Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στη μάχη με όλες τις δυνάμεις για το αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε τουριστικές περιοχές όλης της χώρας

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!». Με το σύνθημα αυτό, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις καλούν αύριο Πέμπτη σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 11 π.μ.

«Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία», απαιτεί το κλαδικό Συνδικάτο και προκηρύσσει στάση εργασίας αύριο (10 π.μ. - 2 μ.μ.), προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση.

Μέχρι στιγμής απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Marriot», «Ζαφόλια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi», «Hilton», «Athens Plaza», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest» και στο καζίνο Πάρνηθας.

Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος επίσης εργαζόμενοι και σωματεία από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Στην κινητοποίηση καλεί και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι «χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που έκαναν ή προετοιμάζονταν για την πρακτική τους άσκηση» έχουν μείνει «χωρίς δουλειά, μισθό, ασφάλιση, συνολικά απροστάτευτοι στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας».

Την υποστήριξή του στην κινητοποίηση έχει εκφράσει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

«Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία!»

Από τις συγκεντρώσεις - παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε γειτονιές της Αττικής μπροστά στο συλλαλητήριο
Από τις συγκεντρώσεις - παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε γειτονιές της Αττικής μπροστά στο συλλαλητήριο
Οπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν βρεθεί στην ανεργία, η κυβέρνηση «μπουκώνει» τους επιχειρηματίες με επιδοτήσεις μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στο όνομα της «ενίσχυσης της εργασίας». Ταυτόχρονα, το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να ζουν με 534 ευρώ το μήνα, παρατείνεται για τις επιχειρήσεις του κλάδου έως τον Ιούλη, ενώ όπως και στους υπόλοιπους κλάδους η γκάμα της «ευελιξίας» διευρύνεται. Οι Συλλογικές Συμβάσεις ανατρέπονται όσον αφορά τους μισθούς, το χρόνο εργασίας, την επαναπρόσληψη των εποχικών.

Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση, τα σωματεία έχουν προχωρήσει σε συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας και τους ξενοδόχους, οργανώνοντας την απάντησή τους σε κυβέρνηση και εργοδότες. Το αυριανό συλλαλητήριο είναι ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα των αγωνιστικών τους πρωτοβουλιών, που θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Τα συνδικάτα απαιτούν: Να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης. Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό με βάση τις ΣΣΕ. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Επίδομα για όλους τους ανέργους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ακύρωση πληρωμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, φόρων και τραπεζικών δόσεων. Μηδενικά δημοτικά τέλη.

Στο μεταξύ, το κλαδικό Συνδικάτο έχει ετοιμάσει σποτ με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους, καλώντας στην αυριανή κινητοποίηση. Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Τουρισμού, που αγωνιούν για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, οι εργαζόμενοι αντιπαραθέτουν τις διεκδικήσεις και τον αγώνα τους για να μην πληρώσουν ξανά τα «σπασμένα» της νέας κρίσης, όπως έχουν ήδη πληρώσει την κρίση αλλά και την ανάπτυξη του «θαύματος» του Τουρισμού.

Πρωτοβουλίες σε τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, αύριο Πέμπτη αγωνιστικές πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται και σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών σε Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη κ.α.

Συγκεκριμένα:

-- Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Καμάρα και πορεία στην Ενωση Ξενοδόχων οργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

-- Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό καλεί σε κινητοποίηση στις 6 μ.μ. στα Λιοντάρια.

-- Στα Χανιά, κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς οργανώνουν ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων και το Σωματείο Διανομέων.

-- Στα Γιάννενα, η Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου.

-- Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων σχεδιάζει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ. Θα ακολουθήσει συλλαλητήριο στις 10/6.

-- Στην Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων. Την 1η Ιούνη οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Πάτρα, προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ.

-- Στην Καβάλα, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων οργανώνει κινητοποίηση στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στις 11 π.μ.

-- Στην Κατερίνη, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην Ενωση Ξενοδόχων.

-- Στην Καλαμάτα, κινητοποίηση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

-- Στη Λευκάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Εστιατόρια καλεί σε σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Μια μέρα μετά, την Παρασκευή 29/5, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Κέρκυρα, τέλος, μετά από δύο μαζικές κινητοποιήσεις που έχει ήδη οργανώσει, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει αποφασίσει νέα πρωτοβουλία την 1η Ιούνη, με μηχανοκίνητες πορείες στις τρεις κεντρικές αρτηρίες του νησιού, που θα καταλήξουν σε κοινή συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δουλειά για όλους με δικαιώματα και προστασία της υγείας!(2021-04-10 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες για τη μέρα πανελλαδικής δράσης(2020-09-24 00:00:00.0)
Συνέχισαν τον αγώνα τους με διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας(2020-06-23 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος στον κλάδο χωρίς εισόδημα(2020-05-20 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό(2020-05-13 00:00:00.0)
Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης(2013-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ