Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με μεγάλη επιτυχία ο αγώνας δρόμου για τον λαό της Παλαιστίνης

Τον διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο

Εκατοντάδες δρομείς κάθε ηλικίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για το δίκιο του αγώνα του λαού της Παλαιστίνης, σε έναν αγώνα δρόμου τον οποίο διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την Κυριακή το πρωί με κεντρικό σύνθημα «Αγώνας δρόμου - αγώνας ζωής - Τρέχουμε για την Παλαιστίνη». Μια άρτια διοργάνωση, που στηρίχθηκε από δεκάδες εθελοντές - μέλη των σωματείων.

Στον αγώνα δρόμου συμμετείχαν ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες δρομείς, με συμμετοχές και διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο (αγωνίσματα μεσαίων - μεγάλων αποστάσεων και μαραθώνιους). Συγκινητική ήταν η προσπάθεια των ερασιτεχνών δρομέων, που πέρα από τη φυσική τους κατάσταση έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις με πείσμα να ολοκληρώσουν και το τελευταίο μέτρο της διαδρομής. Εφτασαν στον τερματισμό άλλοι με υψωμένες τις γροθιές, άλλοι κρατώντας ψηλά την παλαιστινιακή σημαία, άλλοι φωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και όλοι καταχειροκροτούμενοι από πλήθος κόσμου, που αποθέωσε την προσπάθειά τους. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις ολόκληρων οικογενειών όπου γονείς και παιδιά έτρεξαν δίπλα δίπλα, ενώ κάποιοι είχαν τυπώσει μπλουζάκια με το λογότυπο «Free Palestine».

Με αφετηρία την πλατεία Μαβίλη οι διοργανωτές σχεδίασαν έναν αγώνα δρόμου 5 χλμ. στην παραλίμνια περιοχή, καθώς και αγώνα δρόμου 1 χλμ. για παιδιά. Οι δρομείς έτρεξαν έχοντας στο στήθος τους την παλαιστινιακή σημαία και τον συμβολικό αριθμό «29.000+», όσα και τα θύματα του ιμπεριαλιστικού μακελειού στη Γάζα από τη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ.


Με την ολοκλήρωση του αγώνα πραγματοποιήθηκαν τρεις διαδοχικές βραβεύσεις. Νικητές στον αγώνα δρόμου παίδων αναδείχθηκαν τρεις μαθήτριες Δημοτικού, η Κάλια, η Δάφνη και η Μαγδαληνή. Στον αγώνα δρόμου γυναικών νικήτριες αναδείχθηκαν η Μπεάτα Μαζούκεβιτς, εργάτρια στο πτηνοσφαγείο της «Πίνδου», η Γούλα Κατερίνα και η Αγγέλη Αρετή. Στον αγώνα δρόμου ανδρών νικητές αναδείχθηκαν ο Πέτρος Λώλης, αθλητής του ΕΚΑ Δωδώνης και προπονητής στίβου, ο Ντέμπα Αμαντού από την Γκάμπια και ο Κώστας Χουβαρδάς, ερασιτέχνης δρομέας που το 2022 κατάφερε να τερματίσει επτά μαραθώνιους σε επτά βδομάδες με χρόνο κάτω των τριών ωρών, επίδοση που τον κατατάσσει στα ρεκόρ Γκίνες. Στους νικητές οι διοργανωτές απένειμαν παλαιστινιακές μαντίλες, σημαίες του Παλαιστινιακού λαού και αναμνηστικά βραβεία.

Πριν την εκκίνηση ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ, χαιρέτισε τη συμμετοχή των εκατοντάδων δρομέων, υπογραμμίζοντας ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην κακή κατάσταση των αθλητικών υποδομών της πόλης και στην εμπορευματοποίηση των αθλητικών δραστηριοτήτων. «Σήμερα τρέχουμε για τον λαό της Παλαιστίνης», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας τα παραδείγματα αθλητών σε όλο τον κόσμο που εξέφρασαν σε αθλητικές διοργανώσεις και στάδια την αντίθεσή τους στο ιμπεριαλιστικό μακελειό που έχει εξαπολύσει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ. Τέλος, επεσήμανε ότι η επιτυχία της εκδήλωσης επιβεβαιώνει την ανάγκη να καθιερωθούν ανάλογες πρωτοβουλίες και στο μέλλον.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν άνθρωποι του αθλητισμού που στήριξαν αποφασιστικά την επιτυχία της διοργάνωσης και συμμετείχαν στις βραβεύσεις των δρομέων. Ανάμεσα σε αυτούς ο Χρήστος Καράκογλου, που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, και ο Κώστας Λώλης, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και προπονητής του ΕΚΑ Δωδώνης. Ο τελευταίος, σε σύντομο χαιρετισμό του, υπενθύμισε το παράδειγμα του μαραθωνοδρόμου Γρηγόρη Λαμπράκη, που καθιέρωσε τις μαραθώνιες πορείες ειρήνης, για να καταλήξει ότι «ο αθλητισμός είναι πάντα με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Συγκινητικές ήταν και οι δηλώσεις των νικητών, ανδρών και γυναικών. Ο Π. Λώλης τόνισε: «Σήμερα αγωνίστηκα σε έναν πολύ ιδιαίτερο αγώνα. Ηταν η πρώτη φορά που έτρεξα σε έναν αγώνα με πάρα πολλή ουσία, για την ειρήνη στην Παλαιστίνη. Είμαστε με τον παλαιστινιακό λαό. Τέτοιοι αγώνες είναι πολύ χρήσιμοι για την κοινωνία, γιατί ευαισθητοποιούν όλο τον λαό». Από τη μεριά της η Μπ. Μαζούκεβιτς είπε ότι «έτρεξα σήμερα για την ελευθερία, την ειρήνη και τις γυναίκες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ