Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εμπειρία από την προετοιμασία του Μαθητικού Φεστιβάλ στην Πάτρα

Από προηγούμενο Μαθητικό Φεστιβάλ στην Πάτρα
Από προηγούμενο Μαθητικό Φεστιβάλ στην Πάτρα
Στις 3 - 4 Απρίλη τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ κάνουν στάση στην Πάτρα. Εδώ και αρκετό καιρό τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ προσπαθούν να το προπαγανδίσουν, να το οργανώσουν, να μιλήσουν με τους συμμαθητές τους, για να συμμετέχουν και αυτοί στο μεγάλο γεγονός γα τους μαθητές της πόλης.

Το σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ «EE vs νεολαία: σκέψου έξω από τα όρια του συστήματος» έχει κυριαρχήσει στις κουβέντες ανάμεσα στους μαθητές. Με την ειδική έκδοση του «Οδηγητή» και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο χέρι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ κάνουν γνωστό το Μαθητικό Φεστιβάλ και το περιεχόμενό του στους μαθητές της Πάτρας.

Από την αρχή της προετοιμασίας στα περισσότερα σχολεία της Πάτρας «διαμορφώθηκαν» ομάδες - παρέες μαθητών που δουλεύουν για το Μαθητικό Φεστιβάλ. Ο καθένας θέλει να συμβάλει με το δικό του τρόπο και για διαφορετικούς λόγους: Αλλος για να αναδείξει την ανάγκη των μαθητών για πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, άλλος για να παρουσιάσει το έργο του, άλλος για να εκφράσει τον προβληματισμό του και να τον συζητήσει με τους υπόλοιπους μαθητές. Ολοι όμως συμφωνούν ότι οι ανάγκες τους και η ζωή τους δε χωράνε σήμερα στα όρια αυτού του σχολείου, αυτού του συστήματος. Γι' αυτό και προσπαθούν να μετατρέψουν το Μαθητικό Φεστιβάλ σε τόπο συνάντησης όλων των μαθητών που αγωνίστηκαν το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο «Νέο Σχολείο», που προβληματίζονται, σκέφτονται και δε δέχονται το μέλλον που ετοιμάζουν γι' αυτούς. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπαν δυο μαθήτριες: «Σήμερα δεν υπάρχει περιθώριο να ασχοληθούμε με τα ενδιαφέροντά μας, για τα πάντα πληρώνεις και θέλουμε να συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ για να το αναδείξουμε αυτό».


Οι μαθητές το προπαγανδίζουν στο σχολείο, ψάχνουν συμμαθητές τους που έχουν συγκροτήματα, συμμετέχουν σε χορευτικές και θεατρικές ομάδες, παιδιά που ζωγραφίζουν, κάνουν graffiti.

Κάποιοι μαθητές προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι μπροστά στο Μαθητικό Φεστιβάλ. Φτιάχτηκαν ομάδες θεατρικές στο 7ο ΕΠΑΛ, το 6ο Γυμνάσιο, από μαθητές από το Λαϊκό Φροντιστήριο της Πάτρας, και προσπαθούν και με αυτόν τον τρόπο να ανοίξουν ζητήματα γύρω από το σχολείο, το τι μαθαίνουν σε αυτό, να ανοίξουν οξυμένα προβλήματα που έχουν (π.χ., ναρκωτικά), αλλά και με ζωντανό τρόπο προσπαθούν να σατιρίσουν την καθημερινότητα, τις πολιτικές εξελίξεις και πώς αυτές επηρεάζουν τη ζωή τους. Τα παιδιά ετοιμάζονται πυρετωδώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: Αλλος γράφει το σενάριο, άλλος σκέφτεται τα σκηνικά, άλλος παίζει κάποιο ρόλο. Ολοι προσπαθούν να συμβάλουν με κάποιον τρόπο.

Ξεχωριστή είναι η δουλειά και η συμμετοχή μαθητών που θέλουν να μεταφέρουν κάτι από τη ζωή μέσα στο σχολείο, κάποιοι με κριτική ματιά. Παιδιά από το 4ο ΕΠΑΛ και το 11ο Γυμνάσιο δουλεύουν για να στήσουν εκθέσεις, να φτιάξουν βίντεο που να απαντάνε σε ιστορικές ανακρίβειες και ψέματα που ακούγονται στο μάθημα και διαβάζουν στα βιβλία (π.χ., για την Οκτωβριανή Επανάσταση). Μαθητές από το 3ο ΓΕΛ θα παρουσιάσουν project για το ρατσισμό και εργασία πάνω στη ρομποτική.

Οι μέρες μέχρι τα Μαθητικά Φεστιβάλ είναι μετρημένες. Παίρνοντας υπόψη τη θετική πείρα που υπάρχει, οι Μαθητικές Οργανώσεις και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχία τους. Περισσότεροι μαθητές να έρθουν σε επαφή με την ΚΝΕ, να γνωρίσουν την πραγματική διέξοδο από την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα: Την ανατροπή του σάπιου συστήματος που τσακίζει τη ζωή μας και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση, της ζωής με δικαιώματα, το σοσιαλισμό.


Κωνσταντίνα ΤΣΙΟΥΠΡΑ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της Οργάνωσης


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org