Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας...

Με ποταμούς ευρώ επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ενωση να προσελκύσει τις βαλκανικές χώρες

Με το 1,6 δισ. ευρώ των προγραμμάτων βοήθειας η ΕΕ στοχεύει να βοηθήσει τις βαλκανικές χώρες να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο Κρις Πάτεν, επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που επισκέφθηκε την έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ανασυγκρότηση.

Διευκρίνισε ότι για τα προγράμματα που διαχειρίζεται η Υπηρεσία έχει υπογράψει συμβάσεις για περισσότερο από το 80% και εκταμιεύσει σχεδόν 70% όλων των πιστώσεων της ΕΕ που της ανατέθηκαν μέχρι το τέλος του 2001. Συνολικά, είπε, μέχρι το 2006 θα διατεθούν 4,65 δισ. ευρώ, δηλαδή 800 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Πρόσθεσε ότι το έργο της Υπηρεσίας βοηθά στη δημιουργία «ευνοϊκού περιβάλλοντος» για την εφαρμογή της συνεχιζόμενης και επίπονης πολιτικής διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ αναφέρθηκε πρώτα στις επιθέσεις αυτοκτονίας, ζητώντας απ' όλες τις χώρες να τις καταδικάσουν, και στη συνέχεια έκανε λόγο για τον Σαρόν, από τον οποίο ζήτησε να ακούσει τη διεθνή κοινότητα και να αποσύρει τα στρατεύματα από τα παλαιστινιακά εδάφη. Οσον αφορά στην επίσκεψη του Κ. Πάουελ στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι εκφραστής των απόψεων της διεθνούς κοινότητας(!) και ότι θα πρέπει να τον ακούσουν προσεκτικά Ισραήλ και Παλαιστίνιοι. Ακόμη σημείωσε ότι δεν αποδέχεται την κριτική πως η ΕΕ αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων στο θέμα του παλαιστινιακού προβλήματος και της ισραηλινής επιθετικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ