Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑ
Εφιάλτης δίχως τέλος με νέα μέτωπα και ανυπολόγιστες ζημιές

Χωρίς τέλος είναι ο πύρινος εφιάλτης και για τον λαό της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, καθώς στα ήδη ενεργά μέτωπα από τις αρχές της βδομάδας, τη χτεσινή μέρα ήρθαν να προστεθούν νέες εστίες φωτιάς, με την πιο επικίνδυνη στο Στείρι, πλησίον του Διστόμου, όπου στις φλόγες παραδόθηκε και η ιστορική μονή του Οσίου Λουκά.

Ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί στην Ανατ. Στερεά και Εύβοια από την αρχή της βδομάδας και συνεχίζουν ακόμη το καταστροφικό τους έργο, είναι ένας νεκρός στον Πρόδρομο Βοιωτίας, ανυπολόγιστες καταστροφές σε ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες, καμένα ποιμνιοστάσια και νεκρά ζώα, καμένα σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν μετατραπεί σε στάχτη.

Καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες στα ενεργά μέτωπα στις φωτιές στα παράλια της Βοιωτίας στον Κορινθιακό Κόλπο, στη Μακρακώμη της δυτικής Φθιώτιδας, στα Βάγια και το Μοσχοπόδι Θήβας, αλλά και με νέα μέτωπα που εκδηλώθηκαν, όπως στο Στείρι Βοιωτίας, στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας και τις δύο εστίες στον Δοκό και την Εξω Παναγίτσα Χαλκίδας.

Στη Βοιωτία

Το απόγευμα της χτεσινής μέρας κοντά στο χωριό Στείρι ξέσπασε νέα πυρκαγιά σε δασική έκταση, η οποία πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά και αφού πρώτα έκαψαν τον περίβολο, εξαπλώθηκαν και σε ένα από τα πιο παλιά κτίρια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τη μάχη για να μην επεκταθεί και στο υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα του μοναστηριού, το οποίο είχε εκκενωθεί.

Η συγκεκριμένη φωτιά, μέχρι αργά χτες το βράδυ συνέχιζε να καίει ανεξέλεγκτα δασική έκταση σε δύσβατα σημεία, έχοντας διασπαστεί σε διάφορα μέτωπα, με πολύ υψηλό κίνδυνο να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Στείρι, όπως και τις προηγούμενες μέρες, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μπαίνοντας στη μάχη με τις φλόγες αλλά και πιέζοντας για τη λήψη κάθε μέτρου για την αντιμετώπιση της φωτιάς.

Την ίδια στιγμή, καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τη Δευτέρα στο χωριό Πρόδρομος και στον οικισμό Ταρσός, οι οποίες έχουν μετατρέψει σε κρανίου τόπο ένα μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Βοιωτίας στον Κορινθιακό Κόλπο.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδωσαν τη χτεσινή μέρα οι πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές στις δύο φωτιές που ξέσπασαν αργά το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή της Θήβας. Πρόκειται για τη φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή της Υλίκης και έφτασε μέχρι τα Βάγια, καίγοντας αγροτοδασική έκταση και καλλιέργειες, καθώς και γι' αυτή που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα κοντά στον ΧΥΤΑ Θήβας και έκαψε χορτολιβαδική έκταση αλλά και ένα τμήμα από το πευκοδάσος του Μοσχοποδίου.

Στην Εύβοια

Νέες εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν χτες και στην κεντρική Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στο Κοντοδεσπότι και στις συνοικίες Δοκός και Εξω Παναγίτσα Χαλκίδας, οι οποίες έκαιγαν λίγα μόλις μέτρα από τα σπίτια των οικισμών.

Αρχικά ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στο χωριό Κοντοδεσπότι, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο καθώς ο αέρας έσπρωχνε τις φλόγες σε σημεία που ήδη έχουν καεί από φωτιές προηγούμενων ετών στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, δύο ξεχωριστά μέτωπα φωτιάς ξέσπασαν λίγο έξω από την πόλη της Χαλκίδας. Η μία εστία ξεκίνησε κοντά στο νεκροταφείο Χαλκίδας στην περιοχή Δοκός. Λίγα μόλις λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε νέα εστία σε απόσταση 500 περίπου μέτρων και κοντά στα πρώτα σπίτια της συνοικίας Εξω Παναγίτσα.

Στα δύο μέτωπα επιχείρησαν άμεσα εναέρια πυροσβεστικά μέσα που πραγματοποιούσαν ρίψεις στη γειτονική φωτιά στο Κοντοδεσπότι, καθώς και επίγειες δυνάμεις, θέτοντας αρχικά υπό έλεγχο την εστία που βρισκόταν κοντά στα σπίτια της Εξω Παναγίτσας και στη συνέχεια και το δεύτερο μέτωπο.

Στη Φθιώτιδα

Καλύτερη είναι η εικόνα του μετώπου της φωτιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Μακρακώμη Φθιώτιδας και προξένησε μεγάλες καταστροφές σε ποιμνιοστάσια και ζώα, δεντροκαλλιέργειες και εκατοντάδες στρέμματα δάσους.

Πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες που έφτασαν στα πρώτα σπίτια του χωριού Βίτωλη, αλλά και με αναζωπυρώσεις που απείλησαν και σπίτια στη Μακρακώμη. Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και χτες το μεσημέρι, ενώ κάτοικοι και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή.

ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ: «Εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες του κράτους»

Για «εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες του κράτους» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ σχετικά με τις τελευταίες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.

«Κρανίου τόπος! Εγκληματικές οι διαχρονικές ευθύνες του κράτους, που στην κυριολεξία γυμνό από μέσα πυρόσβεσης και σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αφήνει τον λαό απροστάτευτο και διαχέει βολικά την ευθύνη του πότε στην κλιματική αλλαγή, πότε στην "ανευθυνότητα" κάποιων, πότε στον "στρατηγό άνεμο" και τελευταία στους κατατρεγμένους όπου Γης!», τονίζει χαρακτηριστικά η ΤΕ Λιβαδειάς.

Επισημαίνει επίσης ότι από την πρώτη στιγμή δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ανάμεσά τους η Λιάνα Καραβασίλη, Γραμματέας της ΤΕ Λιβαδειάς και περιφερειακή σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Γιώργος Σιδηράς, υποψήφιος δήμαρχος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας, και η Λαμπρινή Γερονικολού, υποψήφια δήμαρχος Λεβαδέων, βρέθηκαν στα μέτωπα της φωτιάς και μεταξύ άλλων τονίζει: «Και σε αυτήν την περιοχή, εκατοντάδες είναι τα στρέμματα καμένης γης, δασικής έκτασης, ελαιοπερίβολα, αλλά και κατοικίες και γεωργικές εγκαταστάσεις, με τους κατοίκους που δίνουν αγώνα για να περιορίσουν τη φωτιά και να σώσουν τις περιουσίες τους να καταγγέλλουν την ανεπάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, τις τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό και τη σχεδόν παντελή απουσία εναέριων μέσων».

Κ. Μπασδέκης: Ενα ακόμα επεισόδιο του επικίνδυνου έργου

«Τις τελευταίες μέρες, στην Ανατ. Στερεά και την Εύβοια ο λαός ζει ένα ακόμη τραγικό επεισόδιο του επικίνδυνου έργου που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο», σημειώνει σε δήλωσή του ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τονίζει τις εγκληματικές ευθύνες που και φέτος το καλοκαίρι κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές και μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές. Ομως, όπως με τραγικό τρόπο διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά, η πραγματικότητα είναι δυστυχώς εντελώς διαφορετική. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα στην Πυροσβεστική γίνονται κάθε χρόνο και μεγαλύτερες. Η πρόληψη και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός προστασίας απουσιάζουν. Δασικοί δρόμοι και ζώνες πυροπροστασίας ανοίγονται την ώρα της φωτιάς.

Η αιτία για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης της πυροπροστασίας, της εμπορευματοποίησης της γης και της αντιμετώπισης της προστασίας της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος κάτω από τη λογική του κόστους - οφέλους.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", έχοντας διαχρονικά ως προτεραιότητα την προστασία του λαού από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς, απαιτούμε, έστω και τώρα, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημιώσεων για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ