Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ελλείψεις στην πυρασφάλεια, κενά στο προσωπικό

Στο νοσοκομείο ξέσπασαν τέσσερις πυρκαγιές σε δυο μέρες

Με τους εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ιδιαίτερα με το προσωπικό στις κλινικές, στα τμήματα και στις υπηρεσίες τις οποίες έπληξαν τα αλλεπάλληλα περιστατικά πυρκαγιάς, συζήτησαν χτες το πρωί η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά, και ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην περιοδεία συμμετείχαν επίσης η Μαίρη Αγρογιάννη, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, ο Σπετίμ Καραγκιόζη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου ξέσπασαν τέσσερις πυρκαγιές μέσα σε διάστημα λίγων ημερών: Το βράδυ της Πέμπτης 17 Αυγούστου εκδηλώθηκε φωτιά σε άδειο θάλαμο της Β' Χειρουργικής κλινικής, ενώ το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο ξέσπασαν τρεις νέες εστίες στον συνδετικό διάδρομο μεταξύ ΤΕΠ και κτιρίου του νοσοκομείου, σε χώρο της Α' Χειρουργικής κλινικής και σε εξωτερικό χώρο, κοντά στη σκάλα εισόδου του οικήματος όπου στεγάζονται οι κοιτώνες των γιατρών.

Το κλιμάκιο του Κόμματος συζήτησε με το προσωπικό, που υπό συνθήκες εντατικοποίησης και υποστελέχωσης βρέθηκε αντιμέτωπο με τις φωτιές, μπήκε μπροστά στις προσπάθειες να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι ασθενείς και συμμετείχε στη μάχη της κατάσβεσης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η έλλειψη ουσιαστικής πυρασφάλειας και η ανυπαρξία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.


Το κλιμάκιο του Κόμματος ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την Ερώτηση που έχει ήδη καταθέσει το ΚΚΕ σχετικά με το θέμα, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες με στόχο να αποκατασταθούν οι ζημιές στο νοσοκομείο και να καλυφθούν οι ανάγκες του σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, με ολοκληρωμένο σχέδιο πυρασφάλειας, αλλά και σε προσωπικό.

Στο πλαίσιο της περιοδείας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, με θέμα τις μεγάλες ανάγκες του ιδρύματος, από την αντιμετώπιση των ελλείψεων στην πυρασφάλεια μέχρι την υποστελέχωση στο τεχνικό - υγειονομικό προσωπικό και την υποχρηματοδότηση.

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

Οι διαπιστώσεις για τις τραγικές ελλείψεις ήταν κοινός τόπος στη συζήτηση με το προσωπικό στις Χειρουργικές κλινικές, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στη φύλαξη του νοσοκομείου. Οπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, καμία από τις τέσσερις εστίες φωτιάς δεν σήμανε συναγερμό στο σύστημα πυρανίχνευσης, το οποίο άλλωστε δεν υπάρχει σε όλα τα κτίρια και τους θαλάμους.

Στην πράξη, η ενημέρωση έγινε από στόμα σε στόμα, από γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς, φύλακες. Μάλιστα η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε σε μέρα γενικής εφημερίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς και συνοδοί να βρίσκονται στο νοσοκομείο. «Για κάποια λεπτά επικρατούσε πραγματικό χάος», περιγράφουν, καθώς οι καπνοί γέμισαν συγκεκριμένους θαλάμους και δεκάδες άνθρωποι αναζητούσαν διαφυγή από το κτίριο σε διαδρόμους που είχαν μείνει χωρίς φως, αλλά και χωρίς σηματοδότηση που να οδηγεί στην έξοδο.

Στην πτέρυγα όπου η φωτιά προκάλεσε ζημιές
Στην πτέρυγα όπου η φωτιά προκάλεσε ζημιές
«Είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές», εκτιμούν εργαζόμενοι στη φύλαξη και την ασφάλεια του νοσοκομείου. Υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι γρήγορα και με ασφάλεια οδήγησαν ασθενείς έξω από τους συγκεκριμένους θαλάμους και τις κλινικές.

Αναφέρονται επίσης στην άμεση αντίδραση του ηλεκτρολόγου βάρδιας, ο οποίος «έκοψε» τις παροχές οξυγόνου στον θάλαμο όπου ξέσπασε η φωτιά, αποτρέποντας πολύ χειρότερες εξελίξεις. Παράλληλα όμως επισημαίνουν την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών και το γεγονός ότι το προσωπικό δεν έχει στο σύνολό του κατάλληλη εκπαίδευση, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία άσκηση στο πλαίσιο μιας στοιχειώδους προετοιμασίας.

Χαρακτηριστικά, μία από τις μάνικες με τις οποίες προσπάθησαν να σβήσουν την πρώτη πυρκαγιά αποδείχθηκε ότι δεν είχε νερό, ενώ στη δεύτερη φωτιά τα πυροσβεστικά οχήματα συνάντησαν δυσκολία να φτάσουν στο σημείο όπου υπήρχε εστία και χρειάστηκε να κόψουν την αλυσίδα που είχε τοποθετηθεί σε μία πόρτα, προκειμένου να προσεγγίσουν τη φωτιά.

Παλεύουμε για την Υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Στη σημασία της πρόληψης στάθηκε η Δ. Μανωλάκου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες για το προσωπικό, τους ασθενείς, τους επισκέπτες του νοσοκομείου. Αναφερόμενη στα πύρινα μέτωπα που καίνε τις μέρες αυτές σε όλη τη χώρα, σχολίασε ότι ανάλογα προβλήματα, κενά και ελλείψεις υπάρχουν στην προστασία των δασών και κρίσιμων υποδομών, στην προστασία της περιουσίας και της ζωής του λαού.

«Την ανθρώπινη ζωή δεν την έχουν σε τίποτα», υπογράμμισε, καταγγέλλοντας την πολιτική που θεωρεί «κόστος» την πυροπροστασία, όπως και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας. «Λεφτά για προσλήψεις και υποδομές στα νοσοκομεία δεν διαθέτουν. Τα διαθέτουν όμως για τους ιδιώτες στην Υγεία, για τους επιχειρηματίες του πόνου», σημείωσε.

Αναφέρθηκε τέλος στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι οι πρωτοβουλίες του Κόμματος θα συνεχιστούν, μέσα και έξω από τη Βουλή, ενώ κάλεσε τους υγειονομικούς και λοιπούς εργαζόμενους στο νοσοκομείο να δυναμώσουν τον αγώνα και τη διεκδίκηση με τη συμμετοχή και τη δράση τους, μέσα και από τις γραμμές του Σωματείου τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ