Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ο αγώνας μας τους ενοχλεί και τον στοχοποιούν

Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούμαστε! Συνεχίζουμε μαχητικά!

Ολοι κάπως γνωρίζουν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Πάτρα. Την Τετάρτη 17 Απρίλη ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας κάλεσε σε ακρόαση 4 φοιτητές της σχολής, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου, διώκοντάς τους για τη συνδικαλιστική τους δράση, τον αγώνα που έδωσαν για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, για να μην περάσει ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η πλήρης υποβάθμιση των σπουδών μας. Κι όλα αυτά μάλιστα την ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, με συμμετοχή δεκάδων εργατικών σωματείων, φορέων και την πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων. Ο λόγος: Επειδή υλοποίησαν ως εκλεγμένοι φοιτητές την απόφαση του Φοιτητικού τους Συλλόγου για κατάληψη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Προφανώς όλα αυτά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Λίγο καιρό πριν ο πρωθυπουργός παρομοίαζε τους φοιτητές με ληστές, τους χαρακτήριζε παράνομους, σαν εγκληματίες, απειλούσε με διαγραφές, ενώ υπερασπιζόταν ανοιχτά την ένταση της καταστολής σε βάρος των φοιτητών, με αποκορύφωμα τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας και τις επεμβάσεις των ΜΑΤ σε πανεπιστήμια.

Ετσι, σαν λαγός της κυβέρνησης λειτούργησε και ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Εχει φυσικά την ανοιχτή στήριξη της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη δίωξη, διά στόματος της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, αλλά και τα νομοθετικά εργαλεία (π.χ. νόμο που θεσμοθετεί τα πειθαρχικά συμβούλια) που έχει ήδη διαμορφώσει η κυβέρνηση. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και η στήριξη της ΔΑΠ στη δίωξη των συμφοιτητών μας, αφού «φημίζεται» για τη στάση της σε αυτά τα θέματα.


Κάλυψη και συμπαράσταση στη συνδικαλιστική δίωξη έδωσε και το ΠΑΣΟΚ, με μπροστάρη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υποστήριξε ανοιχτά τον πρόεδρο του Τμήματος.

Ολοι τους είναι σοβαρά έκθετοι μπροστά στα μάτια των φοιτητών αλλά και όλης της κοινωνίας, όπως αποκαλύπτεται και τις τελευταίες μέρες, με την απαράδεκτη, αντιδραστική στάση του ίδιου του προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Ο κ. Τριανταφύλλου ανάμεσα σε άλλα παραδέχτηκε και την αλήθεια, δηλαδή ότι διώκει τους φοιτητές λόγω της ιδεολογίας και της συνδικαλιστικής τους δράσης, γιατί «η ιδεολογία τους προωθεί την παρανομία». Ετσι κι αλλιώς, από τα email που έχει στείλει τις προηγούμενες μέρες και την αρθρογραφία του στον τοπικό Τύπο αποδεικνύεται ότι ακόμα και η φρασεολογία του παραπέμπει σε δίκη πολιτικών πεποιθήσεων. Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν καμία σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και ανθρώπους που συγκαταλέγονται στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο αγώνας μας τους ενοχλεί γιατί είναι το μόνο εμπόδιο στο να γίνουν οι «ιδέες» τους «πράξη»!

Δεν πρόκειται όμως για κάποιο τυχαίο γεγονός. Πρόκειται για προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι φοιτητές, να κάμψουν τον αγώνα μας. Με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια οι φοιτητές δείξαμε τη δύναμή μας. Δείξαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για όσα έχουμε ανάγκη.

Αυτός ο αγώνας χαλάει τη σούπα της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει να προωθήσει χωρίς εμπόδια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με πανεπιστήμια κλειστά για τους φοιτητές, για τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, και ανοιχτά για τις επιχειρηματικές μπίζνες και τις συνδιαλλαγές.

Οι σπουδές μας δεν κινδυνεύουν ούτε υποβαθμίζονται από τους αγώνες και τις μορφές πάλης που επιλέγουμε μέσα στους φοιτητικούς μας συλλόγους. Οι σπουδές μας κινδυνεύουν από την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης των πτυχίων μας, της κατηγοριοποίησης των ιδρυμάτων, από την αδυναμία χιλιάδων φοιτητών να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος σπουδών, από τις κακοστημένες υποδομές και τις ελλείψεις.

Αντί ο πρύτανης και ο πρόεδρος του Τμήματος να απολογηθούν γι' αυτήν την τραγική κατάσταση, αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί για τις τεράστιες ευθύνες της, στοχοποιούν τους φοιτητές.

Υπάρχει εξήγηση όμως. Μαρτυρούν τον φόβο τους για τους αγώνες μας! Εξάλλου αυτό ομολογεί και η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στο κεντρικό της σύνθημα για τις φοιτητικές εκλογές, «κάθε μας ιδέα πράξη».

Αυτές τις «ιδέες» τους υπερασπίζονται. Με την ιδιωτική Ιατρική να έχει πάρει το «πράσινο φως» για να ιδρυθεί, από μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, βγάζοντας κέρδη από την αγορά τροφίμων και τις μεταφορικές υπηρεσίες μέχρι την Υγεία... Αυτήν την πολιτική δεν θα επιτρέψουμε να την κάνουν πράξη.

Γιατί οι «ιδέες» της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που τις κάνει «πράξη» η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι αυτές που τσακίζουν τις σπουδές μας. Αυτή είναι η ΔΑΠ, η παράταξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων, των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν στήσει μπίζνες μέσα στα Τμήματά μας, της υποβάθμισης των πτυχίων μας.

Η παράταξη που υπερασπίζεται κάθε Οδηγία της ΕΕ, των λόμπι και των επιχειρηματικών ομίλων, που με τη στήριξη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και της ΝΔ, έχει μετατρέψει το μέλλον των φοιτητών σε εργασιακή ζούγκλα, σε δουλειά χωρίς δικαιώματα, που δεν ξέρεις αν θα ζεις την επόμενη μέρα.

Οι «ιδέες» της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ απορρίφθηκαν από τους φοιτητές, όταν το 70% «καταψήφισε» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών τούς γύρισε την πλάτη, αντιτάχθηκε στον νόμο και έβαλε μπροστά τα συνθήματα για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας.

Γι' αυτό η ΔΑΠ επέλεξε τη συκοφαντία, τα ψέματα. Προσπαθεί να κάνει «πράξη» μία ακόμα «ιδέα» της, το πανεπιστήμιο όπου δεν θα κουνιέται φύλλο, όπου δεν θα υπάρχει καμία αντίδραση απέναντι στην πολιτική τους. Ομως έχουν αυταπάτες.

Στις 22 Μάη με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών θα σταλεί μεγάλο πανελλαδικό μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής!

Ο αγώνας μας ενοχλεί την κυβέρνηση και όλους όσοι υπηρετούν αυτήν την πολιτική, τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, γι' αυτό πάντα στόχευαν τον διεκδικητικό χαρακτήρα των φοιτητικών συλλόγων.

Ολοι τους ονειρεύονται και θέλουν να ξεμπερδέψουν με τους φοιτητές και τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα. Τους απαντάμε ότι είναι γελασμένοι, οι φοιτητές ξέρουν πού βρίσκεται η δύναμή τους, ξέρουν ποιος εκφράζει, παλεύει και διεκδικεί για τις ανάγκες τους, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, και αυτοί είναι οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ».

Η αλληλεγγύη φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα δείχνει ακριβώς ότι τέτοιες προσπάθειες θα πέσουν στο κενό!

Απέναντι σε όσους τσακίζουν τις σπουδές τους και διώκουν τους συναδέλφους μας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, οι συμφοιτητές μας έδωσαν την πρώτη απάντηση μέσα από δύο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις του Φοιτητικού Συλλόγου, απαιτώντας να μην υπάρξει καμία ποινή.

Οι φοιτητές για άλλη μια φορά τούς αποδείξαμε ότι δεν φοβόμαστε! Οτι «όπως μάθαμε να παλεύουμε, έτσι θα συνεχίσουμε και θα νικήσουμε».

Οι φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη είναι ξεχωριστές! Οι φοιτητές με τη μαζική συμμετοχή τους μπορούν να τους καταδικάσουν, να αντιστρέψουν τις κατηγορίες και τις διώξεις.

Η κυβέρνηση έχει το δικό της σχέδιο, να ξεπλύνει την πολιτική της με ψήφο στη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ή να υποβαθμίσει τις φοιτητικές εκλογές, ποντάροντας στην αποχή, ώστε να μην εκφραστεί το μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της.

Τώρα η στάση του καθενός μετρά! Να τους χαλάσουμε τα σχέδια ξανά! Με μαζική συμμετοχή και πρώτη δύναμη την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στην Πάτρα και σε όλη τη χώρα!

Ψηφίζουμε «Πανσπουδαστική ΚΣ», γιατί όταν οι κάλπες γεμίζουν με κόκκινα γαρύφαλλα, τότε στέλνεται μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια. Για να σπάσει ο τσαμπουκάς της κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν.

Αυτή η ψήφος τούς ενοχλεί και στις 22 Μάη θα είναι χιλιάδες οι φοιτητές που θα τους στείλουν το μήνυμα καθαρά! Η νέα γενιά έχει ιδανικά, μαθαίνει να παλεύει, ξέρει να νικά, με το κεφάλι ψηλά!


Ντίνος ΒΙΤΣΑΣ
Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Πολυτεχνείου Πάτρας της ΚΝΕ, φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 22 Μάη οι φοιτητικές εκλογές(2024-04-10 00:00:00.0)
Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ αρνείται τη διεξαγωγή ελεύθερων και ανόθευτων εκλογών(2024-04-09 00:00:00.0)
«Δεν θα τους περάσει! Τώρα είναι η ώρα των φοιτητών!»(2023-05-09 00:00:00.0)
«Τα τάγματα εφόδου ας τα αναζητήσει η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στα ψηφοδέλτιά της»(2021-01-15 00:00:00.0)
Ποιοι είναι οι φελλοί τελικά...(2016-05-14 00:00:00.0)
Οταν η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ επικαιροποιεί μηνύματα!(2009-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ