Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αφού πνίγηκε το βιος τους, τώρα αγωνιούν για το αν θα παραμείνουν στη γη τους

Κατεστραμμένα αγροτικά μηχανήματα

Eurokinissi

Κατεστραμμένα αγροτικά μηχανήματα
Συντριπτικό χτύπημα έφερε η ανυπαρξία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, με το βασικό ζητούμενο της επόμενης μέρας να συμπυκνώνεται στο «επιβιώνουμε και μένουμε στη γη μας».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καταστράφηκαν περίπου 850.000 στρέμματα με καλλιέργειες, ενώ μέχρι την Πέμπτη είχαν δηλωθεί 61.786 νεκρά αιγοπρόβατα, 5.306 βοοειδή, 19.355 χοίροι και 123.810 πτηνά. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι οι αριθμοί αυτοί θα μεγαλώσουν κι άλλο. Μεγάλο πρόβλημα που παραμένει είναι η στέγαση και η διατροφή όσων ζώων διασώθηκαν καθώς μαντριά και κτηνοτροφικές μονάδες διαλύθηκαν, ζωοτροφές χάθηκαν στις λάσπες. Ακόμα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι, τα μελίσσια των οποίων εξαφάνισε το νερό.

Υπολογίζεται ότι πριν από την καταστροφή, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που η συνολική οικονομική της δραστηριότητα συμβάλλει κατά 5% στο ΑΕΠ, είχε το 14% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας, παράγονταν το 71% του χοιρινού κρέατος, πάνω από το 1/3 του βαμβακιού, πάνω από το 30% του κριθαριού, το 54% του αχλαδιού, το 52% της βιομηχανικής ντομάτας και των αμυγδάλων, το 43% των μήλων, το 35% του πρόβειου κρέατος, το 33% των οσπρίων, πάνω από το 20% του πρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.

Λίμνη έγιναν απέραντες εκτάσεις

Eurokinissi

Λίμνη έγιναν απέραντες εκτάσεις
Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένη διάβρωση εδαφών, ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού μετέφεραν φερτά υλικά που απέθεσαν σε πολλά σημεία. Ολα αυτά τα χωράφια έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση της γονιμότητας του εδάφους που θα επηρεάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Ακόμα υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην αγροτική οδοποιία.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν, να έχουν ανυπολόγιστες ζημιές.

Δεν πρόκειται δηλαδή για μια ακόμα καταστροφή σοδειάς, από αυτές που κάθε τόσο παθαίνουν οι βιοπαλαιστές, και με βάση τις οποίες διεκδικούν αποζημιώσεις ώστε να «βγάλουν τη χρονιά» και να καλλιεργήσουν την επόμενη σεζόν. Πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή, αφού χιλιάδες στρέμματα για να μπορέσουν να καλλιεργηθούν ξανά απαιτούνται συνδυασμένα μέτρα, αφού εκτός από τη ζημιά στα εδάφη και το ολοκληρωτικό ξήλωμα καλλιεργειών, έχασαν μηχανήματα, εγκαταστάσεις κ.λπ.

Πίσω από τις ανάγκες τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Συνεπώς, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης όχι μόνο δεν προκαλούν ανακούφιση στους πληγέντες, αλλά αντίθετα μεγαλώνουν την οργή τους, αφού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η «στήριξη» σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα είναι μέχρι 70% των ζημιών.

Εχοντας την εμπειρία από παλιότερες καταστροφές, οι αγρότες φοβούνται ότι τελικά δεν θα πάρουν ούτε αυτά τα λεφτά, αλλά λιγότερα. Ασαφές είναι τι θα γίνει με τις ζημιές σε εξοπλισμό και πότε θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι έχουν επωμιστεί ήδη τα καλλιεργητικά έξοδα, ότι δεν πρόκειται να έχουν για φέτος ή και για παραπάνω χρόνια παραγωγή και με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν», τότε μιλάμε κυριολεκτικά για ολική καταστροφή.

Την ίδια ώρα, είναι γνωστό ότι οι εκτιμήσεις αλλά και οι αποζημιώσεις καθυστερούν. Ετσι, για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν ζημιές, να χτίσουν νέες μονάδες, να αγοράσουν ζωοτροφές και άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Μόνο που αυτή είναι άδεια, αφού οι περισσότεροι αγρότες αντιμετώπιζαν ήδη οξυμένα προβλήματα λόγω του υπέρογκου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών σε μια σειρά από προϊόντα.

Ενδεικτικό της αθλιότητας που ζουν οι βιοπαλαιστές είναι το ότι καλούνταν ακόμα και να ...πληρώσουν προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης από τις πλημμύρες. Μετά τη δημοσίευση στο portal «902.gr» και στον «Ριζοσπάστη», αλλά και τις αντιδράσεις χιλιάδων αγροτών, ο ΕΛΓΑ πήρε πίσω τις προκαταβολές - προαπαιτούμενα προκειμένου να κατατεθούν αιτήσεις αποζημίωσης από τις πλημμύρες.

Την ίδια ώρα, πάνω στα συντρίμμια που άφησε η αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της διαρρέουν ήδη σχέδια για «διορθώσεις στο παραγωγικό μοντέλο», «προγράφοντας» τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, που δεν χωρούν στα σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Με τον συλλογικό αγώνα μπορούν να ορθοποδήσουν

Από την πρώτη στιγμή των καταστροφών, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες κάλεσαν τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας μέτρα στήριξης και αποκατάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε την Τετάρτη μαζική κινητοποίηση στη Ζαγορά Μαγνησίας, ενώ και οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων σε Καρδίτσα και Λάρισα ετοιμάζουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να υλοποιηθούν κάποιες άμεσες διεκδικήσεις, όπως:

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και όχι τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση.

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο «κούρεμα» κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

-- Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

-- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

-- Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

-- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές όπου εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ