Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητά από τις Βρυξέλλες «τολμηρά βήματα» στη συνεργασία τους

Ενώ η ΕΕ εντοπίζει «τεράστια δυναμική» στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων

«Τολμηρά βήματα» και «βούληση για πρόοδο» στις διμερείς σχέσεις ζήτησε από την ΕΕ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, με αφορμή τη συνάντηση που είχε χτες στην Αγκυρα με τον αρμόδιο για την Διεύρυνση Ευρωπαίο επίτροπο Ολιβερ Βάρχελι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Φιντάν είπε ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν πρέπει να είναι «όμηροι των συμφερόντων ορισμένων χωρών» και δεν παρέλειψε να εκτιμήσει ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να είναι παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή, με φόντο την αναθέρμανση των ευρωτουρκικών παζαριών (όπως επιβεβαιώθηκε και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη), ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως είπε.

Από τη μεριά του ο Βάρχελι έσπευσε να επισημάνει ότι οι εταιρικές σχέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών έχουν «τεράστια δυναμική», εξηγώντας πως οι δύο πλευρές συζήτησαν «τομείς στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε», ενώ αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τις χαρακτήρισε «αδρανείς επί του παρόντος» και είπε ότι «για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν», κάνοντας ειδική αναφορά στη «δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δύο πεδία που επανέρχονται συχνά στο πολύπλευρο ευρωτουρκικό παζάρι, ως «μοχλοί» στα μεταξύ τους παζάρια.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Αγκυρα μπορεί να δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες και ότι η επίσκεψή του στην Τουρκία στοχεύει στην «αναζωογόνηση της φιλίας και εταιρικής σχέσης» των δύο πλευρών, χαιρετίζοντας τις «ισχυρές πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις που μοιράζονται» η ΕΕ και η Τουρκία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και η «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών»: Ο μεν Φιντάν ζήτησε «να αυξηθεί η συνεργασία με βάση το δίκαιο μερίδιο του βάρους στη συνάντησή μας», εκφράζοντας την ετοιμότητα της Αγκυρας και για ευρύτερες γεωπολιτικές παρεμβάσεις στις εμπόλεμες ζώνες, αφού όπως παρατήρησε «η επίλυση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη διασφάλιση της σταθερότητας στις χώρες προέλευσης». Ο δε Βάρχελι επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία «σε όλες τις προκλήσεις», όπως οι μεταναστευτικές ροές.

  • Την ίδια ώρα ο ηγέτης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας στο «Anadolu» τις πρόσφατες επιθέσεις σε μουσουλμανικό τέμενος και σε πρόσφυγες, στη Λεμεσό, είπε: «Ενα μάθημα που μας δίδαξαν τα περιστατικά στη Λεμεσό είναι ότι είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να έχουμε εγγυήσεις από την Τουρκία και την παρουσία Τούρκων στρατιωτών εδώ (σ.σ. στα Κατεχόμενα)».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο τα «αμοιβαία συμφέροντα»(2021-01-23 00:00:00.0)
Το αλισβερίσι Τουρκίας - ΕΕ φωτίζει το βάθος των αντιλαϊκών ανταγωνισμών(2019-07-17 00:00:00.0)
Ο Φιντάν επέστρεψε στη MIT(2015-03-12 00:00:00.0)
«Δίχτυ» επαφών για τα Ελληνοτουρκικά(2006-11-14 00:00:00.0)
Βήματα προς τη «νομιμοποίση» της διχοτόμησης(2000-01-06 00:00:00.0)
Λαβύρινθος...(1998-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ