Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Κινητοποίηση του στρατού για τον «πόλεμο» συμμοριών

«Πόλεμος» συμμοριών μαίνεται στη Σουηδία τους τελευταίους μήνες σημειώνοντας μια πρωτοφανή έξαρση στο φαινόμενο που ήδη ήταν οξυμένο στη χώρα. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή να αναπτυχθεί ο στρατός .

Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας, αφού τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια περιστατικά την Τετάρτη και την Πέμπτη. Μάλιστα, σκοτώθηκαν μια 20χρονη γυναίκα, που ήταν περαστική από σημείο όπου ένοπλος άνοιξε πυρ, και μια 25χρονη όταν εξερράγη βόμβα σε σπίτι στην Ουψάλα.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία παιδιά επικοινωνούν μόνα τους με εγκληματικές οργανώσεις» ζητώντας να διαπράξουν φόνους, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας.

Η Σουηδία είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με τη βία που συνδέεται με τις συγκρούσεις αντίπαλων οργανώσεων και συμμοριών για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων. Η βία αυτή κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό μίας από αυτές τις συμμορίες. Τα περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με απολογισμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις τον Σεπτέμβρη, ανάμεσά τους έφηβοι και περαστικοί.

Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή συνδέονται έμμεσα με την εγκληματική δραστηριότητα των συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές σε μικρότερες πόλεις.

Την Πέμπτη, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια του στρατού προκειμένου να συνδράμει την αστυνομία και ότι θα αλλάξει η σχετική νομοθεσία. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «το σουηδικό δίκαιο δεν έχει προβλέψεις για τον πόλεμο συμμοριών και τα παιδιά - στρατιώτες, αλλά έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να το αλλάξουμε».

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι εθνικιστές Σουηδοί Δημοκράτες είχαν προτείνει την κινητοποίηση του στρατού .

Ο Κρίστερσον, που προέρχεται από το κόμμα των Μετριοπαθών αλλά κυβερνά με τη στήριξη των Σουηδών Δημοκρατών, έριξε το φταίξιμο στη μετανάστευση, λέγοντας ότι «η αλόγιστη μετανάστευση και η αποτυχία ενσωμάτωσης μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ