Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «TELEPERFORMANCE GREECE»
Οργανώνουν τη δράση τους για δουλειά με δικαιώματα

Στην οργάνωση και ανάπτυξη αγωνιστικών δράσεων κατέληξε η μαζικότατη σύσκεψη που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) με τη συμμετοχή εργαζομένων της «Teleperformance Greece», μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση εργάζονται πλήθος μεταναστών εργατών, πολλοί από τους οποίους από λεγόμενες «τρίτες χώρες» (εκτός ΕΕ), που δουλεύουν με το καθεστώς της «βίζας ειδικού σκοπού». Αυτό, όπως καταγγέλλεται, το εκμεταλλεύεται η εργοδοσία αφού η παραμονή στη χώρα μας των μεταναστών εργατών εξαρτάται από τη συνέχιση της εργασίας τους στην επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «αγωνίζονται σε συνθήκες αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, ενοικίου, μετακίνησης και καθημερινών εξόδων και οργανώνονται για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», σημειώνει το Συνδικάτο, ενώ με βάση τη συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας και γλώσσας, προχωρούν σε μια σειρά δράσεων:

Διαμαρτυρία αύριο, Τετάρτη 31 Γενάρη, στις 8 π.μ., μπροστά από το κτίριο της εταιρείας στον Πειραιά (Γραβιάς 25), όπου μια αντιπροσωπεία θα επιδώσει τα αιτήματα στη διοίκηση της εταιρείας. Δεύτερη ανοιχτή συνέλευση των εργαζομένων της εταιρείας, την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (οδός Ομηρίδου Σκυλίτση). Επίσης, οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση του αγώνα τους αν η διοίκηση της εταιρείας αρνηθεί τα αιτήματά τους.

Στη σύσκεψη καταγγέλθηκε η πρακτική της εταιρείας να συμψηφίζει τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στον μισθό που ήδη παίρνουν οι εργαζόμενοι «μειώνοντας το "εργοδοτικό επίδομα"». Επίσης, η μείωση του προσωπικού (downsizing) σε μεγαλύτερα και μικρότερα έργα ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και πάντα με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Σημειώνεται δε ότι κατά τη διάρκεια του downsizing οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλα έργα χωρίς τη θέλησή τους, ακόμη και με μειωμένους μισθούς, αναγκάζονται να παραιτηθούν ή να μείνουν άνεργοι για μέρες ή μήνες μέχρι να βρεθεί ένα νέο έργο διαθέσιμο γι' αυτούς ή απολύονται χωρίς ανανεωμένη σύμβαση.

Ακόμα καταδικάζουν έντονα «τη νομική δουλεία που ονομάζεται "βίζα ειδικού σκοπού" για όλους τους εργαζόμενους εκτός ΕΕ, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται οτιδήποτε τους ζητά η διοίκηση υπό τον φόβο να χάσουν τη δουλειά τους και να απελαθούν, αφού εμποδίζονται να εργαστούν για οποιονδήποτε άλλο εργοδότη της επιλογής τους».

Κατήγγειλαν τις συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, την απαίτηση για υπερωρίες και εργασία τα Σαββατοκύριακα, ενώ εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε «νεαρές μητέρες που έχασαν τη δουλειά τους μετά την επιστροφή τους από την άδεια μητρότητας επειδή η διοίκηση αρνήθηκε να τις δεχτεί πίσω στην εργασία τους με τους νόμιμους όρους που τους παρέχει η εργατική νομοθεσία, παρουσιάζοντας την ενέργειά τους ως νόμιμη με το πρόσχημα των βραχυπρόθεσμων συμβάσεων που χρησιμοποιούν διάφορες εταιρείες μισθοδοσίας».

Καλούν την εργοδοσία της «Teleperformance» σε συζήτηση για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ και προβάλλουν μεταξύ άλλων τα αιτήματα: Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, 20% αύξηση για όλους τους εργαζόμενους άμεσα. Αυτόματη αναπροσαρμογή μισθών με βάση τον δείκτη αύξησης στα είδη βασικής κατανάλωσης. Βίζα εργασίας για όλους τους συναδέλφους εκτός ΕΕ και άμεση κατάργηση της επαίσχυντης βίζας «ειδικού σκοπού». Κατάργηση του «clean desk policy» που παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, προκαλώντας προβλήματα υγείας και υγιεινής (π.χ. απαγορεύοντας να έχουν οι εργαζόμενοι μαζί τους φάρμακα ή είδη ατομικής υγιεινής στον χώρο δουλειάς) κ.ά.

Να απορροφηθεί άμεσα νέα μητέρα με τους ίδιους όρους εργασίας

Μάλιστα, τη στάση της «Teleperformance Greece» απέναντι σε εργαζόμενη, νέα μητέρα μετανάστρια, που απασχολεί με το καθεστώς της βίζας «ειδικού σκοπού» καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η εταιρεία περίμενε να συμπληρωθούν οι 18 μήνες από τη γέννηση του παιδιού της για να την ενημερώσει ότι θα είναι μια από αυτές που θα απολυθούν στο πλαίσιο του downsizing, εκτός αν δεχθεί να δουλέψει σε έργο «ελέγχου κακοποιητικού περιεχομένου» όλων των ειδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν η εργαζόμενη αρνηθεί τότε όχι μόνο θα απολυθεί αλλά θα αναγκαστεί και να επιστρέψει στη χώρα της.

Το ΣΕΤΗΠ απαιτεί «η συναδέλφισσα να απορροφηθεί άμεσα σε άλλο πρότζεκτ με τους ίδιους όρους εργασίας άμεσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ