Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα ΚΤΕΟ

Στ' αλήθεια, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έγιναν και σε τι εξυπηρετούν τα ΚΤΕΟ (ή, μάλλον, το υποψιάζομαι, αλλά δεν έχω αποδείξεις). Κάθε άτομο και ιδίως ο απλός εργαζόμενος, που με τις οικονομίες και τις στερήσεις του κατορθώνει ν' αποκτήσει ένα αυτοκίνητο, έχει υποχρέωση χωρίς να του το επιβάλει κανένα ΚΤΕΟ απέναντι στον εαυτόν του, πρώτα πρώτα, και στο περιβάλλον του και, δεύτερον, στο ίδιο του το περιουσιακό στοιχείο, που απέκτησε με κόπο, να το φροντίζει, να το προστατεύει, να το περιποιείται και να το προφυλάσσει από κάθε κίνδυνο, γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ο έλεγχος των καυσίμων και τα ΚΤΕΟ, με τον τρόπο που γίνονται, τι ρόλο παίζουν; Απλούστατα, σε αναγκάζουν να βάλεις το χέρι στην τσέπη, να ταλαιπωρηθείς και δεν είναι μόνον αυτό. Ο γραφειοκρατικός Γολγοθάς αρχίζει από τη στιγμή της αναμονής, του πότε θα έρθει η σειρά σου να περάσεις από το ΚΤΕΟ, μήπως περάσει η προθεσμία και πληρώσεις πρόστιμο. Δεύτερον, πρέπει να επιμένεις πολλή ώρα, ώσπου να κατορθώσεις να πιάσεις το 167, να κλείσεις το πολυπόθητο ραντεβού. Και ο Γολγοθάς συνεχίζεται, ή, μάλλον, τώρα αρχίζει στην κυριολεξία.

Φτάνεις στο χώρο του ΚΤΕΟ και περιμένεις τη σειρά σου. Επιτέλους, σου δίνεται ένα νούμερο κι ένα χαρτί και σου λένε «Τράβα ταμείο» και περιμένεις και περιμένεις σε μια ατέλειωτη ουρά, ώσπου να σκάσεις τις 12 χιλιαδίτσες σου για να πάρεις το παράβολο. Μετά, πηγαίνεις στο γραφείο «Εκδόσεων Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου» και περιμένεις, περιμένεις και αγχώνεσαι. Η αγανάκτηση θα έρθει σε λίγο.

Μετά προχωράς και πας στην ουρά, εκεί ακριβώς που σου έχουν υποδείξει να περάσεις τον έλεγχο. Και περιμένεις και περιμένεις και περιμένεις, ώσπου μεσημεριάζει. Ημουνα το νούμερο 109. Επιτέλους, φτάνεις μπροστά. Να και παρουσιάζεται μπροστά σου, αγέλαστος, σκυθρωπός και αυταρχικός, μιλώντας σου στον ενικό, ο εντεταλμένος μηχανικός. Σε πιάνει κρύος ιδρώτας από το φόβο, σαν το νεοσύλλεκτο στη θέα του μόνιμου δεκανέα. Κάνεις κάποιες κινήσεις, που σου υποδεικνύει. Κάτι μετράει με κάποια όργανα, ύστερα οδηγείς το αυτοκίνητο πάνω από ένα λάκκο (εν τω μεταξύ για το φόβο των Ιουδαίων, έχεις πάει πριν δυο μέρες στο συνεργείο σου κι έχεις σκάσει τα 50 χιλιάρικά σου, για να αισθάνεσαι άνετος. Αν και, καθώς λέει, υπάρχουν ειδικά γραφεία, που αναλαμβάνουν να σου τελειώσουν τη δουλιά έναντι αδράς αμοιβής). Τέλος πάντων. Κάθεσαι λίγο πάνω από το λάκκο, κάτι σου χτυπάνε και προχωρείς προς την έξοδο, περιμένοντας και πάλι. Δε σκέφτεσαι, παρά την πιθανή καμπάνα που σε περιμένει.

Σε λίγο καταφθάνει ο μηχανικός, βλοσυρός και αμίλητος, κρατώντας τα χαρτιά σου στο χέρι. Εσύ δεν κάνεις τίποτα άλλο, παρά να του χώσεις κρυφά στη χούφτα «το κάτι τις του» και τότε, ως διά μαγείας, το πρόσωπό του φωτίζεται. Σου κολλάει πίσω στον αριθμό το ειδικό σηματάκι και, δείχνοντας πώς μπορεί να μιλά ελληνικά, σου λέει «να πάτε στο καλό, σε τρία χρόνια». Κατόπιν τούτου, καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Για το τι είναι και σε τι εξυπηρετούν τα ΚΤΕΟ.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ