Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Καίει για έκτη μέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Σε πλήρη εξέλιξη για πέμπτη μέρα χθες συνεχίστηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη και στη Ροδόπη. Εκτείνεται πλέον σε ένα τεράστιο μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων, που ξεκινάει από τη Δαδιά του Εβρου και φτάνει μέχρι τη Ροδόπη.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο μέτωπο, που αφορά την Αλεξανδρούπολη, ξεκίνησε από Μελία και έφτασε στη Χηλή και στη Μάκρη. Αυτό το μέτωπο προχώρησε προς Πετρωτά και πιο βόρεια από Κίρκη και Συκορράχη κατευθύνεται προς Κασσιτέρα, απειλώντας τις Σάπες και άλλους οικισμούς στον δήμο Μαρώνειας - Σαπών στη Ροδόπη. Η φωτιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη στη Δαδιά έφτασε δυτικά στα Κοίλα και στη Μελία.

Στο μεταξύ εξακολουθεί να καίει στον νομό Ροδόπης η φωτιά στο δάσος, έχοντας απομακρυνθεί από τον Ιασμο, ενώ έχουν τεθεί υπό έλεγχο οι φωτιές στη Γρατινή Ροδόπης και στη Σαμοθράκη Εβρου, που εκδηλώθηκε αργά τη νύχτα της Τρίτης.

Δεκάδες οικισμοί έχουν εκκενωθεί, δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, οχήματα και αγροτικά μηχανήματα, κτηνοτροφικές και μονάδες και μελίσσια, ένα σχολείο στην Παλαγία, δημόσιες υποδομές έχουν καεί, ενώ ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στην χλωρίδα και στην πανίδα του νομού, με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και γεωργικών εκτάσεων να έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Βλάβες έχει υποστεί το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της ευρύτερης περιοχής.


Eurokinissi

Στην Καβάλα η εικόνα της πυρκαγιάς παρουσιαζόταν βελτιωμένη, αν και παρέμεναν ενεργά τα δύο μέτωπα, το ένα κοντά στον οικισμό Αβραμυλιά και το άλλο στο Διαλεκτό.

Στο μεταξύ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που εκκενώθηκε, από χθες στις 6 το απόγευμα άρχισε να επαναλειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ σταδιακά εντός της σημερινής μέρας σχεδιάζεται να επαναλειτουργήσουν και οι κλινικές του. Πολλοί από τους ασθενείς που είχαν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας πήραν εξιτήριο από τις εκεί υγειονομικές μονάδες.

Κλειστή παρέμενε για τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας η Εγνατία Οδός, όπως και οι επαρχιακοί δρόμοι που συνδέουν την Κομοτηνή με την Αλεξανδρούπολη.

Χωρίς ρεύμα παρέμενε για δεύτερη μέρα χθες το νησί της Σαμοθράκης, καθώς η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη κατέστρεψε τις δύο βασικές γραμμές μέσης τάσης που τροφοδοτούν τις υποβρύχιες γραμμές οι οποίες δίνουν ρεύμα στη Σαμοθράκη. Επίσης, σε πολλά χωριά του νησιού δεν υπάρχει ούτε υδροδότηση, καθώς χρησιμοποιούνται αντλιοστάσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ