Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Βιβλίο
AMY MIMS
«Ο Ρίτσος του εικονοστασίου»

«...Με ειλικρινή ταπεινοφροσύνη, παρουσιάζω στους Ελληνες αναγνώστες τη δική μου προσέγγιση στο μακροσκελέστατο έργο, το γνωστό ως "Εικονοστάσιο Ανωνύμων Αγίων", ή - λόγω των εννέα τόμων - ως η "Εννεαλογία".

Αυτή η προσέγγιση δεν είναι βιογραφία. Δεν είναι μελέτη, τουλάχιστον με τη συνηθισμένη έννοια. Προπαντός, δεν είναι κριτική. Μακάρι να γραφότανε ως ποίηση. Πάντως, ό,τι κι αν είναι, εκφράζει την απέραντη αγάπη που έχω αποκτήσει γι' αυτό το σχεδόν κύκνειο άσμα του Ρίτσου, το οποίο δώδεκα χρόνια παλεύω μέρα-νύχτα για τη μεταγλώττισή του».

Με τον πρόλογο αυτό η Ιρλανδέζα μεταφράστρια του Γ. Ρίτσου, συγγραφέας Αμι Μιμς, που έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα εδώ και χρόνια, μας ξεναγεί στο τελευταίο της βιβλίο «Ο Ρίτσος του Εικονοστασίου», επιχειρώντας μια διείσδυση στο συγκεκριμένο έργο του ποιητή. Στο αγγλικό κείμενο αναφέρεται, με λεπτομερή ανάλυση, επεξηγήσεις, αναφορές, βιογραφικά στοιχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στο έργο του Ρίτσου. Η συγγραφέας μυεί τον αγγλόφωνο αναγνώστη στην πλούσια ποίηση του Ρίτσου και στην τεχνική του. Στο τέλος του αγγλικού τόμου, η Α. Μιμς προσέθεσε ένα κείμενο διακοσίων περίπου σελίδων στα ελληνικά που δεν είναι η μετάφραση του αγγλικού, αλλά μια προσέγγιση του «Εικονοστασίου» για τους Ελληνες αναγνώστες.

Με κύριο άξονα την αγάπη της και τον θαυμασμό της για τον ποιητή και τη δουλιά του, μας χαρίζει ωραιότατες σελίδες τόσο στα αγγλικά, όσο και στο ένθετο ελληνικό κείμενο με την οξύτατη ερευνητική ματιά της και την ενδελεχή μελέτη της πάνω στο έργο του Ρίτσου.

Πρόκειται για μια φροντισμένη έκδοση, που «ταξιδεύει» τον Γιάννη Ρίτσο εντός κι εκτός Ελλάδας.


Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ