Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δεν κρύφτηκαν τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη συνάντηση Σολτς - Ατάλ

Από τη συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου με τον Γάλλο πρωθυπουργό στο Βερολίνο

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου με τον Γάλλο πρωθυπουργό στο Βερολίνο
Οι εντεινόμενες αντιθέσεις και η «αποδυνάμωση» του «γαλλογερμανικού άξονα» δεν κρύφτηκαν κατά την προχτεσινή συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκ. Ατάλ, με διευρυμένη ατζέντα, για την «άμυνα», την οικονομική πολιτική, την Ενέργεια και το Εμπόριο, αλλά και για τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Με φόντο τα αυξανόμενα σημεία σύγκρουσης συμφερόντων των δύο ισχυρών κρατών της ΕΕ, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ πιο δυνατά από αυτά που μας χωρίζουν».

Οι δυο ηγέτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι οι γερμανικές και γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες θα ξεπεράσουν τις μακροχρόνιες διαφορές τους και θα ολοκληρώσουν δύο μεγάλα έργα, που θεωρούνται βασικά για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας.

Ο Aτάλ σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος», μέρος του προγράμματος Future Combat Air System (FCAS), καθώς και σε αντικατάσταση για τα υπάρχοντα κύρια άρματα μάχης Leopard 2 και Leclerc (πρόγραμμα MGCS για ένα νέο κύριο άρμα μάχης). «Υπάρχει ένα απόλυτο συμφέρον που ενισχύεται από την επιστροφή του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα FCAS επιδιώκει να ενώσει τη γαλλική Dassault Aviation με τον αμυντικό βραχίονα της «Airbus» με έδρα τη Γερμανία - που επί του παρόντος είναι μέρος της ανταγωνιστικής κοινοπραξίας «Eurofighter», που περιλαμβάνει επίσης την «BAE Systems» και τη «Leonardo». Το πρόγραμμα έχει σταματήσει καθώς οι εταιρείες έχουν διαφωνήσει για ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και εξαγωγών. Η Ισπανία συμμετέχει επίσης στο έργο από το 2019.

Στο μεταξύ, Βρετανία και Ιταλία αναπτύσσουν το αντίπαλο μαχητικό Tempest, μαζί με την Ιαπωνία.

Στις αντιθέσεις Γαλλίας - Γερμανίας για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με το μπλοκ των χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη) αναφέρθηκαν Σολτς και Ατάλ.

«Χρειαζόμαστε τέτοιες συμφωνίες, γιατί παίζουν σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, καθώς το Βερολίνο πιέζει για άμεση υπογραφή της συμφωνίας, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση για σχεδόν 25 χρόνια. Μια τέτοια συμφωνία θα ανοίξει την άκρως προστατευτική αγορά της Mercosur σε ευρωπαϊκές εξαγωγές, όπως αυτοκίνητα και μηχανήματα, δημιουργώντας έτσι μια αγορά για την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ύφεση.

Ταυτόχρονα, θα επέτρεπε στους Νοτιοαμερικανούς παραγωγούς να εξάγουν περισσότερα προϊόντα, όπως βόειο κρέας και κρασί, στην Ευρώπη, κάτι στο οποίο αντιδρά το Παρίσι.

Χρησιμοποιώντας τον γνωστό γαλλικό ισχυρισμό ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική της θέση στον κόσμο, ο Γερμανός καγκελάριος υποστήριξε ότι «δεν είναι αποδεκτό» να υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι η Ευρώπη «χάνει επιρροή σε χώρες όπως η Κίνα, ενώ δεν αναζητούμε τρόπους βελτίωσης των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης μέσω καλών μορφών συνεργασίας».

Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά η γαλλική κυβέρνηση την μπλόκαρε.

Ο Aτάλ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι «προϋποθέσεις» για τη σύναψη της συμφωνίας και ότι θα ενισχύσει τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» των αγροτών της Νότιας Αμερικής με τους Ευρωπαίους παραγωγούς, επιτρέποντας στους πρώτους να χρησιμοποιούν αγροτικά προϊόντα και τεχνικές που απαγορεύονται στην Ευρώπη.

Τέλος ο Σολτς κάλεσε για ακόμη μια φορά το Παρίσι να συνεισφέρει περισσότερο στη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Η Γερμανία επιδοτεί την ηλεκτροπαραγωγή με υδρογόνο

Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε σε σχέδιο για επιδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που θέλουν να στραφούν στο υδρογόνο, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας, ως μέρος των προσπαθειών για ενεργειακή μετάβαση με απομάκρυνση από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Η ανακοίνωση για την επιδότηση με 16 δισ. ευρώ ακολουθεί την πίεση από τη βιομηχανία, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία για τις τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος έως 10 γιγαβάτ θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ανέφερε το υπουργείο.

Τα σχέδια μετάβασης στο υδρογόνο θα πρέπει να εκπονηθούν έως το 2032, για να μπορέσουν οι μονάδες να κάνουν πλήρη μετάβαση μεταξύ 2035 - 2040.

Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει επίσης σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν αποκλειστικά με υδρογόνο, με χωρητικότητα έως 500 μεγαβάτ για ενεργειακούς ερευνητικούς σκοπούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετανάστευση και «Αμυνα» μονοπωλούν την προεκλογική συζήτηση (2025-02-18 00:00:00.0)
«Πρώτο πλάνο» η αυστηρότερη πολιτική κατά προσφύγων και ασύλου (2025-01-24 00:00:00.0)
«Σήμα κινδύνου» για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό από Σολτς και Μακρόν (2024-05-29 00:00:00.0)
«Πέφτουν κορμιά» εντός και εκτός Ευρωζώνης (2022-10-28 00:00:00.0)
Προβλέψεις για επερχόμενη οικονομική κρίση στη Βρετανία και διεύρυνση της φτώχειας στη Γερμανία (2022-08-05 00:00:00.0)
Στην Ελλάδα ο Γερμανός καγκελάριος (2022-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ