Σάββατο 11 Μάη 2024 - Κυριακή 12 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Βήμα βήμα ξεδιπλώνεται ο ευρωατλαντικός «οδικός χάρτης»

Τη Δευτέρα 13/5 η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα

Eurokinissi

Προσδοκίες και εφησυχασμό καλλιεργούν τα αστικά επιτελεία στη μια και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, μπροστά στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τη Δευτέρα 13 Μάη στην Αγκυρα, που σηματοδοτεί το «επόμενο βήμα» στον ευρωατλαντικό «οδικό χάρτη» των διευθετήσεων στην περιοχή.

Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, ανέφερε για τη συνάντηση της Δευτέρας ότι «θα χαραχθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, δηλαδή τις συναντήσεις που αφορούν τη θετική ατζέντα, τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ολα με προορισμό τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας στις θαλάσσιες ζώνες, αφού, όπως τόνισε, «όσο υφίσταται το αγκάθι της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι θα έχουμε μία μακρά ειρήνη στην περιοχή μας».

Προσφέροντας, δε, ξανά διαβεβαιώσεις για τη στάση της Αθήνας, τόνισε ότι «είναι μέσα στις δικές μας επιδιώξεις κάποια στιγμή να συζητήσουμε και το υποκείμενο αυτό ζήτημα» και «εάν δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε, να συμφωνήσουμε σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τότε τουλάχιστον να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα συνυποσχετικό και να πάμε σε μία διεθνή δικαιοδοσία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε ...«ευήκοα ώτα»

Προβάλλοντας εκτενώς τη συνέντευξη Γεραπετρίτη και τις προσδοκίες της Αθήνας για «μια ειλικρινή συζήτηση», τα τουρκικά ΜΜΕ φιλοξένησαν μια σειρά από δημοσιεύματα, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «οποιαδήποτε εξομάλυνση των (διμερών) σχέσεων θα μειώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα», όπως είναι άλλωστε και η επιδίωξη του ΝΑΤΟ.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» παρέθεσε εκτιμήσεις «ειδικού στις διεθνείς σχέσεις», σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα και η Αθήνα θα επικεντρωθούν σε «θετικά μηνύματα» κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη και θα συζητήσουν ποιο ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σε περιφερειακές συγκρούσεις, όπως ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, καθώς και η απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει το εμπόριο με το Ισραήλ εν μέσω της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Σε άλλη ανάλυση, για «τα συγκεκριμένα βήματα» που μπορεί να φέρει η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, αναφέρεται:

«Δεν είναι μυστικό ότι η Αγκυρα και η Αθήνα έχουν έντονες διαφωνίες (...) και οι λύσεις τους είναι πολύ δύσκολες, αν όχι "αδύνατες" (...) Υπάρχουν πολλά προβλήματα που οι διπλωμάτες μπορούν να περάσουν χρόνια προσπαθώντας να λύσουν και ίσως να αποτύχουν (...) Ωστόσο, το ποτήρι δεν είναι εντελώς άδειο. Είναι μισογεμάτο».

Και συνεχίζει: «Ενώ οι συζητήσεις γι' αυτά τα προβλήματα μπορούν να συνεχιστούν, δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως εμπόδια σε τομείς όπου οι δύο γείτονες μπορούν να έχουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Ο Τουρισμός και το σύστημα που εγκαινιάστηκε πρόσφατα για ταξίδια χωρίς βίζα σε ορισμένα ελληνικά νησιά είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης οφέλους. Φυσικά, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες...».

Ενα ακόμα δημοσίευμα «πιάνεται» από τη δήλωση Ερντογάν ότι οι δύο χώρες «έχουν αρκετή γνώση, εμπειρία και αποφασιστικότητα να επιλύσουν τα ζητήματά τους φιλικά, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων». Ο αρθρογράφος επισημαίνει την πλευρά αυτή ως «ιδιαίτερα σημαντική» προκειμένου να αποκατασταθεί εμπιστοσύνη «ιδιαίτερα στους τομείς της Ασφάλειας και της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και στο Κυπριακό».

Πυκνώνει το πρόγραμμα των συναντήσεων

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα οδεύουμε προς την 5η κατά σειρά συνάντηση των δύο ηγετών από το «θερμό» καλοκαίρι του 2020.

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν αυτές του Ιούνη 2021 στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, του Μάρτη 2022 στην Κωνσταντινούπολη, του Ιούλη 2023 στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, και του Δεκέμβρη 2023 στην Αθήνα, όπου υπογράφτηκε και η περιλάλητη «Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» κι ενώ το «τραπέζι» των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων είναι από καιρό στρωμένο σε βάρος των λαών της περιοχής.

Αλλωστε, οι δύο ηγέτες θα τα ξαναπούν υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον, ενώ δεν αποκλείεται και νέα συνάντησή τους τον Σεπτέμβρη στη Ν. Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα θα συνοδέψουν τον Κυρ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης (έχει συχνά επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν), η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (έχει πάρει «πάνω της» τον λεγόμενο Πολιτικό Διάλογο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων) και ο υφυπουργός Κ. Φραγκογιάννης, υπεύθυνος για τη «θετική ατζέντα».

Στον φάκελο Μητσοτάκη, κατά πληροφορίες, έχουν ενταχθεί ως θετικές εξελίξεις η «ηρεμία στο πεδίο», το γεγονός ότι δεν γίνονται το τελευταίο διάστημα παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Επίσης, η συμφωνία για βίζα εξπρές, που επιτρέπει σε Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται εύκολα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ακόμα, η συνεργασία αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών στον «έλεγχο» των «μεταναστευτικών ροών». Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου διαχέουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εκφράσει «την έντονη δυσαρέσκειά» του για τη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη, σε συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη λογική των «ανοιχτών διαύλων» με την Τουρκία, αν και ομολόγησε ότι «οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη». Επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, τόνισε ότι πρέπει «τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά», χωρίς υποτίθεται την κλιμάκωση στο πεδίο.

Αλλά και σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» αναγνώρισε ότι η Τουρκία «δεν έχει μετακινηθεί στις βασικές της θέσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ