Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ - Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Προκλητική η εγκατάλειψη των πλημμυροπαθών

Τη λαϊκή ρήση «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι» χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης προκειμένου να χαρακτηρίσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την πλημμυροπαθή Θεσσαλία, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επί της ουσίας η ΠΝΠ αφορά την προσωρινή αναστολή - με ημερομηνία λήξης - του κυνηγιού της λαϊκής στέγης και περιουσίας για χρέη και «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες και τα funds στη Θεσσαλία.

Ο Γ. Λαμπρούλης θύμισε ότι είναι κατεύθυνση της ΕΕ η απομείωση των «κόκκινων» δανείων, για τη σωτηρία των τραπεζών, και κατήγγειλε το νομοθετικό πλαίσιο που έφτιαξαν όλοι όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, που αρπάζει τον μόχθο των λαϊκών οικογενειών.

Οσον αφορά τις αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, τόνισε πως όχι μόνο είναι ψίχουλα και δεν έχουν σχέση με το αναγκαίο αίτημα για 100% κάλυψη των ζημιών, αλλά δεν έχουν δοθεί κιόλας, ούτε καν ένα ευρώ, σε πολλούς πληγέντες. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες στον νομό Λάρισας οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή εργασίας ακόμα δεν έχουν πάρει τίποτα.

Ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε επίσης όλους όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια και άφησαν τη Θεσσαλία να πνιγεί, ενώ θα μπορούσαν να είχαν πάρει μέτρα για την προστασία του λαού. Αντίθετα, επικαλέστηκαν το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων και άφησαν τον λαό έρμαιο.

Εκανε λόγο για προκλητική εγκατάλειψη των πληγέντων, με την καθυστέρηση αποκατάστασης υποδομών όπως δρόμοι, σχολεία, Κέντρα Υγείας, ύδρευση, για την οποία ανέδειξε ότι οφείλεται στην επιλεκτική «ανικανότητα» του κρατικού μηχανισμού, και απαίτησε να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κατοίκων, με βάση τις ανάγκες τους, καλώντας την κυβέρνηση να βρει τα χρήματα από τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για το μεγάλο κεφάλαιο και από τη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων, όχι από τη φοροληστεία του λαού.

Ακόμα, κάλεσε τον λαό της περιοχής να δυναμώσει τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, σημαδεύοντας την πολιτική του κέρδους, που θυσιάζει ζωές και περιουσίες.

Κοροϊδία χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εισηγείται την αναστολή των πλειστηριασμών για μόλις 14 μέρες, εντείνοντας τον εμπαιγμό σε βάρος των πληγέντων.

Υπενθύμισε ότι οι πλειστηριασμοί μετά τις 14 μέρες θα συνεχιστούν, με βάση και το νομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρέδωσε τα «κόκκινα» δάνεια στα funds, και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνέχισε με την αλλαγή στον Πτωχευτικό Κώδικα, υπέρ των τραπεζών και των «κορακιών» των funds, που αρπάζουν κοψοχρονιά τα λαϊκά σπίτια, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Ανέδειξε ακόμα ότι οι μεγάλες καταστροφές συνέβησαν εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, που δεν τα θεωρεί «επιλέξιμα» και συνιστά να γίνονται αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και αντισεισμικά έργα μόνο στις μεγάλες καλλιέργειες και σε επιχειρήσεις που παρέχουν μεγαλύτερα εισοδήματα. Ενώ αναφέρθηκε και στη μελέτη που είχε κατατεθεί το 2017 στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου καταγράφονταν οι κίνδυνοι για πλημμύρες στη Θεσσαλία, με πρόταση να γίνουν μεγάλα έργα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, κάτι που δεν έκανε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε ότι τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δεκάδες σωματεία και φορείς βρέθηκαν στο πλευρό των πληγέντων της Θεσσαλίας, βοηθώντας με όποιον τρόπο μπορούσαν για να γιατρέψουν τις πληγές τους από τις πλημμύρες, καθώς και ότι το ΚΚΕ, με τη δύναμη που του έδωσε ο λαός και στην τελευταία εκλογική μάχη, σε ποσοστά και ψήφους, θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων του, και από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και από τις δημοτικές αρχές που την εφαρμόζουν.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ