Επείγουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων με ευθύνη του κράτους
Eurokinissi |
Καταστροφές - αποτέλεσμα της ανυπαρξίας έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει, με ευθύνη κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης, προκειμένου να προστατευτούν ολόκληρες περιοχές, ανθρώπινες ζωές, περιουσίες...
Χτες εντοπίστηκε νεκρή η ηλικιωμένη που αγνοούνταν στην Πάλτση Μαγνησίας. Την γυναίκα, ηλικίας περίπου 85 ετών, αναζητούσαν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Πλέον οι νεκροί από την κακοκαιρία στη Μαγνησία είναι δύο.
Στην πόλη του Βόλου, που είναι «κομμένη στη μέση» εξαιτίας της υπερχείλισης των ρεμάτων, αυτό που αντικρίζει κανείς, ιδιαίτερα σε λαϊκές γειτονιές, όπως η Νέα Ιωνία, αλλά και στις συνοικίες κοντά στο λιμάνι, όπως τα Παλαιά και το Παλαιό Λιμεναρχείο, είναι λάσπη παντού, ολική καταστροφή καταστημάτων, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους σε απόγνωση, να προσπαθούν νυχθημερόν να καθαρίσουν και να σώσουν ό,τι μπορούν, να επισκευάσουν ό,τι επισκευάζεται, προκειμένου να κάνουν λειτουργικά τα σπίτια και τα καταστήματά τους, ελπίζοντας ταυτόχρονα να γίνουν γρήγορα καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση.
Eurokinissi |
Την ίδια ώρα, πάνω από το 70% των νοικοκυριών του Βόλου δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό εδώ και δύο μέρες, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι άνθρωποι να κινδυνεύουν, οικογένειες να μην μπορούν να μαγειρέψουν. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, υπάρχουν εγκαταστάσεις της ΔΕΗ διάσπαρτες σε πολλά υπόγεια πολυκατοικιών που είναι πλημμυρισμένα και δεν έχουν αρχίσει αντλήσεις, ενώ βλάβη έχει υποστεί και ο μεγάλος υποσταθμός της ΔΕΗ στην Αλλη Μεριά. Ετσι, οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα μείνουν για μέρες χωρίς ρεύμα και νερό.
Η αγορά του Βόλου έμεινε κλειστή για δεύτερη μέρα, ορισμένα σούπερ μάρκετ άνοιξαν και σχηματίστηκαν ουρές για νερό, ενώ οι φούρνοι δεν μπόρεσαν να φτιάξουν ψωμί, λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού και της έλλειψης νερού.
Ακόμα, εκτός της διακοπής ρεύματος δεν λειτουργούν οι τηλεπικοινωνίες, δεν εκτελούνται υπεραστικά δρομολόγια, δεν κινούνται τα τρένα, ούτε τα ταξί.
Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα υπόγεια και ισόγεια του Γενικού Νοσοκομείου, αρκετών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και το μουσείο του συγκροτήματος Τσαλαπάτα.
Παράλληλα, γύρω από την πόλη οι καταστροφές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες, οδηγώντας μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε πλήρες αδιέξοδο, ειδικά μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιούλη.
Αλλά και στην υπόλοιπη Μαγνησία τα προβλήματα περισσεύουν. Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί τέτοιες ζημιές, που πολλά χωριά στο Πήλιο και στα νησιά των Σποράδων δεν μπορούν να προσεγγιστούν. Την κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολη η απουσία ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού, με πολλές οικογένειες να βρίσκονται σε απόγνωση.
Συγκεκριμένα: Δεν υπάρχει πρόσβαση προς το νότιο Πήλιο, αφού στον δρόμο Βόλου - Νεοχωρίου έχει διαλυθεί το οδικό δίκτυο στο ύψος της Παιδόπολης, στην Αγριά, στα Λεχώνια, και κατέρρευσε η μεγάλη γέφυρα κοντά στην Μπούφα, πριν τη διασταύρωση προς τις Μηλιές.
Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί όλα τα θέρετρα της περιοχής, ενώ απόλυτη καταστροφή έχει σημειωθεί στη Μηλίνα, όπως και στο Χόρτο και τον Πλατανιά, όπου οι χείμαρροι παρέσυραν και διέλυσαν τα πάντα.
Ανυπολόγιστες καταστροφές υπάρχουν και στο ανατολικό Πήλιο, όπου ξεχείλισαν ρέματα, παρασέρνοντας τεράστιους όγκους χωμάτων και αυτοκίνητα στη θάλασσα, όπως σε Αγιο Ιωάννη, Παπά Νερό και Χορευτό.
Στη Σκιάθο η κατάσταση είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολη, αφού το νησί είναι χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο ενώ κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες. Εχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές λόγω της καταρρακτώδους βροχής και από τα βουνά κατέβηκαν τεράστιες ποσότητες νερού, που έκλεισαν και κατέστρεψαν τμήματα του δρόμου Σκιάθου - Κουκουναριών και μετέτρεψαν σε ποτάμι τον πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη.
Και χθες κλιμάκια των Οργανώσεων Μαγνησίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Αποστόλη Ριζόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων και των καταστηματαρχών του Βόλου.
Στη συνοικία της Νεάπολης και στα Παλιά, τα κλιμάκια του ΚΚΕ ρίχτηκαν στη μάχη μαζί με τους κατοίκους, βοηθώντας έμπρακτα στην αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν υποστεί και στην απομάκρυνση των λασπών, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό».
Ταυτόχρονα ανέδειξαν τις διαχρονικές ευθύνες του κράτους, της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, που αντιμετωπίζουν την αντιπλημμυρική προστασία σαν «περιττό κόστος», καθώς προτεραιότητά τους είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία του λαού.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «οι καταστροφικές και θανατηφόρες πλημμύρες τον Οκτώβριο του 2006 και τον Δεκέμβρη του 2009 είχαν προειδοποιήσει! Εδειξαν από τότε ότι ο Βόλος είναι ανοχύρωτη πόλη απέναντι στις πλημμύρες. Την έλλειψη ολοκληρωμένων μελετών για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, που εδώ και χρόνια δεν ολοκληρώνονται! Οπως στο "Βαθύρεμα", στον Περιφερειακό, όπως αυτά στην Αγριά και στην Παιδόπολη, στη γέφυρα του ΟΣΕ στον Κραυσίδωνα. Την έλλειψη ελέγχου της στατικότητας γεφυρών και άλλων υποδομών που έχουν κατασκευαστεί πριν από δεκαετίες. Τις κακοτεχνίες και τα διαρκή μπαλώματα στις αποκαταστάσεις ζημιών (βλ. Ζαγορά). Τον ελλιπή καθαρισμό των ρεμάτων. Το ανεπαρκές δίκτυο όμβριων υδάτων, που είναι πεπαλαιωμένο, με βουλωμένα φρεάτια. Την απογύμνωση σε προσωπικό στις υπηρεσίες του δήμου».
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤΕ Μαγνησίας τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση, ώστε να παρθούν άμεσα από το κράτος μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποζημίωσής τους στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, μέτρα αποκατάστασης των καταστροφών.
Μεταξύ των διεκδικήσεων που προβάλλει περιλαμβάνονται επίσης και τα εξής:
-- Να ανασταλούν όλα τα χρέη των πληγέντων αυτοαπασχολούμενων και των λαϊκών οικογενειών.
-- Με ευθύνη των κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών να εξασφαλιστεί ο απεγκλωβισμός των ανθρώπων από τις αποκλεισμένες περιοχές, καθώς και η πρόσβαση σε δομές Υγείας.
-- Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
-- Αντιπλημμυρική θωράκιση των ρεμάτων που διέρχονται κατοικημένες περιοχές. Ελεγχος της στατικότητας όλων των γεφυρών.
-- Να αποκατασταθεί άμεσα η οδική σύνδεση των περιοχών στη Ζαγορά και στο νότιο Πήλιο.