Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
«Ντεμπούτο» εμπλοκής και για τη γερμανική φρεγάτα

Συμμετέχει στην αποστολή της ΕΕ στην οποία κατευθύνεται και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα»

Ολοένα και περισσότερη «καύσιμη ύλη» συγκεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Χτες, πέρα από τις νέες επιθέσεις αμερικανικών δυνάμεων εναντίον drones των Χούθι, καταγράφηκε η πρώτη εμπλοκή της γερμανικής φρεγάτας «Hessen», η οποία αναπτύχθηκε στην περιοχή στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής της ΕΕ.

Η CENTCOM, το μεικτό διοικητήριο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοίο κατέστρεψαν το βράδυ της Τρίτης πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα 5 drones - καμικάζι των Χούθι της Υεμένης. Τα drones αυτά ήγειραν «άμεση απειλή» για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, πρόσθεσε η CENTCOM, με την αναφορά που χρησιμοποιεί μετά από κάθε τέτοια επίθεση.

Η δε γερμανική φρεγάτα «Hessen» απέκρουσε επίθεση των Χούθι για πρώτη φορά, ανέφεραν στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγές από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Η γερμανική φρεγάτα, διευκρίνισαν, κατέστρεψε 2 στόχους προχτές το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή «Ασπίδες» εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη βδομάδα, με την Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το βράδυ της Δευτέρας, ρότα για την Ερυθρά Θάλασσα χάραξε και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», με το πλήρωμα να στέλνεται στο «στόμα του λύκου», προασπίζοντας συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και υπηρετώντας τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.

Από την πλευρά τους, οι Χούθι της Υεμένης επανέλαβαν προχτές ότι δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις που εξαπολύουν με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, παρά μόνο μετά τη λήξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ερωτηθείς εάν θα σταματούσαν τις ενέργειες αυτής της φύσης σε περίπτωση που κηρυσσόταν ανακωχή, ο εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις για να βοηθηθεί ο Παλαιστινιακός λαός δεν θα σταματήσουν παρά μόνο αφού λάβουν τέλος η ισραηλινή επίθεση και η πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας και εφόσον επιτραπεί η ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Στο κόκκινο» οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, οι οποίοι κλιμακώθηκαν ακόμα πιο επικίνδυνα τις αμέσως προηγούμενες μέρες, μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός ακόμα πιο βαθιά στον Λίβανο και την απάντηση της Χεζμπολάχ με την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών.

Χτες, μπαράζ ρουκετών εκτόξευσε από το έδαφος του Λιβάνου η Χαμάς - κάνοντας λόγο για 40 ρουκέτες - εναντίον στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή της συνοριακής πόλης Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε περίπου 10 εκτοξεύσεις από τον Λίβανο που πέρασαν εντός του Ισραήλ, ορισμένες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε υλικές ζημιές. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι επιτέθηκε στις βάσεις από όπου εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες καθώς και σε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, δήλωσε ότι χτύπησε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα, κοντά στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνουν τις επιθέσεις οι Χούθι(2024-05-30 00:00:00.0)
Ισραηλινά πλήγματα πιο βαθιά και αντίποινα(2024-05-17 00:00:00.0)
Οξυνση συγκρούσεων σε όλα τα μέτωπα...(2024-03-27 00:00:00.0)
Νέες απειλές Γκαντς για κλιμάκωση του πολέμου στον βορρά(2023-12-16 00:00:00.0)
Συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Ισραήλ(2023-12-14 00:00:00.0)
Νέα κλιμάκωση εχθροπραξιών στα σύνορα(2023-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ