Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1915 Γεννιέται η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ.

1915 Πεθαίνει ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος Αλόις Αλτσχάιμερ.

1920 Μετά το σχετικό δημοψήφισμα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επιστρέφει στην Ελλάδα.

1944 Ο ΕΛΑΣ πετυχαίνει μεγάλη νίκη καταλαμβάνοντας το Αρχηγείο της βρετανικής Αεροπορίας στην Κηφισιά. Στα άλλα μέτωπα, οι επιθετικές ενέργειες των Βρετανών σε Τζιτζιφιές προς Αγία Ελεούσα και στη Σοφοκλέους αναχαιτίστηκαν με επιτυχία. Δεν έγινε το ίδιο με τον λόφο Σικελίας (Καλλιθέα), που ανακαταλήφθηκε, ενώ, έπειτα από πολυήμερες σκληρές μάχες, οι Βρετανοί κατάφεραν να καταλάβουν το ανατολικό τμήμα της Καλλιθέας, το Κουκάκι και το ύψωμα του Φιλαρέτου.

1956 Δημοσιεύεται στην «Αυγή» απόφαση της ΔΕ της ΕΔΑ πως ο Μ. Γλέζος αντικαθιστά τον Β. Εφραιμίδη στη διεύθυνση της εφημερίδας.

1983 Ο Αραφάτ εγκαταλείπει την Τύρο, έσχατο οχυρό του στον Λίβανο. Πέντε επιβατικά ελληνικά πλοία, με τη σημαία του ΟΗΕ, αρχίζουν τη μεταφορά των 4.000 μαχητών της PLO από τον Λίβανο στην Τυνησία, στην Αλγερία, στο Σουδάν και τη Νότια Υεμένη.

2001 Σφοδρές συγκρούσεις ξεσπούν σε μια σειρά από πόλεις της Αργεντινής, η οποία δοκιμάζεται από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

...και σαν χτες

1737 Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής εγχόρδων Αντόνιο Στραντιβάρι.

1911 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζυλ Ντασσέν.

1923 Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄, θεωρούμενος συνυπεύθυνος για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταλείπει την Ελλάδα και καθιερώνεται ο θεσμός της αντιβασιλείας.

1925 Αρχίζουν οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι). Το συνέδριο έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως συνέδριο της εκβιομηχάνισης της ΕΣΣΔ.

1940 Ο Α. Χίτλερ υπογράφει την οδηγία υπ' αριθ. 21 για την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»).

1944 Τις πρώτες πρωινές ώρες, ισχυρές βρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΕΛΑΣ σε Ζάππειο, Μακρυγιάννη, Βεΐκου - Φιλοπάππου και στο μέτωπο Νέας Σμύρνης - Καλλιθέας. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε τον λόφο του Φιλοπάππου, τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Φαλήρου και τα ψυγεία «ΦΙΞ». Σημαντική ήταν και η κατάληψη του οχυρωμένου συγκροτήματος των φυλακών Αβέρωφ, που επιτεύχθηκε έπειτα από πολύωρες σκληρές μάχες σώμα με σώμα, φυλάκιο το φυλάκιο.

1964 Η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται «διά τον ανεξέλεγκτον διασυρμόν δημοσιογράφων», υποστηρίζοντας ότι οι αμειβόμενοι από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών εκτελούν «καθαρώς δημοσιογραφικήν - υπαλληλικήν υπηρεσίαν».

1972 Εξαπολύεται νέο κύμα αμερικανικών βομβαρδισμών κατά του Βόρειου Βιετνάμ, οι οποίοι χαρακτηρίζονται οι σφοδρότεροι της Ιστορίας.

1991 Συνέρχεται το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18 - 21/12/1991). Το Συνέδριο έβαλε το καθήκον της ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Κόμματος, εξέτασε τις αιτίες της δημιουργίας της δεξιάς σοσιαλδημοκρατικής παρέκκλισης των στελεχών που αποχώρησαν από το Κόμμα και εντάχθηκαν στον ΣΥΝ και επεξεργάστηκε πολιτική ανάπτυξης και στόχους πάλης προς όφελος των λαϊκών μαζών.

2001 Πεθαίνει ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ