Η κατανάλωση άψητων ή μέτρια ψημένων χάμπουργκερ δημιουργεί τον κίνδυνο προσβολής από το βακτήριο "E. coli",το οποίο προκαλεί μια πιθανώς θανατηφόρα μορφή τροφικής δηλητηρίασης, προειδοποιούν Βρετανοί γιατροί και συστήνουν την αποφυγή τους.
Η υπηρεσία PHSL (Εργαστήρια της βρετανικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας), η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο και την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών, εξέδωσε την προειδοποίηση αυτή μετά την εξέταση περισσοτέρων από 85 κρουσμάτων "E. coli" στη Βρετανία και την Ουαλία, στη διάρκεια διετούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 1994 και του 1996. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση "Lancet" και μεταδόθηκε από το "Ρόιτερ". Οι άνθρωποι που γευματίζουν συνήθως σε εστιατόρια θα πρέπει να επιστρέφουν στην κουζίνα το άψητο κρέας. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και το ψημένο κρέας που καταναλώνεται κρύο ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης από το βακτήριο αυτό, όπως επίσης και οι επισκέψεις σε αγροκτήματα με ζώα που έχουν προσβληθεί από το "E. coli".
Πρέπει να γίνει άμεσα η διεξαγωγή τοπικών επιθεωρήσεων στα κτίρια υπηρεσιών τροφοδοσίας, οι οποίες προμηθεύουν με κρέατα τα εστιατόρια που σερβίρουν χάμπουργκερ, όπως επίσης και ενημέρωση του κόσμου για την προληπτική υγιεινή που αφορά και τις επισκέψεις σε αγροκτήματα, δήλωσε εκπρόσωπος της PHSL.
Η έρευνα της κυβερνητικής αυτής υπηρεσίας έδειξε ότι 58 άνθρωποι προσβλήθηκαν από το βακτήριο "E. coli" αφού είχαν γευματίσει σε εστιατόρια. Αλλοι είκοσι προσβλήθηκαν από το βακτήριο αυτό μετά από επαφή που είχαν με ζώα και άλλοι δεκαπέντε έπειτα από επίσκεψή τους σε ιδιωτικό αγρόκτημα.
Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που αναφέρει ότι το βακτήριο αυτό μπορεί να μεταδοθεί όχι μόνο μέσω τροφίμων, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο και από ζώο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον γιατρό Ρόλαντ Σάλμον,επικεφαλής της έρευνας.
Το βακτήριο "E. coli" προκάλεσε πέρυσι το θάνατο περισσότερων από 20 ανθρώπων στη Σκοτία. Επίσης από το βακτήριο αυτό έχουν χάσει τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι στην Ιαπωνία το 1995 και τέσσερα παιδιά στις ΗΠΑ το 1993. Οι αναφορές για την επικινδυνότητα των γευμάτων αυτών είναι συχνές. Ομως, από τη μια ο σύγχρονος τρόπος ζωής, από την άλλη η επίθεση μέσω της διαφήμισης και η παντελής έλλειψη καταναλωτικής αγωγής στα σχολεία, έχει δημιουργήσει το σημερινό αδιέξοδο που όπως φαίνεται θα απαιτηθούν πολλές και επίπονες προσπάθειες για να μπορέσουμε να το υπερβούμε.