Τρίτη 10 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Η Ρωσία παζαρεύει να παραμείνει η στρατιωτική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αναφέρει πως είναι «απαραίτητη» μέχρι να «επιλυθεί η σύγκρουση»

Η Ρωσία επιμένει και παζαρεύει να παραμείνει στρατιωτική αποστολή της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ως ένα σοβαρό «πάτημα» για να διατηρηθεί η επιρροή της στον Νότιο Καύκασο και να αποτρέψει άλλη ενδεχόμενη «διεθνή» παρουσία στην περιοχή, με δεδομένη και τη «φιλοδυτική» στροφή της Αρμενίας.

Την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπεία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας επισκέφτηκε την Αρμενία για συνομιλίες σχετικά με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων που υπολογίζονται σε περίπου 2.000 στρατιώτες.

Οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν τους προσωρινούς σταθμούς παρατήρησης που είχαν τοποθετήσει κατά μήκος της πρώην γραμμής επαφής στις περιοχές Ασκεράν, Αγκντάρα και Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σε δήλωσή του.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε νωρίτερα ότι από τη στιγμή που η Αρμενία αναγνώρισε αυτό το καλοκαίρι το Καραμπάχ ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού έθεσε το ερώτημα σχετικά με την περαιτέρω παρουσία του ειρηνευτικού σώματος.

Χτες, ωστόσο, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Γκαλουζίν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο RBC ότι η ρωσική στρατιωτική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εξακολουθεί να χρειάζεται επειδή η σύγκρουση δεν έχει ακόμη επιλυθεί. «Το θέμα των μελλοντικών τρόπων της συνεχιζόμενης περιοδείας αυτής της αποστολής θα συζητηθεί και θα επιλυθεί μεταξύ Μόσχας και Μπακού μέσω καθιερωμένων καναλιών», ανέφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η κατάσταση στο έδαφος είναι μάλλον ασταθής» και η «αποστολή του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος παραμένει πιο απαραίτητη από ποτέ».

Ο Γκαλουζίν επανέλαβε ότι το ρωσικό ειρηνευτικό απόσπασμα έπαιξε «τεράστιο ρόλο» στην επίτευξη της εκεχειρίας της 20ής Σεπτέμβρη και στην παροχή βοήθειας στους κατοίκους του Καραμπάχ πριν από τη μαζική φυγή τους από την περιοχή, «διασφαλίζοντας την τάξη και την ασφάλεια». Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των Αρμενίων του Καραμπάχ και των αρχών του Αζερμπαϊτζάν διεξάγονται με τη συμμετοχή της διοίκησης του ρωσικού σώματος και «επιλύονται μια σειρά από πολύ περίπλοκα ερωτήματα που σχετίζονται με τη μελλοντική ανάπτυξη του Καραμπάχ».

Ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι το σύνολο των τριμερών συμφωνιών μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας παραμένει προς εφαρμογή.

«Πρόκειται για την επίτευξη συμφωνιών σε ζωτικής σημασίας στοιχεία όπως η απεμπλοκή των αρτηριών μεταφοράς και οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, οριοθέτηση των συνόρων, υπογραφή συνθήκης ειρήνης και δημιουργία αλληλεπίδρασης μεταξύ των δημοσίων προσώπων, των κοινοτήτων εμπειρογνωμόνων και των νομοθετών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα συμβάλει στην επίτευξη «σταθερών, ισορροπημένων συμφωνιών».

Κατέληξε πως οι επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων «θα είναι απαραίτητες» στο μέλλον, ώστε «όσοι κάτοικοι του Καραμπάχ έμειναν να αισθάνονται ασφαλείς», ενώ δεν απέκλεισε «κάποιοι από αυτούς που έφυγαν από το Καραμπάχ να αποφασίσουν να επιστρέψουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ