Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ KNE
Το μεγάλο ταξίδι συνάντησης των μαθητών ξεκίνησε στην Αττική

ΜΠΡΑΧΑΜΙ
ΜΠΡΑΧΑΜΙ
«Το επαναστατικό σχολείο που λέγεται ΚΝΕ μας μαθαίνει πώς να μην το βάζουμε κάτω στις δυσκολίες, γιατί είμαστε ένας για όλους και όλοι για έναν»... Τέτοια αισιόδοξα μηνύματα γέμισαν τις γειτονιές της Αττικής το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ τα οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους και θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα με σύνθημα «Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο... Με το ΚΚΕ αλλάζουμε τα δεδομένα!».

Στο Μπραχάμι οι μαθητές έδωσαν το ετήσιο ραντεβού τους το Σάββατο, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη. Παρακολούθησαν βίντεο για τις μαθητικές κινητοποιήσεις και τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Μπραχαμίου και έπαιξαν σε quiz με θέμα «Τριπλές πανελλαδικές; Μάντεψε ποιος και... πώς θα τους εμποδίσουμε», που ανέδειξε νικητές τους «Στρογγυλούς» έναντι των «Οκτάγωνων». Παράλληλα, έστειλαν μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, παρουσιάζοντας αποτελέσματα ερωτηματολογίου που διακινήθηκε σε μαθητές, γράφοντας ονόματα δολοφονημένων γυναικών και φωνάζοντας το σύνθημα «Την λέγαν Κυριακή, δεν έψαχνε ταξί, του κράτους η ευθύνη δολοφονική». Ξεχωριστή στιγμή ήταν το μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα ενάντια στον πόλεμο, που στο τέλος του η ομάδα του «κόκκινου Αερόστατου» ανέβηκε στη σκηνή δηλώνοντας αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Τέλος, οι ομιλίες των μαθητών από το ΕΠΑΛ Μπραχαμίου και ΓΕΛ Στρογγυλού ανέδειξαν τη σημασία των μαθητικών αγώνων και όλοι οι μαθητές Β' και Γ' Λυκείου, που αγωνίστηκαν μαζί ενάντια σε κυβερνήσεις, κράτος και ΕΕ, να στείλουν μήνυμα στις ευρωεκλογές με «κόκκινη» μαθητική ψήφο στο ΚΚΕ.

***

Στην Πετρούπολη μίλησαν παιδιά από ΕΠΑΛ και ΓΕΛ της πόλης για όλα όσα απασχολούν τους μαθητές που βάζουν στο στόχαστρό τους κάθε αδικία, δίνοντας αισιόδοξο μήνυμα ότι με την ΚΝΕ μπροστά μπορεί να δυναμώσει ο αγώνας και να αλλάξουν τα δεδομένα.

Οι μαθητές διασκέδασαν με παιχνίδι «Ρουκ Ζουκ», ενώ παρουσίασαν ένα ενδιαφέρον σκετς εμπνευσμένο από την πιεστική καθημερινότητά τους, αλλά και τους πρόσφατους μεγάλους αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Συγκίνηση προκλήθηκε όταν μαθήτριες της περιοχής στάθηκαν στη σκηνή του Φεστιβάλ κρατώντας ονόματα των δολοφονημένων γυναικών, θέλοντας να δείξουν την οργή τους γι' αυτά τα εγκλήματα. Με ζεστό χειροκρότημα οι παρευρισκόμενοι υποδέχθηκαν το μαθητικό συγκρότημα που φτιάχτηκε για να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ συνενώνοντας το ταλέντο και το μεράκι παιδιών από τα Λύκεια της περιοχής. Ακολούθησε το νεανικό συγκρότημα «Enausma Rock Band» και η βραδιά έκλεισε με DJ Set.

ΠΑΤΗΣΙΑ
ΠΑΤΗΣΙΑ
Τις δικές τους δραστηριότητες στον χώρο είχαν οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», ενώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ βραβεύτηκαν και οι ομάδες που πήραν μέρος στο αθλητικό τουρνουά της προηγούμενης βδομάδας.

***

Αναβαθμισμένο ήταν το Μαθητικό Φεστιβάλ στα Πατήσια, στο πάρκο Δρακόπουλου, με διάφορα events και projects δεκάδων μαθητών και μαθητριών της περιοχής για τους αγώνες που έδωσαν ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, για την πολύμορφη βία σε βάρος γυναικών κ.ά.

Μέσα από το Φεστιβάλ τους οι μαθητές του κέντρου της Αθήνας ανέδειξαν το μείζον πρόβλημα της απουσίας ελεύθερων χώρων για αναψυχή, αλλά και την παραμέληση όσων υπάρχουν, μέσα από το βίντεο που δημιούργησαν με συνεντεύξεις από τους δημοτικούς συμβούλους Αθήνας Νίκο Σοφιανό και Χάρη Βουρδουμπά.

Από την ομιλία της μαθήτριας από το 18ο ΓΕΛ Αθήνας αναδείχθηκαν οι μεγάλοι αγώνες που ανέπτυξαν οι μαθητές μέσα και έξω από τα σχολεία τους με την καθοριστική συμβολή των μελών της ΚΝΕ που είναι εκλεγμένα στα Μαθητικά Συμβούλια, ενώ τα βλέμματα τράβηξε η επίδειξη αυτοάμυνας, όπου ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό.

Ομάδα μαθητών από σχολεία της περιοχής συγκίνησε με το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ειδικά για το Φεστιβάλ τα παιδιά έγραψαν και τραγούδησαν το τραγούδι «Η Ειρήνη των υπογείων». Ακολούθησε άλλο μουσικό πρόγραμμα με όμορφες επιλογές και η βραδιά ολοκληρώθηκε με hip hop ρυθμούς από τον Kappa και τον ΚΓ, που μέσα από τους στίχους τους ανέδειξαν τις ανησυχίες της νέας γενιάς.

***

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
Για πρώτη φορά τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ έκαναν στάση το Σάββατο στα Πετράλωνα στην πλατεία Μερκούρη. Κάθε γωνιά της πλατείας «στολίστηκε» με αφιερώματα και πρότζεκτ από τις ομάδες εργασίας μαθητών και μαθητριών της περιοχής.

Το Φεστιβάλ ζωήρεψε με την επίδειξη παραδοσιακών χορών από τη χορευτική ομάδα μαθητριών «Βήματα χαράς». Ακολούθησαν ομιλία αλλά και συζήτηση από μαθήτρια και εκπαιδευτικό με θέμα το σχολείο και την ΕΕ, αποκαλύπτοντας ότι τα σημερινά προβλήματα του σχολείου είναι απόρροια της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων που την υποστηρίζουν. Ξεχωριστή στιγμή ήταν το event «Τag for free Palestine», όπου μαθητές έδειξαν την αλληλεγγύη τους και τη στήριξή τους στον δοκιμαζόμενο λαό με τα χρώματά του. Σειρά πήραν ροκ και έντεχνη μουσική από τους «Reverie» και τα «Κορίτσια του ΜΑΗ» από το 9ο ΓΕΛ. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν από τους «Κεραμιδόγατες» αφιερώθηκε τραγούδι στους Παλαιστίνιους μαθητές και ακούστηκε δυνατά «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» από όλη την πλατεία!

***

Στο Αιγάλεω τον προβληματισμό των μαθητών και το αισιόδοξο αγωνιστικό κάλεσμά τους μετέφεραν αρχικά οι ομιλίες τους, ενώ ακολούθησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγάλεω «Η Πρόοδος» που παρουσίασε latιn χορούς. Στον χώρο του Φεστιβάλ οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», τα «Κόκκινα Πιράνχας» του Αιγάλεω, ζωγράφισαν αντιπολεμικά σκίτσα, ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ανέβηκαν και στη σκηνή και συγκίνησαν με το τραγούδι για την Παλαιστίνη που είχαν ετοιμάσει και παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους.

ΠΕΥΚΗ
ΠΕΥΚΗ
Μαθητές απήγγειλαν αντιπολεμικά ποιήματα, ενώ το πρόγραμμα συνεχίστηκε με hip hop ρυθμούς από τους «Πλανόδιους Μουσικούς», τον Ravius και τον Demon Fox, που ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους με τον πολιτικό και αιχμηρό τους στίχο.

***

Το μήνυμα ότι «ναι, μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, να τα καταφέρουμε, να νικήσουμε το άδικο», έδωσαν οι μαθητές με την εκδήλωσή τους στην πλατεία του Ολυμπιακού Χωριού. Ενας μαθητής Γυμνασίου συγκίνησε με το ποίημα που έγραψε ο ίδιος για την Παλαιστίνη, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με μεγάλη συναυλία από τους «High Hills».

Ο πόλεμος στη γειτονιά μας, η κατάσταση των σχολείων στην περιοχή, οι αγώνες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών ήταν μερικά από τα θέματα που αναδείχθηκαν από τις ομιλίες στην αρχή των εκδηλώσεων του Μαθητικού Φεστιβάλ στην Ελευσίνα.

Τη σκυτάλη μετά πήρε η θεατρική ομάδα του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι, η οποία παρουσίασε ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 140 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Βάρναλη, με το οποίο ανέδειξε την ιστορική πορεία του μεγάλου «οδηγητή των καταπιεσμένων» και συγκίνησε το κοινό. Το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από το φοιτητικό συγκρότημα «Les Profs».

***

ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
Την Κυριακή η σκυτάλη των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ πέρασε στην Πεύκη. Οι εκδηλώσεις στην πλατεία Δημοκρατίας άρχισαν με παρεμβάσεις από μαθητές των σχολείων του δήμου, που μίλησαν για τους αγώνες τους μέσα στα σχολεία και τη συμβολή της ΚΝΕ, ενώ δυνατό χειροκρότημα απέσπασε η αναφορά στην πλούσια πείρα από την απομόνωση των φασιστών μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Ακολούθησε παρουσίαση σύγχρονου χορού από μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Πεύκης, ενώ στη συνέχεια στην πλατεία ήχησαν αντιφασιστικά τραγούδια που συγκίνησαν και ξεσήκωσαν. Στη συναυλία συμμετείχαν η σχολική μπάντα του ΓΕΛ Λυκόβρυσης και μαθητικά συγκροτήματα από τα σχολεία του δήμου. Στον χώρο υπήρχαν έκθεση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, «Ψηφίζουμε αγωνιστικά! Ψηφίζουμε ΚΚΕ!» και έκθεση της Μαθητικής ΟΒ Πεύκης - Λυκόβρυσης με τίτλο «Η "προστασία" της γυναίκας σήμερα... και τα διδάγματα του σοσιαλισμού».

***

Μαθητικό Φεστιβάλ έγινε επίσης την Κυριακή στο Πόρτο Ράφτη, στην παραλία του Αγ. Σπυρίδωνα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά . Ξεχώρισαν οι ομιλίες από μαθητή και εκπαιδευτικό του ΓΕΛ Μαρκόπουλου, που τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθεί το ΚΚΕ και εκλογικά στις επερχόμενες ευρωεκλογές, να είναι η πρώτη ψήφος των μαθητών «κόκκινη», ενώ έγινε αναφορά στην πολιτική της ΕΕ και το πώς αυτή επηρεάζει το σχολείο και τη μόρφωση των μαθητών. Συγκίνηση προκάλεσε επίσης το καλλιτεχνικό δρώμενο από μαθήτριες, αφιερωμένο στον αγώνα εναντίον της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών. Δεν έλειψαν βέβαια και οι συναυλίες από μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήθος εκδηλώσεων αυτές τις μέρες(2023-04-21 00:00:00.0)
Με πλούσιο πρόγραμμα σε όλη τη χώρα(2022-06-04 00:00:00.0)
Σε Ηράκλειο και Καλαμάτα(2018-05-03 00:00:00.0)
Φεστιβάλ φτιαγμένα από μαθητές για μαθητές(2015-04-09 00:00:00.0)
Εμπειρία από την προετοιμασία του Μαθητικού Φεστιβάλ στην Πάτρα(2015-04-02 00:00:00.0)
Δε θα περάσει η τρομοκράτηση των μαθητών(2004-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ