Σάββατο 11 Μάη 2024 - Κυριακή 12 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την ψηφιακή πλατφόρμα μνημείων και μουσείων του ΚΚΕ

Στις 18 Απριλίου, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ παρουσίασε στην αίθουσα συνεδρίων του Περισσού την ψηφιακή πλατφόρμα Μνημείων και Μουσείων Αγώνων του Λαού. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ομιλίες επιστημόνων και καλλιτεχνών που παρουσίασαν, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, αυτό το εντυπωσιακό ψηφιακό έργο. Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί μια ολοκληρωμένη ψηφιακή περιήγηση σε μνημεία, μουσεία και τόπους μνήμης που σχετίζονται με την Ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού και συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Ενας ιστοχώρος διάσπαρτος με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, βίντεο, πληροφοριακά bulletins και διαφορετικές απόψεις και λήψεις του χώρου και των διαφόρων μνημείων. Στην ουσία το ΚΚΕ διαμόρφωσε έναν ενιαίο και εμπλουτισμένο ψηφιακό τόπο, που αναπαριστά πλήρως τον παρόντα φυσικό και τον διανθεί με στοιχεία του ιστορικού του παρελθόντος. Ασφαλώς η σημασία και η αξία αυτού του εγχειρήματος είναι μεγάλη και πολλαπλή.

Καταρχάς, ο επισκέπτης αποκτά μέσω της πλατφόρμας εύκολη πρόσβαση σε μνημεία, μουσεία και τόπους μνήμης, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή της smartphone συσκευής του. Ο επισκέπτης περιηγείται ψηφιακά σε τόπους πολλές φορές δύσβατους ή απομακρυσμένους από το οδικό δίκτυο, και μέσω των ψηφιακών αντικειμένων που του διατίθενται αποκτά μια σφαιρική και ενοποιημένη πληροφόρηση για την Ιστορία και τη σημασία του μνημείου, χώρου ή μουσείου.

Από τη Μακρόνησο, τη μεγαλύτερη ψηφιοποιημένη εκδοχή εξωτερικού χώρου στην Ελλάδα, έως το νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού στον Γράμμο, μοναδική μόνιμη έκθεση σε εξωτερικό χώρο, η πλατφόρμα του ΚΚΕ διασυνδέει τις δεκάδες «νησίδες» μνημείων και μουσείων που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια, σε όλη την Ελλάδα, σε έναν μοναδικό ψηφιακό χώρο. Αυτά τα «ξαφνικά μνημεία», όπως ορθά τα χαρακτηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αρης Σαραφιανός, «σκίζουν» τον χώρο, τον χρόνο και την πολλαπλώς επιβεβλημένη λήθη για την Ιστορία του ελληνικού ταξικού κινήματος.

Ετσι, μπορεί κανείς να πει ότι το ΚΚΕ ανασύρει τη μνήμη της ελληνικής εργατικής τάξης, της οποίας αποτελεί και πρωτοπόρο τμήμα, από τις διαχρονικές προσπάθειες του συστήματος για απόκρυψη ή εγκιβωτισμό εντός του ανιστορικού και ψευδεπίγραφου πλαισίου των διαφόρων πολιτικών «εθνικής συμφιλίωσης». Αλλωστε το ΚΚΕ ουδέποτε δέχτηκε τον όρο, δεν απομακρύνθηκε από την ατραπό της ταξικής πάλης, δεν ζήτησε «συγχωροχάρτια» και δεν συμφιλιώθηκε με την αστική τάξη.

Συνολικά λοιπόν η ΚΕ του ΚΚΕ, με την ψηφιακή πλατφόρμα μνημείων, μουσείων και τόπων μνήμης, προχωρά «ένα βήμα πιο πέρα» την επαναπόδοση, στην ελληνική εργατική τάξη τού σήμερα, της μνήμης του ιστορικού, πολιτικού και ταξικού της παρελθόντος, που «αναδύεται απ' τα σκοτάδια του σήμερα» για να αναδείξει τον δρόμο του αύριο.

Μία ακόμη προσφορά αυτού του εγχειρήματος του ΚΚΕ εντοπίζεται στη χρησιμοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Από την ψηφιοποίηση αρχείων και αντικειμένων έως τις εκπαιδευτικές εφαρμογές και τις εικονικές περιηγήσεις, οι τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα έχουν δώσει νέες διαστάσεις στην αναδρομή στο παρελθόν. Η διαδραστικότητα και η προσβασιμότητα που παρέχουν οι ψηφιακές πλατφόρμες επιτρέπουν στο κοινό να αλληλεπιδρά με την Ιστορία με νέους τρόπους.

Μέσω της διαδραστικής εκμάθησης και της διαδραστικής αφήγησης, οι ψηφιακές τεχνολογίες διευκολύνουν την ενσωμάτωση της Ιστορίας στη ζωή και στο ενδιαφέρον του κοινού. Στο παραπάνω πλαίσιο, λοιπόν, η προσπάθεια του ΚΚΕ αποτελεί αν όχι απόπειρα ουσιαστικού εμπλουτισμού αυτού του χώρου, τουλάχιστον καταλυτική και ουσιώδης συμβολή σε αυτόν. Χρησιμοποιώντας συμβατικά (φυσικά μνημεία, εκθέσεις, μουσεία κ.λπ.) αλλά και τελείως νέα μέσα (ψηφιακά ανάλογα των παραπάνω), το ΚΚΕ επανεισάγει με τρόπο ριζοσπαστικό την ιστορική μνήμη του κινήματος στον φυσικό αλλά και στον ψηφιακό χώρο, αποδίδοντάς την εκ νέου, και μάλιστα εμπλουτισμένη, στον διαμορφωτή και παραγωγό της: Την ελληνική εργατική τάξη.

Συνολικά, και καθώς ο ιστορικός εγγραμματισμός πάσχει, αλλά και η μνημειακή παραγωγή μετασχηματίζεται σε «χλιαρές» και συστημικά ενταγμένες εκδοχές της, το ΚΚΕ διαπαιδαγωγεί την τάξη που εκπροσωπεί, θυμίζοντας διαρκώς ότι η ανθρωπότητα δεν έχει γράψει ακόμα την τελευταία της σελίδα.


Θεόφιλος ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διδάσκει Δημόσια Ιστορία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ