Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Στο έλεος της κακοκαιρίας με ευθύνη των κυβερνήσεων

Ολοκληρωτικές καταστροφές σε καλλιέργειες μήλων προκάλεσε η μεγάλη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με χαλάζι και σφοδρούς ανέμους, που έπληξε την περιοχή της Ζαγοράς, του Πουρίου, της Μακρυράχης και του Ανηλίου. Οι δρόμοι καλύφθηκαν από στρώμα χαλαζιού, που σε πολλά σημεία ξεπέρασε και τα πέντε εκατοστά. Οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στη Ζαγορά και στη Μακρυράχη.

Ο δήμος Ζαγοράς έχει πληγεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Συγκεκριμένα η πολύπαθη περιοχή του ανατολικού Πηλίου επλήγη από χαλάζι τον Ιούλη και τον Οκτώβρη του 2019, με αποτέλεσμα και πάλι οι μηλοπαραγωγοί να υποστούν ζημιές, ενώ οι βροχοπτώσεις ρεκόρ τα τελευταία χρόνια δημιουργούν συνεχώς προβλήματα με πλημμύρες και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Γα τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί, βέβαια, η κύρια αιτία είναι η έλλειψη μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας, παρά τις σύγχρονες τεχνικές που προσφέρει πλέον η επιστήμη για την έγκαιρη πρόβλεψη και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης, καθώς και η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον θεσσαλικό κάμπο και αλλού. Γι' αυτές τις ελλείψεις οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις και στην Τοπική Διοίκηση. Τα έργα αυτά δεν επιλέγονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, θεωρούνται «μη επιλέξιμα», αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις αποζημιώσεις: Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει κανονικά τους παραγωγούς, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς καλεί τους αγρότες σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουν τη γρήγορη και στο 100% αποζημίωση όσων πλήγηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ