Πέμπτη 9 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδία και εμπαιγμός

Δεν είναι απλά κοροϊδία. Είναι χοντροκομμένος εμπαιγμός για τον ελληνικό λαό. Αν παρακολουθήσει κάποιος τα σποτάκια που φτιάχτηκαν με πρωτοβουλία και εις γνώσιν της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, θα διαπιστώσει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Το μότο στα σποτάκια είναι: «Ελεγξέ το - Διάγραψέ το». Την ίδια στιγμή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους «εταίρους», όχι μόνο έχει αναγνωρίσει ΟΛΟ το χρέος, αλλά έχει διαβεβαιώσει ότι ο λαός θα το πληρώσει στο ακέραιο και με τα ισχύοντα και με όσα πρόκειται να φέρει το επόμενο διάστημα. Η λέξη ντροπή είναι λίγη...

Υποκρισία και αναλγησία

Υποκρισία και αναλγησία! Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στο θέμα των μετεγγραφών και την απόφαση του ΣτΕ που στέλνει τους πρωτοετείς φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης πίσω στις σχολές που είχαν πετύχει στις πανελλαδικές ή - αν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά - στο σπίτι τους.

Πρόκειται για υποκρισία, γιατί ο υπουργός τάχα κάνει έκκληση στις Αρχιτεκτονικές Σχολές να δεχτούν τους φοιτητές, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα στήριζε και χαρακτήριζε δίκαιη την προσφυγή των σχολών στο ΣτΕ εναντίον των φοιτητών. Μα, αν ήταν να τους δεχτούν τους φοιτητές, τότε γιατί να προσφύγουν εναντίον τους;

Και είναι, επίσης, ανάλγητη η στάση του υπουργείου, γιατί δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία γι' αυτά τα παιδιά, που, ενδεχομένως, να μην μπορέσουν πια να σπουδάσουν. Ετσι, η κυβέρνηση υιοθετεί το δόγμα ότι ο καθένας θα σπουδάζει ανάλογα με την τσέπη του. Γιατί αυτό λέει ο υπουργός στους φετινούς υποψηφίους και τις οικογένειές τους, όταν τους προτρέπει να δείξουν ευθύνη στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και να μην επιλέξουν μακρινές σχολές, αν δεν μπορούν να πληρώνουν για τις σπουδές τους σε αυτές...

Ξεσπαθώσανε τα φασιστοειδή

Ξεσπαθώσανε τα φασιστοειδή, με αφορμή τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα με το μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Και με μια εμετική αντιΚΚΕ ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους, επιτίθενται και στον Μ. Θεοδωράκη επειδή θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, συμβάλλοντας στην αποκάλυψη της ναζιστικής οργάνωσης και των εγκλημάτων της. Το ενδιαφέρον πάντως με τα φασιστοειδή είναι η εξής αναφορά που περιέχεται στο κείμενό τους. Λένε: «Ο Μ. Θεοδωράκης δε θα προσθέσει οτιδήποτε το νέο στην υπόθεση, παρά θα αναμασήσει τις φαιδρότητες των υπόλοιπων πολιτικών προσώπων που έχουν ήδη καταθέσει και συνοψίζονται στις φράσεις "είδα στα κανάλια...", "άκουσα...", "μου είπαν...", "διάβασα στις εφημερίδες..."». Μόνο που τις εγκληματικές τους ενέργειες τις έχουν βιώσει διαχρονικά μετανάστες, εργαζόμενοι και άλλοι πολίτες. Σχετικά με τις αναφορές τους στον Λένιν, έχουν απόλυτο δίκιο να τους πιάνει σύγκρυο ακόμα κι έτσι...

Το «δημόσιο αγαθό της Υγείας»

«Σε μια εποχή που επιχειρείται η εξιδανίκευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, επιλογή πρωτίστης σημασίας για τη σημερινή κυβέρνηση είναι η υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της Υγείας και η ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση κάθε πολίτη στον ευαίσθητο αυτό χώρο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας (7 Απρίλη).

Ιδού, λοιπόν, πώς υπερασπίζεται η κυβέρνηση το «δημόσιο αγαθό της Υγείας»: Με το νόμο 4286/2014 θεσμοθετήθηκε η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ), η οποία θα κοστολογεί ιατρικές πράξεις και άλλες παροχές και θα κατανέμει τα διατιθέμενα κονδύλια μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας. Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν την κατάργησή της. Ομως, όταν ρωτήθηκε πότε η κυβέρνηση θα καταργήσει την ΕΣΑΝ ΑΕ ο Π. Κουρουμπλής απάντησε: «Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα την καταργήσουμε» («Εφημερίδα των Συντακτών» 21.2.2015). Ακόμα πιο σκληρός ...μαχητής του ιδιωτικού τομέα Υγείας ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στις εξαγγελίες του στις 2.4.2015: «Δίνουμε, είπε, έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας Βιομηχανίας Φαρμάκων, μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής». Από τις υποσχέσεις και τις δηλώσεις λείπει η λέξη δωρεάν για το «δημόσιο αγαθό της Υγείας». Οχι τυχαία βέβαια, αφού η αγορά των υπηρεσιών Υγείας και του φαρμάκου θεωρείται δεδομένη...

Αστυνόμευση με τη συνδρομή της Περιφέρειας...

Πιστό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην προώθηση νέου τύπου αστυνόμευσης και κατασταλτικών μεθόδων, υπέγραψε προχτές σχετική συμφωνία με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, βάζοντας στο παιχνίδι και την Περιφέρεια. Η συμφωνία αφορά τους τομείς της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας. Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, η συνεργασία υλοποιείται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ «για ασφαλείς κοινωνίες». Ετσι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενισχύει τη λεγόμενη συμμετοχική «αντεγκληματική πολιτική», «πυλώνες» της οποίας είναι οι Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΕΠΣΑ) και τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας. Με την κοινοτική αστυνόμευση, τον τοπικό αστυνόμο, τις κινητές μονάδες και άλλες «δράσεις» γίνεται προσπάθεια, μεταξύ άλλων, να εξοικειωθεί ο λαός στη συνεργασία με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αξιοποιώντας τα μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας σε ορισμένες περιοχές. Υπενθυμίζεται πως οι Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρχει «ομπρέλα» διασύνδεσης της Αστυνομίας με τις Περιφέρειες και την ενίσχυση των πολιτικών καταστολής με τη συμμετοχή των τοπικών διοικήσεων και των λεγόμενων «τοπικών κοινωνιών».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Γεννιέται ο Γάλλος συμβολιστής ποιητής Σαρλ Μποντλέρ. Στην επανάσταση του 1848 στη Γαλλία, ο Μποντλέρ βρέθηκε στα οδοφράγματα μαζί με τον εξεγερμένο λαό του Παρισιού, ενώ πολλά έργα του κατόπιν απαγορεύτηκαν «για προσβολή των δημόσιων και των καλών ηθών».

1865 Ο στρατηγός των Νοτίων Ρόμπερτ Εντουαρντ Λι υπογράφει την παράδοση των στρατευμάτων του στο στρατηγό των Βορείων Ε. Γκραντ. Ο αμερικανικός Εμφύλιος μόλις είχε τελειώσει (1861 - 1865).

1909 Γεννιέται ο πολιτικός και συγγραφέας Σπύρος Μαρκεζίνης, ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής με την «Ηνωμένη Αντιπολίτευση» το 1946, με τον «Συναγερμό» του Παπάγου το 1951 και το 1952, με την «Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ενωση» (συνασπισμός κομμάτων στον οποίο μετείχε με το Κόμμα των Προοδευτικών που ο ίδιος ίδρυσε και ήταν αρχηγός) το 1958, με την «Ενωση Κέντρου» το 1961, με την ΕΡΕ το 1964. Υπήρξε υπουργός πολλών κυβερνήσεων, ενώ το 1973 διετέλεσε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της χούντας.

1911 Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών ποιητής Κωστής Παλαμάς τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική.

1926 Εκδηλώνεται αποτυχημένο πραξικόπημα στη Θεσσαλονίκη κατά της δικτατορίας Πάγκαλου με επικεφαλής τους αξιωματικούς Μπακιρτζή, Τζαβέλλα και Καρακούφα.

1927 Η Ελλάδα υποχρεώνεται, ύστερα από συμφωνία, να αναγνωρίσει ότι όφειλε στην Αγγλία 21.441.450 λίρες. Το ποσό αυτό προερχόταν από πιστώσεις, προκαταβολές, τόκους, πολεμικό υλικό, κ.λπ. που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

1940 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Δανία και τη Νορβηγία. Η Δανία συνθηκολόγησε αμαχητί έπειτα από 2 μόλις ώρες, ενώ η κατάληψη της Νορβηγίας κράτησε 2 μήνες, παρά την εμπλοκή βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων.

1940 Στη Γαλλία, ψηφίζεται νόμος με τον οποίο επιβάλλεται η ποινή του θανάτου σε όσους κάνουν κομμουνιστική προπαγάνδα. Η κυβέρνηση Νταλαντιέ θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.

1964 Συνέρχεται η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που ενέκρινε το Πόρισμα Επιτροπής για τον Νίκο Ζαχαριάδη, το οποίο τον εξομοίωνε με πράκτορα του εχθρού. Η ίδια Ολομέλεια αποφάσισε, επίσης, τη συγχώνευση της Νεολαίας ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων, συγχώνευση από την οποία προέκυψε η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.

1977 Νομιμοποιείται, έπειτα από 38 χρόνια στην παρανομία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

2000 Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας 43,79% των ψήφων, έναντι 42,74% της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής. Το ΚΚΕ λαμβάνει 5,52%, ο Συνασπισμός 3,2%, ενώ εκτός Βουλής μένει το ΔΗΚΚΙ με 2,69%.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org