Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΗΕΑ
Κατά της απεργίας τάχθηκε το προεδρείο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ο αντεργατικός ρόλος της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, την οποία αποτελούν οι παρατάξεις «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» (ΝΔ) και «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» (ΣΥΡΙΖΑ), επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά κατά τη χτεσινή συνεδρίαση.

Οπως καταγγέλλει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), οι παρατάξεις αυτές από κοινού απέρριψαν την πρότασή της για 24ωρη απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, δείχνοντας πόσο πιστές είναι στη στήριξη της «αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων» και πόσο φανατικά υπερασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν στα χέρια τους ΜΜΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» επισημαίνεται ότι «το "σύνθημα" τα "κεφάλια μέσα", ή διαφορετικά, εργαζόμενοι υποταχτείτε στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο που σας ξεζουμίζει, έδωσε πρώτη η πρόεδρος του ΔΣ, Μ. Αντωνιάδου, από την παράταξη "Ενωμένοι Δημοσιογράφοι", η οποία προκλητικά αποφάνθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τους δημοσιογράφους και επομένως δεν έχει κανένα λόγο η ΕΣΗΕΑ να κάνει απεργία. Δεν σκέφτηκε καν την ανάγκη συμπόρευσης με όλη την εργατική τάξη και την έκφραση αλληλεγγύης αν νομίζει ότι δεν ακουμπά τους δημοσιογράφους, τους οποίους βέβαια θα τσακίσει το ν/σ, το ίδιο όπως όλους τους εργαζόμενους, αφού μέσα στο νομοθετικό αυτό έκτρωμα δεν υπάρχει άρθρο που να μην προδιαγράφει το σμπαράλιασμα των εργασιακών δικαιωμάτων» των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

«Τη σκυτάλη στη συνέχεια», τονίζεται, «πήρε η παράταξη "Συσπείρωση Δημοσιογράφων". Δείχνοντας πως ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, τα μέλη της στο ΔΣ αρχικά "βρήκαν" ότι κάπως "πιάνει" και τους δημοσιογράφους και ότι θα "πρέπει να υπάρξει μια αντίδραση της ΕΣΗΕΑ", για να καταλήξουν να προτείνουν ..."3ωρη στάση εργασίας ή έστω την έκδοση μιας ανακοίνωσης"».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» επισημαίνει ότι η αντεργατική απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ έρχεται να προστεθεί στα μέχρι τώρα «έργα και ημέρες» της, όπως: Καμία διεκδίκηση μέχρι τώρα, για ικανοποιητική ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές και μάλιστα όταν έχει να υπογραφεί από την ΕΣΗΕΑ Συλλογική Σύμβαση από το 2009! Θεωρεί ...«κανονικότητα» ότι παντού κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις, τα «μπλοκάκια», οι μισθοί πείνας, η δουλειά μέχρι εξάντλησης τα οποία έρχεται να νομιμοποιήσει και να ενισχύσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Προσφέρει πλήρη κάλυψη στην εργοδοσία για το γεγονός ότι στέλνει τους εργαζόμενους στο ρεπορτάζ (πυρκαγιές, πλημμύρες) χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και με δουλειά μέχρι εξάντλησης, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, ενώ φόρτωσε στον ΕΔΟΕΑΠ τα μέτρα υγείας των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ, που πληρώνουν οι ίδιοι αντί να πληρώσουν η εργοδοσία και το κράτος.

Καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να γυρίσουν επιτέλους την πλάτη στους συμβιβασμένους γιατί «είναι εχθροί των εργασιακών μας δικαιωμάτων και συμφερόντων» και να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ (στο Σύνταγμα στις 10.30 π.μ.) με διεκδικητικό πλαίσιο που προβλέπει την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία κ.ά., βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψήφος στη «Δημοσιογραφική Συνεργασία» κόντρα στις δυνάμεις της συναίνεσης και της συνδιαλλαγής με εργοδοσία - κυβερνήσεις (2024-01-27 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται αναβολή των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ (2022-01-12 00:00:00.0)
Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ (2013-06-18 00:00:00.0)
Ο γνωστός ρόλος που «βαράει» η «Αυγή» (2009-10-23 00:00:00.0)
Προωθούν διοίκηση «περιορισμένης ευθύνης» (2009-10-09 00:00:00.0)
Νομιμοποιούν την ομηρία και τη διαπλοκή! (2005-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ