Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διοργανώνει «επιμορφωτικό σεμινάριο» στον αντικομμουνισμό

...και στην πολεμική προπαγάνδα της ΕΕ

Επιμορφωτικό σεμινάριο σε έκθεση που περιλαμβάνει χυδαίο αντικομμουνισμό και την πολεμική προπαγάνδα της ΕΕ προγραμματίζει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στις 20 Φλεβάρη η Διεύθυνση απηύθυνε κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης να δηλώσουν συμμετοχή σε ξενάγηση - επιμορφωτικό σεμινάριο στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, με αφορμή τις εκθέσεις που αυτό φιλοξενεί, «Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας» και «Fake (f)or Real / Ψεύτικο για αληθινό;».

Η δεύτερη έκθεση είναι φτιαγμένη από το «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», ένα ιστορικό μουσείο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο εστιάζει στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Ιστορία αλλά και στη διαδικασία «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», με την Ιστορία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ιμπεριαλιστικής ένωσης και της κατάπτυστης θεωρίας των «δύο άκρων».

Η έκθεση υποστηρίζει ότι «παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων και περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά, και τον αντίκτυπο που είχαν. Αποδεικνύει, επίσης, πως τελικά αποκαλύφθηκαν».

Ενα από τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται είναι η γνωστή ναζιστική προπαγάνδα αντισοβιετισμού σχετικά με το Κατίν. Αντί όμως να αναδεικνύεται το πώς αποκαλύφθηκαν τα ψέματα της προπαγάνδας του Γκέμπελς, ουσιαστικά αυτά αναπαράγονται και η Ιστορία πλαστογραφείται ...σε μια έκθεση που υποτίθεται ότι καταρρίπτει πλαστογραφήσεις. Στην έκθεση υπάρχουν κι άλλες διάσπαρτες «πινελιές» αντικομμουνισμού ανάμεσα σε ζητήματα όπως οι θεωρίες συνωμοσίας ο αντισημιτισμός, η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και στα social media κ.ά.

Ακριβώς όμως απέναντι από τα πάνελ που παρουσιάζουν την αντισοβιετική προπαγάνδα υπάρχει και η σύγχρονη πολεμική προπαγάνδα της ΕΕ γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκεί ο επισκέπτης μαθαίνει π.χ. ότι το «Ευρωμαϊντάν», με το οποίο ανατράπηκε το 2014 ο Πρόεδρος Β. Γιανουκόβιτς, ήταν απλά διαδηλώσεις των Ουκρανών για «περισσότερη συνεργασία της Ουκρανίας με την ΕΕ».

Μ' αυτόν τον τρόπο η ΕΕ προσπαθεί να ξεπλύνει τον ρόλο της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Προσπαθεί να δικαιολογήσει τα δισεκατομμύρια που ξοδεύουν τα κράτη - μέλη για εξοπλισμούς, πυρομαχικά και άλλου είδους βοήθεια που ρίχνουν στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

«Δύο σε ένα» λοιπόν για το «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας» - και πολεμική προπαγάνδα και χυδαίος αντικομμουνισμός. Ειδικά το δεύτερο δείχνει τον βραχνά που έχουν η ΕΕ, τα διάφορα επιτελεία της και οι κυβερνήσεις της, και ο οποίος αναδεικνύεται έντεχνα και μέσα από τα διαδραστικά παιχνίδια της έκθεσης: Σε ένα απ' αυτά, όπου ο χρήσης καλείται να αξιοποιήσει όσα έχει μάθει από την έκθεση και να προσπαθήσει να φτιάξει ένα προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση παραπληροφόρησης, κάποια στιγμή αναφέρεται ως κοινή αντίληψη το εξής: «Δεν χρειάζεται ανησυχία. Κανείς δεν έχει διαβάσει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο εδώ και 30 χρόνια έτσι κι αλλιώς. #Βλάκες», με το παιχνίδι να σημειώνει στον παίκτη: «Χμ. Φαίνεται ότι οι ακόλουθοί σου δεν το χάφτουν. Μάλλον η θεωρία σου παραείναι αποκομμένη από την πραγματικότητα; Ε, λίγη υπευθυνότητα! Εσύ ήθελες να μιλήσεις για τον κομμουνισμό».

Μεγάλη η προσπάθεια να σπιλωθεί στις συνειδήσεις κάτι που υποτίθεται ότι «παραείναι αποκομμένο από την πραγματικότητα»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ