Τα σενάρια της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνοδεύουν τις προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας για την προώθηση των Ευρωτουρκικών σχέσεων
Τα σενάρια έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έρχονται στην επιφάνεια ως μοχλοί πίεσης προς την Αθήνα, καθώς στο διπλωματικό παρασκήνιο αναζητείται η φόρμουλα για την αναβάθμιση των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Στην Τουρκία, σε μεγάλη εφημερίδα, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ, δημοσιεύτηκε χτες άρθρο που μιλά για την "ανεξαρτησία της Κρήτης"! Ταυτόχρονα, την ανησυχία του για "την κατάσταση που μπορεί να διαμορφωθεί στην Κύπρο" μετά την αναμενόμενη έλευση των ρωσικών πυραύλων "S-300" εξέφρασε, αργά χθες το απόγευμα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, στη διάρκεια ενημέρωσης που έγινε στο Πεντάγωνο γύρω από την κατάσταση στη Βοσνία.
"Πρέπει να υποστηριχτεί η ανεξαρτησία της Κρήτης" υποστήριξε χτες αρθρογράφος μεγάλης τουρκικής εφημερίδας.
"Η σημαντικότερη από τις κινήσεις ανεξαρτησίας που προσπαθεί να καταπνίξει η Ελλάδα, είναι η κίνηση για την ανεξαρτησία της Κρήτης", λέει ο Νετζατί Οζφατούρα στην εφημερίδα "Turkiye".
"Τον τελευταίο καιρό άρχισε στην Κρήτη μια υπόγεια κίνηση αντίστασης κατά της Ελλάδας", λέει ο αρθρογράφος, που υποστηρίζει ότι οι σχετικές "ειδήσεις" προέρχονται από τη Γερμανία και τον Καναδά.
Το κλίμα της έντασης, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, συνδέεται άμεσα με τις τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις για την προώθηση των Ευρωτουρκικών σχέσεων και την αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.
Στην τουρκική πλευρά εναπόκειται να αποφασίσει αν και πότε επιθυμεί να πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ένας εκ των εκπροσώπων Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι "οι πόρτες δεν έχουν κλείσει".
Σύμφωνα με κοινοτικούς διπλωματικούς κύκλους, η δημοσιοποιηθείσα απόφαση της κυβέρνησης της Αγκυρας να μην προσέλθει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δε σημαίνει ότι ματαιώνεται οριστικά το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης επί βρετανικής προεδρίας. Οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν ενδεχομένως την ευκαιρία στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα για την "Ατζέντα 2000", ή κατά τη διάρκεια του γεύματος, να ασχοληθούν και με το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία, ανέφερε διπλωματική πηγή.
Το "σενάριο" αυτό, προωθεί η βρετανική προεδρία, όπως φάνηκε χτες από την επίσκεψη του Ντ. Χάνεϊ, απεσταλμένου του πρωθυπουργού της Βρετανίας, στην Αθήνα. Ο Χάνεϊ συναντήθηκε με τον Αααπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη και σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την Αθήνα να βοηθήσει στην προώθηση των Ευρωτουρκικών σχέσεων, προσφέροντας "ανταλλάγματα" από την πλευρά της Αγκυρας στο Κυπριακό.