Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οποιος πληρώνει θα χειρουργείται, οι υπόλοιποι ... στην αναμονή

Με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο οι πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα
Την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης εντός των επόμενων ημερών για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι η χρέωση κάθε χειρουργείου θα προβλέπεται στην ΚΥΑ. Βασικό εργαλείο για την κοστολόγηση θα είναι το σύστημα των DRGs, το οποίο προγραμματίζεται να εφαρμοστεί μέχρι και τον Μάρτη σε όλα τα νοσοκομεία, όπου οι ασθενείς θα καλούνται να διπλοπληρώνουν, τόσο απευθείας από την τσέπη τους όσο και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους. «Για την κάθε επέμβαση έχουμε συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Πασπαλίζοντας την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με «χρυσόσκονη», ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι το παραπάνω μέτρο θα βοηθήσει και όσους δεν έχουν να πληρώσουν για να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργεία, γιατί υποτίθεται ότι θα κερδίζουν θέσεις στη λίστα αναμονής των χειρουργείων για τα οποία «αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα θα ισχύει στο ακέραιο, τα χειρουργεία του ΕΣΥ δουλεύουν μέχρι τις 3 μ.μ.». Τι δεν λέει η κυβέρνηση; Οτι με δική της ευθύνη, όπως και των προηγούμενων, η μία χειρουργική αίθουσα μετά την άλλη κλείνει, αφού δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό, ενώ οι εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες οδηγούν σε χιονοστιβάδα παραιτήσεων. Ετσι, όσοι δεν θα μπορούν να πληρώσουν για να χειρουργηθούν θα παραμένουν 7 και 8 μήνες στη λίστα αναμονής, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους.

Μόνο το 70% των χειρουργικών αιθουσών λειτουργεί στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η κατάσταση σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, το Γενικό Νίκαιας, όπου άλλη μια τακτική χειρουργική αίθουσα έκλεισε λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Χειρουργείου. Πλέον λειτουργούν μόνο οι 6 χειρουργικές αίθουσες σε ένα νοσοκομείο όπου το τελευταίο εξάμηνο το νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου έχει μειωθεί κατά 7 άτομα, από 37 σε 30. Το εναπομείναν προσωπικό, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, καθαριστές, δουλεύουν με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, οριακά για να μπορέσει να «βγει η δουλειά».

Τα παραπάνω καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο νοσοκομείο και καλεί στη σημερινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου (1.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο), σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, αφού υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στα χειρουργεία, όπως και σε όλο το νοσοκομείο, για την οποία δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο από τη διοίκηση αλλά και το υπουργείο. Ηταν λοιπόν θέμα χρόνου να μειωθούν περαιτέρω οι χειρουργικές αίθουσες».

Την ίδια στιγμή, στις λίστες χειρουργείου του νοσοκομείου υπάρχουν πάνω από 1.000 ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν. «Επειδή η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει 5 νοσηλευτές - γιατί τόσοι χρειάζονται για να λειτουργήσει μια χειρουργική αίθουσα - οι ασθενείς θα αναγκαστούν να περιμένουν ακόμα περισσότερο για να χειρουργηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, ή όσοι έχουν τη δυνατότητα θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και θα στραφούν στον ιδιωτικό τομέα».

42 ασθενείς για 20 κλίνες στο Ογκολογικό Κηφισιάς

Η τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα Υγείας αποτυπώνεται και στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» (Κηφισιάς).

Με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο προς τους ιθύνοντες, η Πνευμονολογική κλινική του ΓΟΝΚ ενημερώνει ότι με το υπάρχον προσωπικό θα μείνουν κενές οι εφημερίες του Φλεβάρη, πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να δοθεί πέραν των 10 πρώτων ημερών, καθώς «δεν υπάρχει πρόβλεψη ιατρού μετά την παραίτηση του ιατρού που επρόκειτο να έρθει».

Την ίδια στιγμή, όπως προειδοποιεί το έγγραφο, η κλινική έχει υπερβεί κατά πολύ τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών. Ενώ η κλινική διαθέτει μόλις 20 κλίνες, χθες νοσηλεύονταν 42 ασθενείς, οι οποίοι μάλιστα είναι διασκορπισμένοι σε όλο το νοσοκομείο, «γεγονός που καθιστά επικίνδυνη τη διεκπεραίωση των ασθενών».

Η Πνευμονολογική κλινική, υπογραμμίζεται, εφημερεύει κάθε 4 μέρες, δέχεται πληθώρα περιστατικών ως η μόνη Πνευμονολογική στο λεκανοπέδιο και «δεν υπάρχει επαρκής χρόνος διεκπεραίωσης των ασθενών, υπό την πίεση της συνεχούς εφημέρευσης και της ανάγκης για ελεύθερες κλίνες».

Το αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να εκλιπαρούν τους ιθύνοντες «για προστασία τόσο του ιατρικού προσωπικού όσο και των ασθενών», ζητώντας μέτρα στήριξης της κλινικής προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.

Οπως τονίζεται, «με 42 ασθενείς στις 29/1 δεν δύναται να εφημερεύσει η κλινική στις 31/1, ενώ γνωρίζουμε ότι λόγω των εποχιακών λοιμώξεων η προσέλευση και η ανάγκη νοσηλείας είναι πολύ αυξημένες αυτήν την περίοδο».

Πάτρα - «Αγιος Ανδρέας»: Σταμάτησε η λειτουργία του Κέντρου Βηματοδότη

Στη δε Πάτρα άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα του Γενικού Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», καθώς έπαψε η λειτουργία του Βηματοδοτικού Τμήματος, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στον χώρο εργάζονταν δύο καρδιολόγοι (ουσιαστικά πληρούσαν τις ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας του Τμήματος), με τον έναν να συνταξιοδοτείται το καλοκαίρι. Ο ίδιος επέστρεψε με δελτίο «παροχής υπηρεσιών», με το υπουργείο Υγείας να προχωρά στο κλείσιμο του Τμήματος πρόσφατα, απαιτώντας εκ νέου πιστοποίηση από τον συγκεκριμένο γιατρό!

Και ενώ στο Τμήμα εργάζονταν έως και πέντε καρδιολόγοι, σήμερα έχει απομείνει ένας! Η μη λειτουργία του Κέντρου Βηματοδότη στο «Αγιος Ανδρέας», μάλιστα, κατευθύνει αντικειμενικά τη μεγάλη πλειοψηφία όλων όσοι έχουν ανάγκη στο ΠΓΝΠ του Ρίου, όπου ήδη η λίστα αναμονής είναι μεγάλη. Ετσι, δημιουργείται επιπλέον επιβάρυνση και στο δεύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα, που «σηκώνει» μεγάλο βάρος και από πολλά και διάφορα περιστατικά που καταλήγουν σε αυτό από περιφερειακά νοσοκομεία (Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, νησιών νότιου Ιονίου), στην πλειοψηφία των περιπτώσεων λόγω ελλείψεων του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού ή εξοπλισμού.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν και χθες με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην 6η ΥΠΕ η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και συνταξιουχικά σωματεία, σε συνέχεια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε για το θέμα την Παρασκευή. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, όπως και όλος ο δημόσιος τομέας Υγείας. Επεσήμαναν δε ότι και το τελευταίο πρόβλημα που προέκυψε δεν είναι γραφειοκρατικό, όπως η διοίκηση της ΥΠΕ αναφέρει, αλλά οφείλεται στη συνολική διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στη δημόσια Υγεία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αν και ήταν γνωστή η επικείμενη συνταξιοδότηση του ενός εκ των δύο γιατρών της συγκεκριμένης θέσης πολύ καιρό πριν αυτή συμβεί, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την προκήρυξη κάλυψής της.

Στο πλευρό των υγειονομικών και των μαζικών φορέων βρέθηκαν η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, με επικεφαλής του κλιμακίου της τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, καθώς και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Βίβιαν Σαμούρη.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα, στην επίσκεψη κλιμακίου της ΤΕ Αχαΐας στο νοσοκομείο, με επικεφαλής τον Ν. Καραθανασόπουλο, κατά τη συνάντηση με το Σωματείο εργαζομένων έγινε αναφορά στα μεγάλα προβλήματα του «Αγίου Ανδρέα», με τις τελευταίες εξελίξεις να επιβεβαιώνουν με τον πιο αρνητικό τρόπο τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ