Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
Προϋπολογισμός - καρμανιόλα με βούλα Κομισιόν και κεφαλαίου

Το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης

INTIME NEWS

Την πρόθεση της κυβέρνησης να «τρέξει» ένα «τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων», για την «αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών με ρίζες δεκαετιών», έθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας την Κυριακή στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Εδωσε για παράδειγμα «μεγάλης μεταρρύθμισης» το γεγονός ότι εισάγουν «επιτέλους και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων». Μάλιστα, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο αύριο, Τετάρτη, ενώ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά και στόχος τους είναι να έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής βάσης υπηρέτησης στόχων της ντόπιας αστικής τάξης, όπου κινούνται όλα τα αστικά κόμματα και μορφώματα, χαιρέτισε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τον προϋπολογισμό στρατιωτικών δαπανών της χώρας, προσανατολισμένες όπως είναι σε ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.

Παραπέρα πανηγύρισε για το «υπερόπλο των 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης», όπως είπε, για «τα 12 δισ. ευρώ επενδύσεων» για το 2024, για την εξωστρεφή οικονομία η οποία μας φέρνει «το 50% του ΑΕΠ», με άξονα πάντα τους στόχους και τις ανάγκες των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των πακέτων, τα φέρνει η κυβέρνηση «κατά ριπάς», όπως το φορολογικό νομοσχέδιο που διαλύει τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια που αποτελειώνει τα χρεωμένα νοικοκυριά προς όφελος των τραπεζών και των funds. Και ακολουθούν και άλλα αντιλαϊκά νομοσχέδια το 2024.

«Ματωμένο» πλεόνασμα

Επέμεινε ότι όντας «προϋπολογισμός ενός αξιόπιστου ευρωπαϊκού κράτους» έχει «αδιαπραγμάτευτο» στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%, καλώντας «να παραμείνουμε απολύτως επικεντρωμένοι στον στόχο της επίτευξης αυτών των πρωτογενών πλεονασμάτων». Αλλωστε, ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός «είναι απολύτως ευθυγραμμισμένος με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, όπως αυτό επιβεβαιώθηκε το Νοέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τελικά είναι και ο τελικός κριτής της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών όλων των κρατών - μελών, επικύρωσε αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Για, δε, τον λαό που επιβιώνει δύσκολα από την ακρίβεια, το μόνο που έταξε ήταν «στήριξη» των πιο ευάλωτων, με μόλις 710 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα 6,2 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους που θα εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο το 2024, βγαλμένα από την άλλη τσέπη των ανθρώπων του μόχθου, οι οποίοι άλλωστε πληρώνουν το 95% των φορολογικών εσόδων, έναντι μόλις 5% από πλευράς των ομίλων.

Στο ίδιο μοτίβο, αντί για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ο πρωθυπουργός επέμεινε να παραπέμπει σε επιδόματα όπως αυτά για τους συνταξιούχους, από 100 έως 200 ευρώ εφάπαξ, σταγόνα στον ωκεανό της γενικευμένης ακρίβειας. Αλλωστε, με θράσος, κι ενώ ακριβώς οι χαμηλές συντάξεις οδηγούν τους απόμαχους της δουλειάς να δουλεύουν και μετά τη συνταξιοδότηση, ο πρωθυπουργός εμφάνισε ως θετικό μέτρο την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να δουλεύουν, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ που απαίτησαν πραγματικές αυξήσεις έτσι ώστε να μην εξαναγκάζονται οι συνταξιούχοι σε δουλειά μέχρι τον τάφο.

Εξάλλου, αντί για αναπλήρωση των απωλειών και πραγματικές αυξήσεις, όπως ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ανακοίνωσε ένα πυροτέχνημα - αύξηση 20% στις έτσι κι αλλιώς ισχνές αποζημιώσεις των εφημεριών στο ΕΣΥ, κίνηση στην οποία η κυβέρνηση εξαναγκάζεται λόγω των κινητοποιήσεων στην Υγεία, κι ενώ μόλις λίγες μέρες νωρίτερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση άνω του 50% στον μισθό των διοικητών των νοσοκομείων.

Φάτε ...εμπειρία

Σε αυτό το φόντο, άλλωστε, μετά και τις γελοιότητες Κεραμέως ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί πληρώνονται με «απόκτηση εμπειρίας», χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, αράδιασε μια σειρά από ψέματα για τη μισθοδοσία των γιατρών του ΕΣΥ, του τύπου ότι πρόκειται για «αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές των ιατρών ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές», ότι «η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10% που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα», καθώς και ότι «θα δοθούν στοχευμένες αυξήσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής, ορεινής, αλλά και όχι μόνο χώρας, όπως η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ