Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, με Επίκαιρη Ερώτηση, κατήγγειλε ότι την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τρεις μήνες
Πάνω από τρεις μήνες μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΒΑΛΚΑΝ στη Θεσ/νίκη και την ίδια στιγμή έχει εγκατασταθεί στην επιχείρηση σύμβουλος εξυγίανσης με μηνιαία αποζημίωση δέκα εκατομμύρια δρχ., ποσοστό 4% επί των πωλήσεων, καθώς και 4% επί του χρηματικού ύψους των δανείων που θα χορηγηθούν στην εταιρεία.
Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, ζητώντας από την κυβέρνηση να παρέμβει για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, καθώς και να ανακοινώσει τι πρόκειται να κάνει με τις δανείστριες τράπεζες και το πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρίας.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην απάντησή του, είπε ότι η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι θέμα, για το οποίο μπορεί να εγκαλείται η κυβέρνηση. Ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης συντόνισε τις διαβουλεύσεις μεταξύ της εταιρίας και των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες και γι' αυτό προτάθηκε από την εταιρία να προσλάβει έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο για να βοηθήσει την εξυγίανσή της.
Οσον αφορά την αμοιβή του συμβούλου, είπε ότι είναι αποκλειστικά θέμα της εταιρίας και η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει ένα συμβιβασμό σε μία τέτοια υπόθεση.
"Είναι πρόκληση για την κοινή γνώμη και το δημόσιο αίσθημα" η αμοιβή του συμβούλου, είπε στην τοποθέτησή του ο Στ. Παναγιώτου, την ίδια στιγμή που η επιχείρηση είναι υπερχρεωμένη. Και τόνισε:
"Χρειάζονται άλλα μέτρα, σε άλλη κατεύθυνση, όπως η εφαρμογή κλαδικής πολιτικής, που σημαίνει για το συγκεκριμένο κλάδο δημιουργία ενιαίου φορέα ξύλου και χάρτου, όπου μαζί με άλλες εταιρίες του κλάδου θα αποτελέσουν τον πυρήνα και τον κορμό αυτού του φορέα. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει σοβαρό μοχλό ανάπτυξης της βιομηχανίας και της εθνικής οικονομίας".