Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με ομιλητή τον Λ. Νικολάου - Αλαβάνο
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της πόλης το «παρών» έδωσαν τα μέλη της ΚΕ Δημήτρης Τζαβάρας (και της Γραμματείας της) και Νίκος Κουτουμάνος, Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου, ενώ το άνοιγμα πραγματοποίησε ο Μίλτος Κουτίβας, μέλος του ΤΓ Μεσσηνίας.
Αναφερόμενος στα προγράμματα που εκπονεί η ΕΕ σχετικά με τα ζητήματα του περιβάλλοντος, που ταυτόχρονα διαφημίζει ως «ωφέλιμα» για τους λαούς, ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος σημείωσε:
«Η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις, μοιράζοντας πακτωλούς χρημάτων στους μεγάλους ομίλους της "πράσινης" και "ψηφιακής" ανάπτυξης, με το αζημίωτο, οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Γιατί οι εγγυημένες τιμές πώλησης ρεύματος από τους ομίλους των ΑΠΕ, η "μονοκαλλιέργεια" των ΑΠΕ οδήγησαν στη γιγάντωση του κόστους του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, στη γενίκευση της μεγάλης ακρίβειας των ειδών λαϊκής κατανάλωσης.
Γιατί αυτές οι μεγάλες επενδύσεις, για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, "πέρασαν και δεν ακούμπησαν" το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς, τις συντάξεις, που μειώθηκαν κιόλας λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού. Ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις σπάνε κάθε χρόνο τα ρεκόρ κερδοφορίας στη χώρα, με αύξηση των καθαρών κερδών πάνω από 16% το 2022, οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις 6%, μειώθηκαν δηλαδή παίρνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, σήμερα δε βρίσκονται στα επίπεδα του 2004...
Γιατί με την κατάπτυστη οδηγία RepowerEU, που ψήφισαν το Δεκέμβρη του 2022 στο Ευρωκοινοβούλιο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, "Νέα Αριστερά", ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, ορίζονται "περιοχές εισόδου/επιτάχυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας", με fast track διαδικασίες, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, ανεξάρτητα από τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον. Παραδίδονται στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και οι περιοχές Νatura 2000 αφού επί λέξει αναφέρει η οδηγία ότι "ο καθορισμός περιοχών επιτάχυνσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν θα πρέπει να εμποδίζει την εγκατάσταση έργων σε όλες τις περιοχές που είναι διαθέσιμες».
Παράλληλα, εξήγησε για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ και τις συνέπειές της: «Δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ζωής του ανθρώπου. Πρόκειται για εργαλείο ενίσχυσης των "γκριζοπράσινων" ομίλων της ΕΕ στην αντιπαράθεσή τους με τους ανταγωνιστές από άλλες χώρες και αντίπαλους άξονες, στέλνοντας τον λογαριασμό στις λαϊκές οικογένειες. Αρκεί να δείτε την οδηγία για τους ρύπους της ναυτιλίας. Για χρόνια καθυστερούσε στις διαπραγματεύσεις των κρατών - μελών, διότι και οι ελληνικές κυβερνήσεις έθεταν "βέτο", προασπίζοντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Τελικά εγκρίθηκε η οδηγία αφού υιοθέτησαν τις απαιτήσεις των πλοιοκτητών τα πρόστιμα και τις επιβαρύνσεις να μην τα πληρώνουν οι ίδιοι, αλλά είτε οι ναυλωτές εάν είναι εμπορικά καράβια, είτε οι επιβάτες εάν είναι επιβατηγά! Δηλαδή, τις παραβάσεις των εφοπλιστών, που χαίρουν δεκάδων προνομίων με όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - εθελοντική φορολογία, αφορολόγητο πετρέλαιο κ.ά. - η ΕΕ τις φόρτωσε στις πλάτες του λαού είτε ως καταναλωτή των μεταφερόμενων προϊόντων είτε ως επιβάτη που θα ταξιδεύει με αυξημένα ναύλα».
Ειδικά για τη συμμετοχή της Καλαμάτας στον αστικό σχεδιασμό των «κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων» πόλεων επισήμανε: «Αφορά ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο που δεν αφορά μόνο την ΕΕ αλλά όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Πρόκειται λοιπόν για κατεξοχήν "πόλεις των μονοπωλίων", "πράσινων" και "ψηφιακών", ομίλων των κατασκευών και νέων τεχνολογιών που μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό βρίσκουν διέξοδο για τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, που αλλιώς δεν θα επένδυαν πουθενά, και αποτελούν πονοκέφαλο για τα καπιταλιστικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, σήμερα, που η οικονομία της ΕΕ είναι σε ύφεση και διαφαίνεται και νέα βαθιά καπιταλιστική κρίση».
Στάθηκε και στα αίτια των εργατικών και λαϊκών προβλημάτων και στον νομό σημειώνοντας: «Η στρατηγική κόστους - οφέλους διαπερνά όλες αυτές τις επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, είναι μία στρατηγική που έχει κάψει τον ελληνικό λαό και τον λαό της Μεσσηνίας συγκεκριμένα. Γιατί είναι κοστοβόρα τα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά έργα και δεν αποδίδουν γρήγορη και μεγάλη κερδοφορία. Είναι η στρατηγική που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών και οδηγεί στα καθημερινά Τέμπη».
Ιδιαίτερα για την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο της εποχής, εξήγησε για τον δρόμο που πρέπει να επιλέξει ο λαός: «Το δίχως άλλο, τα σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα, η τεχνητή νοημοσύνη, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση σκιαγραφούν σήμερα μία νέα πραγματικότητα για τον εργαζόμενο λαό. Οπου η επιστήμη και η τεχνολογία θα μας επιτρέπουν να δουλεύουμε λιγότερο και ελαφρύτερα, να αμειβόμαστε καλύτερα. Θα δημιουργούν ελεύθερο χρόνο. Οπου η υγειονομική περίθαλψη, η Πρόνοια δεν θα αποτελούν άπιαστο ακριβό όνειρο. Οπου ο άνθρωπος θα ζει σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να το καταληστεύει και να το τσαλαπατά.
Αυτές οι νέες δυνατότητες σκοντάφτουν στο καπιταλιστικό σύστημα, που τις μετατρέπει σε εξαρτήματα για την αύξηση της κερδοφορίας του. Επομένως, η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μία νέα εποχή και στην κοινωνία. Τον σοσιαλισμό».
Κάλεσε να δυναμώσει το ΚΚΕ και μπροστά στις ευρωεκλογές και κατέληξε: «Ο λαός μας έχει συμφέρον να δυναμώσει το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές, στέλνοντας πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας, επιλέγοντας ευρωβουλευτές που δεν θα είναι κλακαδόροι των αντιλαϊκών επιλογών, αλλά μαχητές και συμπαραστάτες του αγώνα των ανθρώπων του μόχθου, για τις δικές τους ανάγκες.
Στις 9 του Ιούνη με δυνατό ΚΚΕ ετοιμάζουμε την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ, για την Ελλάδα και την Ευρώπη των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, την Ευρώπη του σοσιαλισμού».
Μετά την κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από τους Δημήτρη Οικονομάκο (δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»), με θέμα: «Ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Το παράδειγμα της έξυπνης πόλης» (στάθηκε στα δισ. ευρώ που προέρχονται από τη φορολογία του φτωχού λαού και ετοιμάζονται να τα ξοδέψουν προς χάριν μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων), Πέτρο Τσίτουρα (Γραμματέα της ΚΟΒ Οικοδόμων - Κατασκευών), που αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τα πανάκριβα ενοίκια, την «πράσινη» ανάπτυξη στις κατασκευές και τις επιπτώσεις στη λαϊκή στέγη αναδεικνύοντας και την ανάγκη για σύγχρονο κρατικό σχεδιασμό, και Γρηγόρη Οικονομόπουλο (μηχανικό) με θέμα «Σε μια "πράσινη" πόλη προβλέπονται σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια;», αναδεικνύοντας την πολύ άσχημη κατάσταση των σχολείων.