να συντρίβομαι ανάμεσα σε δύο μπλοκ», είπε.

Βασική προϋπόθεση για την προετοιμασία των μελλοντικών ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, που θα είναι ολοένα και σφοδρότερες, όπως επισημαίνει και ο Μακρόν, είναι η στρατιωτική ενίσχυση της ΕΕ.

«Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρεθούμε γύρω από το τραπέζι και να οικοδομήσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο. Αυτό λέω από το 2017. Πρέπει να βρούμε πώς μπορούμε να υπερασπιστούμε αξιόπιστα τον χώρο μας και πώς να οικοδομήσουμε την ασφάλειά μας», είπε, διαχωρίζοντας τα συμφέροντα της ΕΕ από το ΝΑΤΟ καθώς εντείνονται οι αντιθέσεις με τις ΗΠΑ:

«Το ΝΑΤΟ παρέχει μία από αυτές τις απαντήσεις, και δεν τίθεται θέμα παραμερισμού του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι ένα χρήσιμο πλαίσιο και τα τελευταία 5 χρόνια μπορέσαμε να οικοδομήσουμε αυτόν τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό το πλαίσιο είναι πολύ ευρύτερο από αυτό που γίνεται επί του παρόντος εντός του ΝΑΤΟ».

Ο Μακρόν ζήτησε μια συζήτηση «ασφαλείας» στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», δηλαδή και με τις χώρες εκτός ΕΕ, όπως Νορβηγία, Βρετανία, Αρμενία, Μολδαβία, χώρες των Βαλκανίων κ.ά.

«Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει τη γεωγραφία της. Αρα το πλαίσιο δεν είναι θεσμικό, είναι γεωγραφικό», τόνισε.

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του ότι τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης: «Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια αποτελεσματική και αξιόπιστη στρατηγική αντίληψη κοινής Αμυνας, τα πυρηνικά όπλα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συζήτηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Κίνα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ(2023-04-13 00:00:00.0)
Οι «αγωνίες» του «Μονάχου»...(2023-02-22 00:00:00.0)
Σφοδροί ανταγωνισμοί για την «επόμενη μέρα» της «ασφάλειας» και της αντιπαράθεσης στην Ευρώπη(2022-12-03 00:00:00.0)
Απειλές, «μπηχτές» και ανταγωνιστικά συμφέροντα όπου Γης(2020-02-18 00:00:00.0)
«Χρειαζόμαστε "μηνύματα αφύπνισης" για το ΝΑΤΟ»(2019-11-29 00:00:00.0)
Απαραίτητος ο διάλογος ΕΕ - Ρωσίας εκτιμούν Μακρόν και Πούτιν(2019-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ