Μόνιμες περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα από μαχητικά με πυραύλους «Kinzhal» ανακοίνωσε η Ρωσία
Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα στρατιωτικής κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα δύο στρατόπεδα να προετοιμάζονται για μακρόχρονη σύγκρουση.
«Βαρύ σφάλμα» χαρακτήρισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, την απόφαση του Λευκού Οίκου για τους ATACMS. «Οι συνέπειες αυτού του μέτρου, που αποκρύφτηκε εσκεμμένα από την κοινή γνώμη, θα είναι πολύ σοβαρές. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν για απευθείας σύρραξη ανάμεσα στο NATO και τη Ρωσία», προειδοποίησε.
Είχε προηγηθεί επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων με ATACMS σε δύο αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας, προχτές, κοντά στις κατεχόμενες περιοχές Λουγκάνσκ (ανατολικά) και Μπερντιάνσκ (νότια), στην Αζοφική Θάλασσα. Σύμφωνα με το Κίεβο, 9 ελικόπτερα, ένας εκτοξευτής πυραύλων συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, διάδρομοι απο-προσγειώσεων και διάφορα είδη εξοπλισμού της Ρωσίας καταστράφηκαν.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του χρησιμοποίησαν ATACMS, ευχαριστώντας το βράδυ της Τρίτης τις ΗΠΑ: «Οι συμφωνίες μας με τον Πρόεδρο Μπάιντεν εφαρμόζονται. Με μεγάλη ακρίβεια, το απέδειξαν οι ATACMS».
Λίγες ώρες αργότερα ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι πρόσφατα παρέδωσε στον ουκρανικό στρατό εκδοχή αυτού του οπλικού συστήματος με δραστικό βεληνεκές 165 χλμ. (το μέγιστο είναι 300 χλμ.), ενώ είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο τις τελευταίες μέρες.
Το Κίεβο ζητάει εδώ και περίπου έναν χρόνο ATACMS από τις ΗΠΑ λέγοντας ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου, με την Ουάσιγκτον να αρνείται λόγω «ανησυχιών» πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ έστειλαν περίπου 20 τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία. Αποφασίστηκε να παραδοθούν μυστικά, «από την ανησυχία ότι θα μπορούσαν να δεχθούν ρωσική επίθεση κατά τη μεταφορά τους», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε ότι «είναι σίγουρα επικίνδυνο και δημιουργεί μια πρόσθετη απειλή» αλλά «θα είμαστε σίγουρα σε θέση να αποκρούσουμε αυτές τις επιθέσεις».
«Ενα ακόμη λάθος - ένα μεγαλύτερο - είναι ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση. Αυτό είναι προφανές. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά», πρόσθεσε ο Πούτιν.
«Επιπλέον, όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όλα αυτά κλιμακώνουν την ατμόσφαιρα», ενώ «τώρα έστειλαν δύο αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο».
Ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε εντολή στις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις να ξεκινήσουν μόνιμη περιπολία στον ουδέτερο εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας με μαχητικά αεροσκάφη που μεταφέρουν πυραύλους «Kinzhal».
«Τα αεροπλάνα μας, MiG-31, είναι οπλισμένα με συστήματα "Kinzhal"», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτά τα συστήματα έχουν εμβέλεια πάνω από 1.000 χλμ. και ταχύτητα έως και 9 Mach».
Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι περιπολίες των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων θα καταστήσουν δυνατό τον οπτικό έλεγχο και τον «έλεγχο με όπλα» των γεγονότων στη Μεσόγειο.
Η Ρωσία ενισχύει τα δυτικά της σύνορα ως απάντηση στις προμήθειες όπλων της Δύσης στην Ουκρανία, δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου.
«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρέχουν στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα αεράμυνας. Κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων έχει συμπεριλάβει πυρομαχικά διασποράς. Η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο γίνεται πραγματικότητα, αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία τον επόμενο χρόνο. Λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για να απαντήσουμε σε αυτές τις απειλές, ενισχύοντας τα δυτικά μας σύνορα», τόνισε σε κοινή συνεδρίαση των υπουργείων Αμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 28 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ρωσικές περιφέρειες Μπέλγκοροντ και Κουρσκ και στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη.
Στη Ζαπορίζια τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από πυραυλικά πλήγματα, για τα οποία αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και Μόσχα.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εν μέσω κατηγοριών από την Ουάσιγκτον ότι η Πιονγιάνγκ παρέδωσε εμπορευματοκιβώτια με τόνους όπλων και πυρομαχικών στη Ρωσία, χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα και ευχαρίστησε την ηγεσία της για τη στήριξη που παρέχει «χωρίς ενδοιασμούς» στη Μόσχα στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και ιδιαίτερα επειδή η Πιονγιάνγκ αναγνώρισε την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών επαρχιών ως τμήματος της Ρωσίας. Η Βόρεια Κορέα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει αναγνωρίσει τα εδάφη αυτά ως ρωσικά.
Η επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών είναι δυνατή υπό ορισμένες συνθήκες, αλλά «θα ήταν ένα αρνητικό βήμα για τη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας», δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μ. Ουλιάνοφ, με φόντο την απόφαση του ρωσικού Κοινοβουλίου για αναστολή της επικύρωσης της Συνθήκης για Πλήρη Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών.
Ο Ουλιάνοφ υπενθύμισε τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου ότι «η Ρωσία δεν θα επαναλάβει πρώτη τις πυρηνικές δοκιμές», αλλά αν το κάνει η Ουάσιγκτον, η Μόσχα «θα πρέπει να ακολουθήσει». Αναφέρθηκε σε «συχνές εκκλήσεις» από πολιτικούς αναλυτές στη Ρωσία για επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στα μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ οι φιλικές χώρες θα αναστατωθούν αν η Ρωσία ξαναρχίσει πρώτη τις πυρηνικές δοκιμές υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», εκτίμησε.
Ακόμη ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο στη Βαλτική Θάλασσα, που συνδέει τη Σουηδία με την Εσθονία, υπέστη ζημιά σχεδόν την ίδια στιγμή με τον αγωγό και το καλώδιο Φινλανδίας - Εσθονίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά παραμένει σε λειτουργία, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Πολιτικής Αμυνας της Σουηδίας.
Η ζημιά στο καλώδιο προκλήθηκε έξω από τα χωρικά ύδατα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας, είπε ο Σουηδός υπουργός και το καλώδιο συνέχισε να λειτουργεί από τότε.
«Δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν τι προκάλεσε αυτή τη ζημιά», αλλά «συνέβη σε παρόμοια στιγμή και σε φυσική εγγύτητα (...) με τη ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου και στο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας», ανέφερε.
Η αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Σουηδίας είπε ότι η αστυνόμευση της επιφανειακής και υποθαλάσσιας κυκλοφορίας στη Βαλτική είναι μια πρόκληση. Το ΝΑΤΟ αυξάνει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή και με φόντο τις καταστροφές σε «κρίσιμες υποδομές».