Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Φεστιβάλ φτιαγμένα από μαθητές για μαθητές

ΝΙΚΑΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
Δεκάδες είναι τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε δήμους της Αττικής, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, μεταφέροντας πλατιά στους μαθητές το σύνθημα «ΕΕ vs νεολαία... Σκέψου έξω από τα όρια του συστήματος». Κάθε ένα από αυτά ήταν μια ξεχωριστή γιορτή, φτιαγμένη από μαθητές για μαθητές, όπου μέσα χωρούσε γόνιμος προβληματισμός και ανταλλαγή απόψεων.

Το περιεχόμενο των Φεστιβάλ ήταν κοινό σε όλη την Ελλάδα και συζητήθηκε όχι μόνο κατά τη διεξαγωγή των Φεστιβάλ, αλλά και πολύ νωρίτερα μέσα από την προετοιμασία τους. Κυκλοφόρησε ειδική έκδοση του «Οδηγητή» με άρθρα για την ΕΕ και τις συνέπειες της πολιτικής της στις ζωές των μαθητών, ενώ διακινήθηκε στα σχολεία και ερωτηματολόγιο της ΚΝΕ για την ΕΕ που κατέγραψε τις γνώσεις και τις σκέψεις των μαθητών για την Ευρωένωση και στη συνέχεια αυτά συζητήθηκαν στα Φεστιβάλ. Παράλληλα, στο περιεχόμενο των Φεστιβάλ και στις συζητήσεις των μαθητών μπήκαν και τα θέματα της εκπαίδευσης, του σημερινού σχολείου, που ούτε τους ελκύει, ούτε τους μορφώνει, αλλά και του σχολείου που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Καθοριστικό για την επιτυχία των Μαθητικών Φεστιβάλ ήταν ότι χιλιάδες μαθητές από εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα έφτιαξαν ομάδες για την επιτυχία των Φεστιβάλ και «έστησαν» γύρω από το κεντρικό σύνθημα τα δικά τους προγράμματα με οδηγό τη συλλογική δουλειά, την τέχνη και τη φαντασία, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους, επιλέγοντας πρωτότυπους τρόπους και πολύμορφες δραστηριότητες. Για περίπου δύο μήνες, οι μαθητές προετοίμαζαν τα δικά τους σχολικά πρότζεκτ, βιντεάκια, θεατρικά, σκίτσο, γκράφιτι, εκθέσεις φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά κ.ά. Βοήθησαν στην προπαγάνδιση, ετοίμασαν πανό, stencil με το σύνθημα κ.ά. Παράλληλα, πριν από πολλά Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν μαθητικά αθλητικά τουρνουά, που είτε ήταν αφιερωμένα στον αγώνα κατά των ναρκωτικών είτε είχαν χαρακτήρα διεκδίκησης δωρεάν αθλητικών χώρων και υποδομών στις γειτονιές.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το περιεχόμενο των Φεστιβάλ αναδείχτηκε μέσα από έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες, όπως είναι τα χιουμοριστικά θεατρικά που οργάνωσαν μαθητές με επίκεντρο το τι διδάσκονται στα σχολεία για την Ευρωπαική Ενωση, αλλά και την πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, σατιρικά σκετς για την πολιτική επικαιρότητα με την αλλαγή της κυβέρνησης κ.ά.

Τα περισσότερα Φεστιβάλ έγιναν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη, αλλά υπήρχαν και κάποια που προηγήθηκαν στα τέλη Μάρτη, ενώ κάποια άλλα είναι προγραμματισμένα για μετά από το Πάσχα. Συνολικά υπολογίζεται ότι φέτος θα γίνουν πάνω από 90 Μαθητικά Φεστιβάλ μέχρι το τέλος Απρίλη.

Με το σημερινό αφιέρωμα θα ρίξουμε μερικές ματιές σε κάποια από τα Μαθητικά Φεστιβάλ, σε όμορφες ιδέες, στιγμιότυπα, ιδιαίτερες συμμετοχές κ.ά.

Ματιές στα Φεστιβάλ της Αττικής...

Στο Φεστιβάλ των μαθητών Νέας Ιωνίας και Νέου Ηρακλείου, πέραν όλων των άλλων, αξιοποιήθηκε μια ιδιαίτερη επέτειος: Τα 70 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών, που συμπληρώνονται φέτος στις 9 Μάη. Ετσι, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Ν. Ιωνία και το Ν. Ηράκλειο πραγματοποίησαν κυνήγι χαμένου θησαυρού, με θέμα «Ψάχνοντας το μυστικό της 9ης Μάη», όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μέσα από το παιχνίδι να συζητήσουν για το πραγματικό νόημα αυτής της μέρας, που σηματοδοτεί τη νίκη απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, σε αντίθεση με όσα μαθαίνουν στο σχολείο, ότι δηλαδή η 9η Μάη είναι η μέρα της Ευρώπης.

ΕΥΟΣΜΟΣ
ΕΥΟΣΜΟΣ
Ενα ακόμα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί για τη Νέα Ιωνία και το Νέο Ηράκλειο (κάτι που έγινε και σε άλλες περιοχές) είναι ότι ειδικά για το Φεστιβάλ συγκροτήθηκαν χορευτική ομάδα μαθητών και θεατρική ομάδα.

Σε πολλά Μαθητικά Φεστιβάλ, όπως και σε αυτό της Καλλιθέας, οι μαθητές είχαν φτιάξει επιδαπέδια, επιτραπέζια και άλλων ειδών διαδραστικά παιχνίδια για την ΕΕ, που τράβηξαν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των μαθητών. Ειδικά στην Καλλιθέα όμως, πρέπει να σημειώσουμε και τη φιλοξενία στο χώρο του Φεστιβάλ στεκιού του Λαϊκού Φροντιστηρίου της πόλης. Το στέκι στήθηκε απ' τους μαθητές και τους καθηγητές του φροντιστηρίου, με ταμπλό για τα μαθήματα που γίνονται εκεί, σκίτσα κ.ά.

Από τα πιο μαζικά της Αττικής ήταν το διήμερο Μαθητικό Φεστιβάλ στο θεατράκι της Γκράβας, όπου αναδείχτηκαν όλα τα είδη της μουσικής, υπήρχαν πολλές δημιουργικές γωνιές και στήθηκαν πηγαδάκια συζητήσεων, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία του Πάνου Μουζουράκη.

Ενα από τα θέματα που απασχόλησε τους μαθητές σε πολλά από τα Φεστιβάλ ήταν η μετανάστευση της νεολαίας στο εξωτερικό με την ελπίδα για κάτι καλύτερο. Γι' αυτό το θέμα, ειδικά στο Μαρούσι έγινε συζήτηση, όπου αναδείχτηκε ο ψεύτικος παράδεισος των άλλων χωρών της ΕΕ, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις από νέους που έζησαν ή σπούδασαν στο εξωτερικό και μετέφεραν τις προσωπικές τους εμπειρίες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι και σε αυτές τις χώρες.

ΓΚΡΑΒΑ
ΓΚΡΑΒΑ
Ο τεχνικός της ομάδας μπάσκετ του Λαυρίου Χρήστος Σερέλης ήταν προσκεκλημένος στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πόλη και απένειμε τα βραβεία και τα αναμνηστικά στους συμμετέχοντες στο τουρνουά μπάσκετ που προηγήθηκε των εκδηλώσεων. Ανάμεσα στις εκθέσεις του Φεστιβάλ ήταν και ένα «χρονοδιάγραμμα με τους ταξικούς αγώνες του Λαυρίου», «ο φασισμός ως μακρύ χέρι του συστήματος και η αντιμετώπισή του», ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία από τα «Κίτρινα Ποδήλατα».

...και όλης της χώρας

Πλήθος παραστάσεων, συναυλιών, επιδείξεων και διάφορων δραστηριοτήτων περιείχε το μαθητικό Φεστιβάλ της Πάτρας που, για να τις χωρέσει όλες, ήταν διήμερο! Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε την επίδειξη ρυθμικής γυμναστικής από μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ, την επίδειξη ρομποτικής από το 3ο ΓΕΛ και την έκθεση φωτογραφίας από μαθητές του 2ου ΓΕΛ. Ανάμεσα στα μαθητικά συγκροτήματα συναυλία έδωσαν και οι «Stelios Magalios presents the Sober», ενώ ανάμεσα στις εκθέσεις που φιλοξενούνταν και τις δυο μέρες υπήρχε κι ένα μαθητικό project για το ρατσισμό.

Στην Κεφαλονιά οι εκδηλώσεις άνοιξαν με το θεατρικό έργο «Η Εβραία» του Μπ. Μπρεχτ που είχαν ετοιμάσει μαθήτριες από το ΓΕΛ του Ληξουρίου με τη βοήθεια καθηγήτριάς τους, ενώ ενδιαφέρον είχε το σχολικό project από μαθητές του Β' ΓΕΛ Αργοστολίου, με θέμα «Επιπτώσεις της κρίσης στην εφηβεία».

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Ξεχωριστή ήταν η συζήτηση που έγινε στο Μαθητικό Φεστιβάλ του Βόλου, καθώς πέρα από το πάνελ των μαθητών έγινε και ταυτόχρονη σύνδεση μέσω skype με μαθήτρια από τη Γερμανία, που ανέδειξε ότι και εκεί οι νέοι των λαϊκών οικογενειών βιώνουν τις αντίστοιχες τραγικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, ο αντικομμουνισμός περνάει μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕ και τα μαθήματα, εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το φασισμό.

Το τουρνουά ποδοσφαίρου ήταν από τα στοιχεία που έκλεψαν την παράσταση στο Φεστιβάλ του Αγρινίου, κι αυτό γιατί το αναμνηστικό συμμετοχής που δόθηκε σε όλες τις ομάδες ήταν μια κάρτα επιμελημένη από την ΚΝΕ με τη φωτογραφία του κορυφαίου Σοβιετικού τερματοφύλακα Lev Υiasin.

Συναυλία με τους Afaza και Μέγα συμπεριελάμβανε εκτός των άλλων το Μαθητικό Φεστιβάλ στα Γιάννενα. Η επίδειξη και τα μαθήματα ξιφασκίας από τον αθλητικό σύλλογο ήταν ένα πρωτότυπο στοιχείο στο πετυχημένο Μαθητικό Φεστιβάλ της Τούμπας, ενώ στο μαζικότατο Φεστιβάλ στον Εύοσμο, ανάμεσα στα παιχνίδια, τις συναυλίες, τους χορούς και τους διαγωνισμούς, έγινε και μια... μάχη με αυτοσχέδιες ρίμες που σκάρωναν οι μαθητές εκείνη τη στιγμή.

Οι ρυθμοί της ραπ επιλέχτηκαν και ακούστηκαν από τους μαθητές σε πολλά Φεστιβάλ και αίσθηση προκάλεσαν οι στίχοι των μαθητών που τραγούδησαν στην Αλεξανδρούπολη σε ραπ ρυθμούς για το σύστημα: «Δε σ' αφηνει ν' ανασάνεις / Δε σ' αφήνει να μιλήσεις / Αγωνίσου ταξικά και εκεί θα βρεις τις λύσεις... / Μη δεχτείς να συνεχίσεις μέσα στα σχέδιά τους / Ολοι οι εργάτες να σηκώσουν τη γροθιά τους».


ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ

ΠΕΡΑΜΑ
ΠΕΡΑΜΑ

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org