Τρίτη 10 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σχέδια για νέες ενεργειακές μπίζνες

Σχέδια για νέες ενεργειακές μπίζνες σε διάφορα επίπεδα «τρέχουν» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα που ήδη συζητιέται το πώς θα επηρεάσει τέτοιους σχεδιασμούς η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή - ιδιαίτερα τους σχεδιασμούς που σχετίζονται με την προωθούμενη «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες της περιοχής.

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας - πριν από τη νέα όξυνση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το Ισραήλ - ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπ. Μπαϊρακτάρ, θα επισκεφτεί μες στον Νοέμβρη το Ισραήλ, για να συζητήσει μεταξύ άλλων την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για τη μεταφορά ισραηλινού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Αξιοποιώντας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Αγκυρα έχει αναβαθμίσει τις προσπάθειές της να εξελιχθεί σε «ενεργειακό κόμβο» μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενίσχυση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας είχαν συζητήσει και οι Ερντογάν - Νετανιάχου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου μάλιστα ο πρώτος είχε αποκαλύψει ότι σχεδιάζονται και εκατέρωθεν επίσημες επισκέψεις, που θα εστιάζουν σε αυτήν ακριβώς την πλευρά των σχέσεων των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Μπαϊρακτάρ εστίασε και στην προτεραιότητα που η Αγκυρα δίνει στην ενεργειακή συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές θα σταθεροποιήσουν τον συντονισμό τους στον τομέα της Ενέργειας, εγκαινιάζοντας μέσα στον Νοέμβρη το «Διακυβερνητικό Πρόγραμμα Διαλόγου Τουρκίας - ΗΠΑ για την Ενέργεια και το Κλίμα».

Οπως εξήγησε, οι συζητήσεις σχετικά για το Πρόγραμμα Διαλόγου συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα (από το 2021), υπογραμμίζοντας τις «προσπάθειες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - κατά τις προηγούμενες επισκέψεις του στη χώρα - να σκιαγραφήσει σε επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ τους πενταετείς στόχους της Τουρκίας για ουδέτερες εκπομπές άνθρακα». Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο «ενθουσιώδες ενδιαφέρον» που δείχνουν επενδυτές και οικονομικοί κύκλοι των ΗΠΑ να συνεισφέρουν στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, ο Μπαϊρακτάρ ξεχώρισε στα ενεργειακά σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιου, που φτιάχνεται σε συνεργασία με τη Ρωσία, συγκεκριμένα με την εταιρεία ατομικής ενέργειας «Rosatom». Ο πρώτος αντιδραστήρας πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβρη του επόμενου έτους.

Αναστέλλεται η παραγωγή στο κοίτασμα «Ταμάρ»

Στο μεταξύ, με φόντο τις συγκρούσεις και τις ισραηλινές επιχειρήσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλει την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Ταμάρ», στα ανοιχτά των νότιων ακτών του και ότι θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές καυσίμων για να καλύψει τις ανάγκες του.

Ο αμερικανικός κολοσσός «Chevron», που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι έλαβε εντολή από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις δραστηριότητές του στο σημείο, περίπου 25 χιλιόμετρα ανοιχτά της πόλης Ασντόντ, κατά μήκος της νότιας μεσογειακής ακτής του Ισραήλ.

Κανονικά συνεχιζόταν μέχρι και χτες η παραγωγή στο μεγαλύτερο θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το «Λεβιάθαν», όπως διευκρίνισε η «Chevron».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ