Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεχίστηκαν οι περιοδείες και παρεμβάσεις στο Εμπόριο

Συνεχίστηκαν και χτες οι εξορμήσεις, περιοδείες και παρεμβάσεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, καλώντας τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στη νέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, που ήδη ξεδιπλώνεται.

Χτες ο Σύλλογος πραγματοποίησε περιοδεία στο πολυκατάστημα «Αttica», το οποίο λειτουργεί με το 40% του προσωπικού του, ενώ οι συμβάσεις των υπόλοιπων εργαζομένων έχουν ανασταλεί. Ενώ το κατάστημα λειτουργεί με περιορισμένο ωράριο (12 μ. - 8 μ.μ.), οι εργαζόμενοι μετέφεραν στους συνδικαλιστές τις φήμες που φτάνουν στα αυτιά τους ότι αυτό θα αλλάξει τις επόμενες μέρες αλλά χωρίς να έχουν ενημερωθεί για την επιστροφή των συναδέλφων τους στις θέσεις τους. Παράλληλα, κατήγγειλαν πως συνεχίζεται η πρακτική να χρεώνονται μέρες κανονικής άδειας, ενώ στα αιτήματα εργαζόμενων γονιών για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού παίρνουν την απάντηση πως... πλέον «δεν τη δικαιούνται». Στην παρέμβαση που έκανε αντιπροσωπεία του Συλλόγου, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης τους ενημέρωσαν ότι από την Παρασκευή το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος θα επανέλθει, αρνήθηκαν πως οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας, ενώ άφησαν «στον αέρα» το ζήτημα της χορήγησης άδειας ειδικού σε όσους τη δικαιούνται.

Παρέμβαση έγινε και στο κατάστημα του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στη Νέα Χαλκηδόνα. Στη συνάντηση με εκπρόσωπο της εργοδοσίας ο Σύλλογος ανέδειξε την ανάγκη να μπει τέρμα στην πρακτική οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να αναγκάζονται σε άδεια άνευ αποδοχών. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει βάλει πλαφόν 25 ημερών στην άδεια της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων. Ετσι, καθώς οι μέρες αυτές έχουν πλέον εξαντληθεί και προκειμένου οι εργαζόμενοι να προφυλάξουν την υγεία τους, κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας ή άδειας άνευ αποδοχών.

Περιοδείες έγιναν επίσης στο κατάστημα «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο Ελληνικό και στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι.

Η «επόμενη μέρα» με την επαναλειτουργία των καταστημάτων έχει φέρει τους εμποροϋπαλλήλους αντιμέτωπους με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές, καθώς και με το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγάλων καταστημάτων και των αποθηκών τους, που στεγάζονται σε κτίρια χωρίς παράθυρα και φυσικό εξαερισμό, με ανύπαρκτους χώρους διαλείμματος. «Δεν πάει άλλο! Δεν μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα», τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Καλεί τους εμποροϋπαλλήλους, μπροστά στην επίθεση που ετοιμάζει η εργοδοσία με απολύσεις, μειώσεις μισθών και αλλαγές συμβάσεων, να δυναμώσουν την οργάνωσή τους και να γραφτούν στο σωματείο τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ