Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Τελευταία ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τη χτεσινή, τελευταία ζωντανή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, 10 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού, σε σύνολο 2.892. 18 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι, οι 4 γυναίκες. 101 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τους 173. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 160.991 δείγματα.

Οπως ειπώθηκε στη χτεσινή ενημέρωση, σύμφωνα με τα ευρήματα δύο μελετών (αιμοδότες, εναπομείναντες ορούς) εκτιμάται ότι λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε στην Ελλάδα. Ο επιδημιολογικός δείκτης του Ρ σήμερα είναι 0,33. Ο Σ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι στους περιορισμούς που τέθηκαν οφείλεται το 80% της μείωσης της διασποράς του ιού. Εκανε μάλιστα λόγο για υπερπολλαπλάσια θύματα αν δεν ακολουθούνταν αυτή η πολιτική, που επελέγη άλλωστε με βασικό κριτήριο τις μεγάλες ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ενδεικτικό εξάλλου της αναστολής του συστήματος Υγείας και της μετατροπής του επί 4 μήνες σε σύστημα της μία νόσου αποτελεί το στοιχείο που δόθηκε σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών, οι οποίοι μειώθηκαν αυτό το διάστημα κατά 50% στις ηλικίες κάτω των 2 ετών και 70% μετά τα 2 έτη.

Σχετικά με το θέμα του Τουρισμού, ειπώθηκε ότι θα υπάρξει ενδελεχής επιστημονική αξιολόγηση από ειδική υποεπιτροπή, προκειμένου να αποφασιστεί κάποια ταξιδιωτική οδηγία. Ωστόσο και σ' αυτήν την περίπτωση υλοποιείται απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανοίξουν από τις 15 Ιούνη τουλάχιστον τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Καμπανάκι για νέα έξαρση της πανδημίας θα σημάνει σύμφωνα με την επιτροπή του υπουργείου η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, των εισαγωγών, των νοσηλειών σε ΜΕΘ, των θανάτων, και η αύξηση του πραγματικού Ρ πάνω από το 1. Οι παραπάνω παράμετροι θεωρούνται δυναμικοί και παραμένει η επιστημονική επαγρύπνηση, ιδιαίτερα σε κλειστές δομές.

Τέλος, για τη θεραπεία με χλωροκίνη δεν έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής ανεπιθύμητες ενέργειες, όπου χορηγήθηκε έγινε σε μικρό αριθμό ασθενών και σε στενό πλαίσιο επιστημονικής επιτήρησης, σύμφωνα με την επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ