Ξεπάγωμα τώρα για όλους χωρίς προϋποθέσεις και αναδρομικά από το 2012
Με την ξεκάθαρη απαίτηση για «Ξεπάγωμα των τριετιών, για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς προϋποθέσεις, και αναδρομικά από το 2012» το ΠΑΜΕ δίνει απάντηση στην προσπάθεια του υπουργού Εργασίας και συνολικά της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσουν και να θολώσουν τα νερά, και με προπέτασμα καπνού το δήθεν «ξεπάγωμα» των τριετιών, να αποκρύψουν τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, με τίτλο «Αδύνατο να κρυφτεί η αλήθεια», το ΠΑΜΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να καλλιεργήσει ανοχή και αναμονή μέσα στον λαό απέναντι στην πολιτική της άγριας λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, στο πάγωμα μισθών και συντάξεων, στην ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα.
Και σημειώνει ότι τελικά «και η ρύθμιση για το ξεπάγωμα των τριετιών αποδεικνύεται μια μεγάλη κοροϊδία, αφού η κυβέρνηση δεν μετακινείται χιλιοστό από τη στρατηγική που υπηρετεί μόνο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».
Πιο συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ φέρνει παραδείγματα:
«1. Οι "τριετίες" θα χτίζονται από 1/1/2024. Δηλαδή διαγράφονται 12 χρόνια δουλειάς από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να κλέβει τον ιδρώτα των εργαζομένων, οι τριετίες είναι κατοχυρωμένο δικαίωμά τους εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν μοιράζουν οι κυβερνώντες τα χωράφια του παππού τους.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 11 χρόνια προϋπηρεσίας, αντί να παίρνει σήμερα 1.014 ευρώ, θα πάρει 858 ευρώ το 2027, δηλαδή η κυβέρνηση κλέβει χιλιάδες ευρώ από τον κάθε μισθωτό εδώ και χρόνια.
2. Με βάση τις ρητές δηλώσεις του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης δεν αίρεται ο "κόφτης" της υψηλής ανεργίας αλλά ούτε ο "κόφτης" των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Είναι σαφές ότι εάν η ανεργία είναι υψηλή ή δημιουργείται μεγάλο δημοσιονομικό κόστος αυτή η απόφαση αναθεωρείται.
3. Ουσιαστικό αντίκρισμα δεν υπάρχει παρά για ελάχιστους εργαζόμενους και σε αυτούς από τις αρχές του 2025. Για παράδειγμα, σε εργαζόμενο που λείπουν 300 ένσημα (1 χρόνος δουλειάς) για να συμπληρώσει τριετία, αυτός θα πάρει αύξηση στις αρχές του 2025. Οι ίδιοι υπολογίζουν ότι δεν ξεπερνούν τις 40.000 εργαζομένων αυτοί που θα δουν μια μικρή αύξηση το 2025.
4. Οι αυξήσεις στις τριετίες αφορούν μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και όσους από 1/1/2024 καλύπτονται από εν ισχύι Συλλογική Σύμβαση που κατοχυρώνει την προϋπηρεσία (σήμερα δεν ξεπερνούν το 10% των εργαζομένων). Η μεγάλη μάζα εργαζομένων όταν και όποτε πιάσουν την τριετία, η αύξηση που προκύπτει θα συμψηφίζεται με τον μισθό τους. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με 860 ευρώ όταν συμπληρώσει τριετία, το 2027, δεν θα πάρει καμία αύξηση αφού η προσαύξηση της τριετίας που υπολογίζεται στον κατώτατο μισθό (780 x 10% = 858 ευρώ) θα είναι μικρότερη του μισθού που ήδη παίρνει, θα πρέπει να περιμένει το 2030 για να πάρει την επόμενη τριετία. Με την ίδια λογική εργαζόμενος με μισθό σήμερα 1.015 ευρώ δεν πρόκειται να πάρει ποτέ αύξηση (στις τρεις τριετίες ο μισθός διαμορφώνεται στα 780 x 30% = 1.014 ευρώ).
5. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα μέτρο που ξέρει ότι αφορά ελάχιστους εργαζόμενους. Οσοι από το 2024 ξεκινήσουν να μετράνε "τριετία" πώς ακριβώς θα συμπληρώσουν έστω και μία; Με τις μισές συμβάσεις να είναι μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου; Τριετία σημαίνει τρία χρόνια αδιάλειπτης εργασίας, δηλαδή 900 ένσημα. Με 7.000 απολύσεις τη μέρα ελάχιστοι το καταφέρνουν αυτό ειδικά σε πιο νέες και παραγωγικές ηλικίες. Με τις συμβάσεις κατά παραγγελία και ελάχιστων ωρών που φέρνει το νομοσχέδιο δεν θα φτάνει κανείς 900 για να πάρει τη συγκεκριμένη αύξηση. Για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Γενάρης 2023) για τους μισθωτούς η μέση μηνιαία απασχόληση είναι τα 21 ένσημα, άρα για να μαζέψει τα 900 ένσημα ένας εργαζόμενος θα χρειαστεί 3 χρόνια και 7 μήνες. Για τους εργαζόμενους στα οικονομικοτεχνικά έργα η μέση μηνιαία απασχόληση είναι τα 15 ένσημα, άρα ένας εργαζόμενος θα μαζέψει τα 900 ένσημα σε 5 χρόνια!
Αυτή είναι η αλήθεια για τους εργαζόμενους.
Η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αρνηθεί τρεις φορές, το 2016, το 2020 και το 2021, είτε από θέση κυβέρνησης είτε από θέση αντιπολίτευσης, τη θέση των συνδικάτων που έγιναν προτάσεις νόμου και τροπολογίες. Η θέση είναι μία και σαφής: Ξεπάγωμα των τριετιών, για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς προϋποθέσεις και αναδρομικά από το 2012.»