Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον Ζυλ Ντασσέν

«Η νύχτα και η πόλη»
«Η νύχτα και η πόλη»
Ενα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνοθέτη, Ζυλ Ντασσέν, με τις σημαντικότερες ταινίες του, θα διεξαχθεί από 15-25/4 στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός), υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τις ταινίες που θα προβληθούν επέλεξε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο οποίος, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι στο αφιέρωμα συμπεριλαμβάνονται και οι τέσσερις ταινίες της αμερικάνικης περιόδου του, μεταξύ '47 και '50, οι οποίες δεν είναι πολύ γνωστές στο ελληνικό κοινό. Η καριέρα του Ζ. Ντασσέν στο Χόλιγουντ διακόπηκε το '50, όταν αναγκάστηκε να διαφύγει αρχικά στο Λονδίνο και αργότερα στη Γαλλία, αφού, λόγω της ιδεολογίας του, ήταν από τους πρώτους στην αντικομμουνιστική «μαύρη λίστα» του γερουσιαστή Μακάρθι.

Οι ελάχιστες ταινίες που επέλεξε ο Ζ.Ντασσέν είναι οι εξής: «Ο δήμιος των κολασμένων» (1947), με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ σε έναν από τους πρώτους ρόλους του. «Γυμνή πόλη» (1948), σεναριογράφος της οποίας ήταν ο, επίσης κυνηγημένος από τον Μακάρθι, Αλμπερτ Μολτς. «Η λεωφόρος των κλεφτών» (1948). «Η νύχτα και η πόλη» (1950).

Αυτές οι ταινίες κινούνται θεματικά στο «φιλμ - νουάρ», αλλά με έντονα αντιηρωικά και κριτικά νεορεαλιστικά στοιχεία. Η ταινία «Η λεωφόρος των κλεφτών» είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του, αρμενικής καταγωγής συγγραφέα Α. Ι. Μπεζερίδη και από την αρχή της ακούγεται το τραγούδι «Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά»! Οι υπόλοιπες ταινίες του αφιερώματος είναι και οι πλέον γνωστές, αλλά όχι λιγότερο σπουδαίες, από το «Ριφιφί» μέχρι την «Κραυγή γυναικών», πολλές από τις οποίες «σφραγίστηκαν» από τις ερμηνείες της Μελίνας Μερκούρη.

Το αφιέρωμα θα ανοίξει με την ταινία «Η νύχτα και η πόλη» στις 15/4 μόνο με προσκλήσεις και θα επαναληφθεί σε δύο προβολές στις 16/4. Ακολουθούν: 17/4: «Φαίδρα», «10.30 Καλοκαίρι βράδυ», 18/4: «Δοκιμή», «Τοπ - καπί», 19 και 20/4: «Δήμιος των κολασμένων», «Γυμνή πόλη», 21 και 22/4: «Η λεωφόρος των κλεφτών», «Ριφιφί», 23/4: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Κραυγή γυναικών», 24/4: «Ποτέ την Κυριακή», «Υπόσχεση την αυγή», 25/4: «Υπόσχεση την αυγή», «10.30 Καλοκαίρι βράδυ». Οι προβολές αρχίζουν στις 8.15 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ