Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για την επαναπρόσληψη των εποχικών

Το ζήτημα της επαναπρόσληψης των εποχικών εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου του Τουρισμού και Επισιτισμού θέτει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας.

Οπως επισημαίνει, με βάση μια σειρά από διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και Διαιτητικών Αποφάσεων που ισχύουν σε συνδυασμό με τους σχετικούς νόμους και έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές με Υπουργικές Αποφάσεις, «οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να επαναπροσλάβουν το προσωπικό που εργάστηκε κατά την προηγούμενη τουριστική περίοδο, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες, που ξεκινούν για ορισμένες περιοχές στις 15 Μαΐου και ορίζονται το αργότερο για τις 10 Ιουνίου κάθε έτους».

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας την 1η Ιούνη, των εποχικών ξενοδοχείων στις 15 Ιούνη, ενώ στις επισιτιστικές επιχειρήσεις η άρση έχει γίνει από τις 25 Μάη, το ΚΚΕ τονίζει ότι η σχέση εργασίας των εργαζομένων καθίσταται ενεργή και οι επιχειρήσεις «υποχρεούνται να τους επαναπροσλάβουν, εφόσον λειτουργήσουν». Σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν ή δεν επαναπροσλάβουν το σύνολο του προσωπικού, «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους, ώστε να δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών».

Το ΚΚΕ ζητά ακόμα να υποχρεωθούν οι εργοδότες να συμπληρώσουν το εισόδημα αυτών των εργαζομένων, που δουλεύουν από 4 έως 6 μήνες το χρόνο, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να απαντήσουν σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο μετά τις 31 Ιούλη, ημερομηνία που θα αποσυρθεί το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων, αλλά και σχετικά με το πώς θα εξασφαλίσουν το επίδομα ανεργίας των εποχικών εργαζομένων μετά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου και μέχρι την έναρξη της επόμενης, χωρίς να ισχύσουν οι περιοριστικοί όροι που προβλέπονται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ