Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Βαθαίνει η εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Τη βαθύτερη εμπλοκή της κυβέρνησης στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο όχι μόνο στο στρατιωτικό σκέλος αλλά και τα ενεργειακά και μεταφορικά δίκτυα. Αναφέρθηκε στον Οδικό Χάρτη που αποφασίστηκε τον Ιούλιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στη δήλωση Μητσοτάκη ότι μόνο «μια διαφορά με την Τουρκία μπορεί να λυθεί με διεθνείς διαδικασίες», ρωτώντας τον υπουργό αν υπάρχουν και διαφορές που θα λυθούν με μυστική διπλωματία.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και το ψευδοκράτος, ενώ κατήγγειλε τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ουκρανία και στη σφαγή των Παλαιστινίων, στο όνομα ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, την ώρα που υπάρχουν 19.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε, τέλος, να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση της Βουλής, το 2015, για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι αγρότες συνθλίβονται από τις πολυεθνικές και την κυβερνητική πολιτική

Σε άλλη του παρέμβαση στη συζήτηση, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που προκλητικά ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δίνει «γενναίες» αποζημιώσεις, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως το υψηλό κόστος παραγωγής με τις υψηλές τιμές σε λιπάσματα και ζωοτροφές κάνουν ασύμφορη την παραγωγή για τους βιοπαλαιστές αγρότες. «Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον σφοδρό ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές που τους συνθλίβει, έχουν να αντιμετωπίσουν και την κυβερνητική πολιτική, που δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την προστασία και στήριξή τους», τόνισε.

Προειδοποίησε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να κατασκευαστούν εγγειοβελτιωτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ θα εκτοξεύσει την τιμή του υδρεύσιμου ύδατος και κατήγγειλε ότι στον προϋπολογισμό δεν γίνεται καμία αναφορά για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Πρόσθεσε πως η δακοπροστασία έχει παραδοθεί σε ιδιώτες, κανένα μέτρο δεν παίρνεται για το χαλάζι, ενώ οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καλύπτουν πολύ μικρό μέρος από τις μεγάλες καταστροφές που υφίστανται οι αγρότες.

Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, από 723.000 που ήταν το 2009, το 2020 να μείνουν 530.000, δηλαδή μείωση 26,6%. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, έχουν συγκεκριμένα αιτήματα, τιμή παραγωγής που να διασφαλίζει και το κόστος παραγωγής και αξιοπρεπές εισόδημα, σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ