Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Αυτονόητο το δικαίωμα της άδειας παραμονής σε μετανάστες εργάτες

Ρατσιστικά παραληρήματα, αντιπαραθέσεις πάνω στο έδαφος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που υλοποιείται διαχρονικά με γνώμονα τη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και εσωκομματικοί τριγμοί στην κυβέρνηση, είναι μερικά από όσα είχε στη Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας για τους μετανάστες εργάτες.

Θυμίζουμε ότι η τροπολογία αφορά μετανάστες που ήταν στη χώρα μας πριν από τον Νοέμβρη του 2023, για τουλάχιστον 3 χρόνια, κάτι που πρέπει να αποδείξουν και τους δίνεται άπαξ η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής όσο έχουν εργασία στη χώρα μας.

Μετά την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, με ρατσιστικές αθλιότητες περί «λαθρομεταναστών», τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, από την οποία... εξαιρείται ο Σαμαράς. Επιπλέον, η διαδικασία της ψήφισης θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία.

Στο θέμα της τροπολογίας ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, με την παρέμβασή του χτες απαίτησε την απόσυρση της διάταξης που συνδέει την άδεια παραμονής με την εργασία. Σημείωσε επίσης: «Το ΚΚΕ δεν έχει καμία αυταπάτη ότι η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία για να προστατέψει αυτούς τους ανθρώπους. Από το κείμενο της τροπολογίας επιβεβαιώνεται ότι η βασική επιδίωξή της είναι να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα, στον ανταγωνισμό τους για φθηνά εργατικά χέρια με άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, όπως η Ιταλία κ.λπ.».

Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση γι' αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους είναι βάρβαρη. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι υποστελεχωμένες έλεγχοι δεν υπάρχουν σε αυτά τα άβατα της εκμετάλλευσης και αυτή η κατάσταση ωφελεί μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα αφεντικά, ενώ στρέφεται ενάντια σε όλη την εργατική τάξη γιατί οδηγεί συνολικά στην πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η απόδοση αδειών διαμονής είναι το ελάχιστο, το αυτονόητο αίτημα που είναι αντικείμενο διεκδίκησης από εργατικά συνδικάτα σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί η διάταξη της τροπολογίας που συνδέει την άδεια παραμονής με την εργασία γιατί αυτό θα εντείνει τους εκβιασμούς της εργοδοσίας σε βάρος των μεταναστών».

Ταυτόχρονα, επισήμανε «την ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος απόδοσης αδειών διαμονής σε όλους τους μετανάστες που εργάζονται και ζουν στη χώρα μας για χρόνια, όπως και, πολύ περισσότερο, για την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην εργασία, για το σύνολο των δικαιωμάτων τους και την ένταξη των προσφύγων.

Θεωρούμε απαράδεκτες και απάνθρωπες κάθε είδους εθνικιστικές και ρατσιστικές ιαχές, που λοιδορούν το αυτονόητο αυτό αίτημα, ως δήθεν νομιμοποίηση των μεταναστών, ως δήθεν κράχτη και σινιάλο στα κυκλώματα διακινητών για νέα κύματα λαθρομετανάστευσης, όπως λένε».

Οι φασίστες είναι μια ζωή τα τσιράκια των εργοδοτών

Τον οχετό και τον παροξυσμό ρατσισμού και φασισμού που ξεδιπλώθηκε στην Ολομέλεια, με αφορμή την τροπολογία, κατήγγειλε με παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως είπε χαρακτηριστικά, έπεσαν οι μάσκες ειδικά από το νεοφασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, στην ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του φασιστικού μορφώματος, αλλά και του επικεφαλής του, Β. Στίγκα, ακούστηκε όλη η γνωστή κασέτα για «λαθρομετανάστες» που «παίρνουν τα σπίτια και τις δουλειές των Ελλήνων», αντιγράφοντας πιστά τη χρυσαυγίτικη ρητορική.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε πως είναι χρόνιο πρόβλημα το ότι οι μετανάστες εργάτες γης εργάζονται χωρίς κανένα δικαίωμα, χαρτιά και άδειες, μένουν στις πιο άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, όπως για παράδειγμα στη Μανωλάδα. Εκεί, όπου φασίστες - τσιράκια των εργολάβων ασκούνται στη σκοποβολή απέναντι σε μετανάστες και τους τρομοκρατούν, όπως σημείωσε. Γιατί ο φασισμός είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του συστήματος, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι φασίστες είναι «μια ζωή τσιράκια εφοπλιστών και βιομηχάνων, απέναντι σε μετανάστες και συνδικαλιστές».

Οσο για την κυβέρνηση και την τροπολογία, ξεκαθάρισε ότι «δεν την έπιασε ξαφνικά ο πόνος», αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φτηνό εργατικό δυναμικό. Γι' αυτό η κυβέρνηση ανοίγει τη στρόφιγγα προσωρινά και μετά θα την ξανακλείσει.

Επισήμανε ακόμα ότι ελπίδα για τους μετανάστες εργάτες είναι η κοινή δράση τους με το ταξικό κίνημα. Επίσης, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ στέκεται θετικά απέναντι στην τροπολογία, καλώντας την κυβέρνηση ακόμα περισσότερο να διασφαλιστούν οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης. Ωστόσο, την κάλεσε να αποσύρει τη διάταξη που συνδέει την άδεια διαμονής με την άδεια εργασίας, γιατί έτσι οι εργοδότες θα εκβιάζουν τους μετανάστες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στον αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών για σύγχρονα δικαιώματα(2024-03-14 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες(2023-12-20 00:00:00.0)
Ψηφίστηκαν οι νέες ρυθμίσεις για την απόκτηση ιθαγένειας(2019-03-20 00:00:00.0)
Συγκέντρωση σήμερα ενάντια στις επιθέσεις φασιστοειδών σε μετανάστες(2016-10-12 00:00:00.0)
Στερεί δικαιώματα, διευκολύνει τους εργοδότες(2014-03-20 00:00:00.0)
Οξύνονται τα προβλήματα των μεταναστών(2005-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ