Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Παρανάλωμα η Πάρνηθα, κάηκαν δεκάδες σπίτια

Eurokinissi

Για δεύτερη μέρα η πυρκαγιά κατέκαψε ό,τι βρήκε μπροστά της στην Αττική με τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση να παρακολουθούν την καταστροφή σπιτιών και περιουσιών του λαού αλλά και του πολύπαθου ορεινού όγκου και του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Αποδεκατισμένες Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία, χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών, χωρίς κανέναν συντονισμό. Το «τρεχάτε ποδαράκια μου» είναι το μόνο μέτρο που συστήνει η κυβέρνηση στις οικογένειες που βλέπουν να χάνεται το βιος τους, να γίνονται στάχτη σε μια στιγμή ο μόχθος και οι θυσίες ετών.

Η αντίδραση πολλών κατοίκων που επέμειναν να μη φύγουν ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, παρά την εντολή απομάκρυνσης, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που λειτουργεί με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και άρα ό,τι δεν υπακούει σε αυτήν είναι κόστος, ακόμα και η προστασία της λαϊκής περιουσίας, της ζωής του λαού, του περιβάλλοντος.

Σε αυτές τις συνθήκες η πυρκαγιά προχωρά καίγοντας τη μια περιοχή μετά την άλλη στην Πάρνηθα. Ξεκίνησε την Τρίτη στη δυτική μεριά της Πάρνηθας από τη Μονή Κλειστών, περικύκλωσε τη Χασιά και προχώρησε προς τις περιοχές Πανόραμα και Γεννηματά 2.


Eurokinissi

Από εκεί χώρισε στα δύο κινούμενη τόσο δυτικά προς Ασπρόπυργο, όπου εξασθένισε, όσο και ανατολικά προς Μενίδι, όπου έκαψε δάσος και σπίτια στον Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Χτες το πρωί συνέχισε καίγοντας δάσος και σπίτια στην Αγία Παρασκευή και κατευθύνθηκε βόρεια. Νωρίς το βράδυ βρισκόταν στο φαράγγι του Αη Γιώργη στην περιοχή Κεραμίδι και εκτεινόταν μέχρι την κορυφή της Κυράς. Η μάχη που δινόταν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή για τα επίγεια τμήματα, αποσκοπούσε να σταματήσουν τη φωτιά εκεί και να μην περάσει από την πίσω πλευρά της κορυφής της Κυράς.

Η μέρα ξημέρωσε στις φλόγες

Ηδη, πριν ξημερώσει η χτεσινή μέρα, η πυρκαγιά που μαίνεται στον Ασπρόπυργο είχε κάψει τουλάχιστον 5 σπίτια στην περιοχή Λόφος Κυρίλλου και έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στην περιοχή. Ολονύχτια μάχη στο σημείο, όπου έπνεαν ισχυροί άνεμοι, έδιναν εθελοντές, κάτοικοι, αλλά και μέλη του ΚΚΕ που συνδράμουν το έργο των ελάχιστων πυροσβεστικών δυνάμεων. Αυτό άλλωστε κατήγγειλαν και οι κάτοικοι που προσπαθούσαν με λάστιχα και άλλα μέσα να προστατέψουν τις περιουσίες τις δικές τους αλλά και των γειτόνων τους καθώς η παρουσία της Πυροσβεστικής στο σημείο ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, όπως άλλωστε και των υδροφόρων της Τοπικής Διοίκησης.


Eurokinissi

Παράλληλα, από τη νύχτα δυνάμωναν οι άνεμοι, γιγαντώνοντας τις φλόγες που μαίνονταν κατακαίγοντας δάσος και αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο για τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Από το βράδυ, οι κάτοικοι είχαν τεθεί σε επιφυλακή αφού οι φλόγες άρχισαν να πλησιάζουν τους οικισμούς, όπως του Αγ. Ιωάννη Ρώσου, του Πανοράματος και της Χασιάς και με λάστιχα στα χέρια προσπαθούσαν να βρέξουν τα χωράφια γύρω από τα σπίτια τους, με στόχο να ανακόψουν την πορεία τους, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις.

Με τις πρώτες πρωινές ώρες, η πυρκαγιά είχε χωριστεί σε δύο μέτωπα, εκ των οποίων το ένα κατευθυνόταν προς το Πανόραμα στα Ανω Λιόσια. Το μεσημέρι γύρω στις 12.30 μεγάλη αναζωπύρωση εκδηλώθηκε στην Μονή Κλειστών, εκεί απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά την Τρίτη και την ίδια στιγμή η φωτιά πέρασε στα σπίτια στην Αγία Παρασκευή και στον Αη Γιάννη τον Ρώσο στο Μενίδι, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια.

Μάλιστα, σοβαρά εγκαύματα υπέστη κάτοικος του οικισμού Αγ. Παρασκευής στο Μενίδι, που προσπαθούσε μόνος του να σώσει το σπίτι του από την πύρινη λαίλαπα, δεδομένης της τραγικής έλλειψης πυροσβεστικών μέσων αλλά και της ανυπαρξίας προληπτικών μέτρων. Σύμφωνα με κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού Πάρνηθας, ο άνδρας κατάβρεχε το σπίτι του για να το προστατέψει από τις πύρινες φλόγες, όταν πήρε φωτιά και ανατινάχθηκε φιάλη υγραερίου που υπήρχε στην αυλή του, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα.


Eurokinissi

Οι κάτοικοι των οικισμών Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά ειδοποιήθηκαν το πρωί με μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς το κέντρο Μενιδίου, ενώ οι κάτοικοι στην περιοχή Λεφάντω να απομακρυνθούν προς Ανω Λιόσια.

Φωτιά ξέσπασε και στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά και το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Η δραματικά επικίνδυνη πορεία της πυρκαγιάς έφτασε μέχρι το στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι, με το ΓΕΕΘΑ να κάνει λόγο για «μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρο που κατασβήστηκαν άμεσα από το προσωπικό του και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του».

Διαμαρτυρία σήμερα στο Δημαρχείο Αχαρνών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Αχαρνών διοργανώνει σήμερα στις 10.30 το πρωί, ο Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού απαιτώντας μέτρα, έστω και τώρα, για την πυρκαγιά που καίει την Πάρνηθα από χθες. Επίσης, καλεί στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 25 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα στο λαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στο Σύνταγμα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.


Eurokinissi


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ