Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ
Οχι άλλη ανέχεια για τους εποχικούς εργαζόμενους

Κινητοποιήσεις χτες στα γραφεία της ΔΥΠΑ

Από τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο
Από τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο
Μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας ξενοδοχοϋπαλλήλων και άλλων εποχικών εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν χτες έξω από τις κατά τόπους υπηρεσίες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε όλη την Κρήτη, μεταφέροντας την οργή και την αγανάκτηση χιλιάδων εποχικών εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν με το τρίμηνο ταμείο ανεργίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πιο συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο, δεκάδες ήταν οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, στη λεωφόρο Κνωσού. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, η ΕΙΥΗ και το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, μετέφερε την απόγνωση των εργαζομένων που καλούνται να βγάλουν έναν ακόμα χειμώνα με ψίχουλα, αφού, όπως είπε, «το πενιχρό ταμείο ανεργίας είναι σταγόνα στον ωκεανό, με την ακρίβεια να τσακίζει κόκαλα».

Ανέδειξε μάλιστα ότι η πλειοψηφία των εποχικών έκαναν γιορτές χωρίς να έχουν πληρωθεί καν την πρώτη δόση και το Δώρο Χριστουγέννων, στον απόηχο μιας ακόμα επιτυχημένης τουριστικής σεζόν για το κεφάλαιο. «Για άλλη μια χρονιά οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στον νομό Ηρακλείου ζήσαμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, ζήσαμε στο πετσί μας τις άθλιες συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία. Λιποθυμίες μαγείρων, σερβιτόρων, καμαριέρων και εργατικά "ατυχήματα", ωράρια - λάστιχο και εντατικοποίηση που χτυπάει "κόκκινο", μη εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες», τόνισε, αναδεικνύοντας ότι από την εργασιακή ζούγκλα της σεζόν, οι εποχικοί περνούν στη φτώχεια και την ανεργία τον χειμώνα.

Στο Ρέθυμνο, με κύριο αίτημα την επέκταση του ταμείου ανεργίας, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της πόλης βρέθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, υπογραμμίζοντας ότι «καλούμαστε να ζήσουμε χωρίς εισόδημα για τρεις μήνες μέχρι να μπει ο πρώτος μισθός». Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Στράτος Μανιαβός, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου.

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά, με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να έχουν φτάσει στα όριά τους, αφού μετά από 5 μήνες δουλειάς δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Δεκάδες από τους εργαζόμενους βρέθηκαν έξω από τα γραφεία της ΔΥΠΑ, διεκδικώντας την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας και την αύξηση στα 600 ευρώ. «Τρεις μήνες για όσους έχουν τις προϋποθέσεις δεν φτάνουν», τόνισε ο Ιωσήφ Αποστολάκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Αντίστοιχα αιτήματα έχουν και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό που βρέθηκαν στην κινητοποίηση μαζί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους των Χανίων, με πολλούς να μην έχουν λάβει ακόμα την πρώτη δόση του επιδόματος ανεργίας, κάτι που ανέδειξε η πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού στα Χανιά, Ευγενία Κάππου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους σήμερα οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό(2023-02-22 00:00:00.0)
«Ξεκρέμαστοι» χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα(2020-07-21 00:00:00.0)
Συνέχισαν τον αγώνα τους με διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας(2020-06-23 00:00:00.0)
Στη μάχη με όλες τις δυνάμεις για το αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα(2020-05-27 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος στον κλάδο χωρίς εισόδημα(2020-05-20 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό(2020-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ