Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ευρώπη βρίσκεται σε «προπολεμική εποχή» και εντείνει στρατιωτικές προετοιμασίες

Από πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου σε νέο εργοστάσιο της πολεμικής βιομηχανίας «Rheinmetall»
Από πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου σε νέο εργοστάσιο της πολεμικής βιομηχανίας «Rheinmetall»
Νέες «προειδοποιήσεις» πως η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες διατυπώνονται με φόντο την κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, αυτήν τη φορά από τον επικεφαλής της «Rheinmetall», της μεγαλύτερης πολεμικής βιομηχανίας της Γερμανίας.

Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική Βουλή διερευνά σε ποια περίπτωση θα ενεργοποιούνταν το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, δηλαδή θα εμπλεκόταν σε πόλεμο όλη η στρατιωτική «συμμαχία», ενώ η γερμανική κυβέρνηση εντείνει τις πολεμικές προετοιμασίες εξετάζοντας περαιτέρω αύξηση των αμυντικών της δαπανών τα επόμενα χρόνια.

Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην Ασία, «δεν θα σώσουν την Ευρώπη»

Ολο και συχνότερα τους τελευταίους μήνες ακούγεται από Ευρωπαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, στελέχη της ΕΕ και ηγέτες ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν μερικά χρόνια μπροστά τους να προετοιμαστούν για μια μεγάλη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ιδιαίτερα απασχολεί - καθώς μεγαλώνουν οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα - αν οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν στρατιωτικά την Ευρώπη και αν η Ευρώπη μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση χωρίς τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ «δεν θα έρθουν να σώσουν την Ευρώπη» εάν ξεσπούσε μια μεγάλης κλίμακας ένοπλη σύγκρουση στην ήπειρο, εκτίμησε σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο Αρμιν Πάπεργκερ, διευθύνων σύμβουλος της «Rheinmetall».

Ενώ «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν δεδομένο τις τελευταίες δεκαετίες ότι οι ΗΠΑ θα έρχονταν να τους σώσουν» σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής, «αυτό δεν ισχύει στο εξής», τόνισε ο Πάπεργκερ.

Ανέφερε την αποτυχία του Κογκρέσου των ΗΠΑ να εγκρίνει το στρατιωτικό πακέτο - μαμούθ 61 δισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για την Ουκρανία, για να υποστηρίξει πως «η Ουάσιγκτον έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα στα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στη στρατιωτική της προστασία», δηλαδή ότι «δεν θα πληρώνουμε πλέον για εσάς».

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, αμφισβήτησε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στο Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η προστασία των ΗΠΑ προς τους «συμμάχους» θα πρέπει να εξαρτάται από την εκπλήρωση των ΝΑΤΟικών στόχων για τις στρατιωτικές δαπάνες.

Εάν ο Τραμπ εκλεγεί Πρόεδρος τον Νοέμβρη, «η πίεση θα είναι μεγαλύτερη» στη Γερμανία, είπε ο Πάπεργκερ, αλλά ο κίνδυνος θα εξακολουθεί να υπάρχει ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει την προεδρία, επισήμανε.

Η Ουάσιγκτον «εστιάζει περισσότερο στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού παρά στην Ευρώπη», επέμεινε ο Πάπεργκερ. Εάν η «πολύ επικίνδυνη κατάσταση» στην περιοχή πυροδοτήσει μια πλήρη ένοπλη σύγκρουση, «οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στην Ασία και τότε η Ευρώπη θα είναι εντελώς μόνη», προειδοποίησε και κάλεσε τα κράτη της ΕΕ και της Ευρώπης να «ενώσουν τις δυνάμεις τους» για να χρηματοδοτήσουν μια «κοινή ευρωπαϊκή Αμυνα».

Η «Rheinmetall», μια εκ των τριών κορυφαίων «δυτικών» ομίλων παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών, έχει αυξήσει την παραγωγή της σημαντικά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προμηθεύει το Κίεβο με συστήματα αεράμυνας, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα κ.ά., ενώ προχωρά σχέδια να ανοίξει εργοστάσια στη δυτική Ουκρανία.

Χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επισκέφτηκε τη Γαλλία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, τον ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ, και τον υπουργό Αμυνας, Σ. Λεκορνί, μεταξύ άλλων και για την Ουκρανία. Επισκέφτηκε το εργοστάσιο της «Nexter», θυγατρικής της γαλλογερμανικής KNDS που κατασκευάζει τα συστήματα πυροβολικού «Caesar» τα οποία στέλνονται στο Κίεβο.

Ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητο» η Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα πυρομαχικά και συστήματα αεράμυνας και γι' αυτό «το αίτημα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού στο Κογκρέσο πρέπει να εκπληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Η γερμανική Βουλή εξετάζει τις προϋποθέσεις για το Αρθρο 5

Σε μια ακόμη ένδειξη για τα σενάρια παραπέρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία που επεξεργάζεται το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, αλλά για την όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό του, ειδικές υπηρεσίες της γερμανικής Βουλής μελέτησαν εάν η μεμονωμένη αποστολή στρατευμάτων από χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα εμπλέξει και τις άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Η κίνηση αυτή γίνεται με φόντο τις δηλώσεις Μακρόν και άλλων Γάλλων αξιωματούχων ότι η αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

Σύμφωνα με την έκθεση των Ερευνητικών Υπηρεσιών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag), που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων από χώρα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν θα καθιστούσε αυτόματα όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση.

«Εάν το κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ ενεργήσει μονομερώς - δηλαδή όχι στο πλαίσιο μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ που είχε αποφασιστεί προηγουμένως και εκτός των δομών στρατιωτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ - ούτε το ΝΑΤΟ στο σύνολό του, ούτε τα άλλα κράτη του ΝΑΤΟ γίνονται συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με το dpa.

Επισημαίνεται δε ότι «εάν τα στρατεύματα ενός κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ εμπλακούν σε συλλογική αυτοάμυνα (άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ) υπέρ της Ουκρανίας σε μια υπάρχουσα σύγκρουση (μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) και δεχθούν επίθεση από το άλλο μέρος στη σύγκρουση (Ρωσία) κατά τη διάρκεια της μάχης στην περιοχή της σύγκρουσης, αυτό δεν αποτελεί περίπτωση του Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ».

Τόνισαν ότι το Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ συνδέεται με χώρες και στρατεύματα του ΝΑΤΟ που δέχονται επίθεση στο έδαφός τους ή πάνω από αυτό.

Στο μεταξύ, περιθώρια έως και 9 δισ. ευρώ σε πρόσθετες «αμυντικές» δαπάνες από το 2028 βλέπει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντνερ, εάν η χώρα μειώσει τα επίπεδα του χρέους της στο 60% του ΑΕΠ.

Τουσκ: Η Ευρώπη βρίσκεται σε «προπολεμική εποχή»

Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια «προπολεμική εποχή», δήλωσε πρόσφατα ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, σε συνέντευξή του στην «Die Welt».

«Ξέρω ότι ακούγεται καταστροφικό, ειδικά για τη νεότερη γενιά, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε στο γεγονός ότι μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει: Η προπολεμική εποχή. Δεν υπερβάλλω, γίνεται πιο ξεκάθαρο κάθε μέρα», είπε ο Τουσκ.

«Είναι πραγματικότητα και ξεκίνησε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια. Το πιο ανησυχητικό αυτήν τη στιγμή είναι ότι κυριολεκτικά οποιοδήποτε σενάριο είναι δυνατό. Δεν έχουμε δει τέτοια κατάσταση από το 1945», ανέφερε.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι φέτος ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Πολωνίας ανήλθε σε περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ της, δηλαδή στο διπλάσιο από τον ΝΑΤΟικό στόχο.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η Ευρώπη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Το πρώτο βήμα είναι οι χώρες να εκπληρώσουν τον στόχο του ΝΑΤΟ να ξοδέψουν το 2% του ΑΕΠ τους για την Αμυνα», είπε ο Τουσκ.

«Σήμερα πρέπει να ξοδέψουμε όσο περισσότερα μπορούμε για να αγοράσουμε εξοπλισμό και πυρομαχικά για την Ουκρανία γιατί ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε.

«Τα επόμενα δύο χρόνια θα λύσουν τα πάντα. Εάν δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με αρκετό εξοπλισμό και πυρομαχικά, εάν η Ουκρανία χάσει, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, «είτε νικήσει ο Τζο Μπάιντεν είτε ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι η Ευρώπη που πρέπει να κάνει περισσότερα όσον αφορά την Αμυνα».

CNN: Οι πτήσεις των ουκρανικών drones έχουν καθοριστεί από τους «συμμάχους»

Οι επιθέσεις ουκρανικών drones σε ρωσικές εγκαταστάσεις υποδομής έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων με τους «συμμάχους» του Κιέβου, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο πηγή.

«Οι πτήσεις καθορίζονται εκ των προτέρων με τους συμμάχους μας και τα αεροσκάφη ακολουθούν το σχέδιο πτήσης για να μπορέσουμε να χτυπήσουμε στόχους με μέτρα ακρίβειας», είπε η πηγή, «μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης». «Κάθε αεροσκάφος έχει έναν τερματικό υπολογιστή με δορυφορικά δεδομένα και δεδομένα εδάφους», εξήγησε.

Οι «Financial Times» ανέφεραν νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας, καθώς η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι εκτός από την αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, οι επιθέσεις μπορεί να ωθήσουν τη Ρωσία να στοχεύσει εχθρικές εγκαταστάσεις υποδομής, στις οποίες βασίζονται και οι «δυτικές» χώρες.

Ιδιαίτερες ανησυχίες υπάρχουν για τον αγωγό πετρελαίου της «Caspian Pipeline Consortium» που χρησιμοποιείται από «δυτικούς» ομίλους, δηλαδή «Exxon Mobil» και «Chevron».

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ των «Financial Times», επαναλαμβάνοντας μόνο ότι η Ουάσιγκτον δεν ενθάρρυνε ούτε κατέστησε δυνατή την επίθεση του Κιέβου σε στόχους εντός της Ρωσίας.

Τις τελευταίες βδομάδες, ουκρανικά drones επιτίθενται σε πολλές εγκαταστάσεις στη Ρωσία, ιδιαίτερα ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Ουκρανικά drones έπληξαν χτες τα ξημερώματα στόχους στη Δημοκρατία του Ταταρστάν, μια βιομηχανική περιοχή νοτιοανατολικά της Μόσχας και υπάρχουν τουλάχιστον 13 τραυματίες. Στόχος επιθέσεων έγιναν εργοστάσια στις πόλεις Γελαμπούγκα και Νιζνεκάμσκ.

Χτυπήθηκε το διυλιστήριο Taneco στην πόλη Νιζνεκάμσκ, ένα από τα μεγαλύτερα της Ρωσίας, με drone σε απόσταση 1.300 χλμ. από τη γραμμή του μετώπου. Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε έναν ακόμη στρατιωτικό στόχο.

Δύο drones έπληξαν κοιτώνα εργατών στην ειδική οικονομική ζώνη Alabuga, κοντά στη Γελαμπούγκα, ενώ σύμφωνα με τη Μόσχα δεν διακόπηκε η λειτουργία των εργοστασίων.

Η «Washington Post» είχε γράψει πέρυσι ότι η Ρωσία παράγει μαζικά drones σε εργοστάσιο στην ειδική οικονομική ζώνη Alabuga.

Πηγή στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών είπε ότι επλήγη μονάδα παραγωγής drones τύπου «Shahed».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ