Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση πίσω από τις κόντρες

Στην εξυπηρέτηση των γενικότερων συμφερόντων του δικομματισμού και της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής αφιερώνει η ηγεσία της ΝΔ την «ενίσχυση» της θέσης της, όπως αυτή καταγράφεται από τα γκάλοπ που διατείνεται ότι κατέχει.

Παρά το γεγονός ότι η Ρηγίλλης υποστηρίζει πως είναι αδύνατη η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για το ΠΑΣΟΚ και προεξοφλείται με απόλυτη σχεδόν βεβαιότητα η νίκη στις επόμενες εκλογές, ωστόσο η αντιπολιτευτική τακτική της δεν αλλάζει. Παραμένει ούλτρα συναινετική όσον αφορά στην προώθηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών και σπρώχνει όπως μπορεί την κυβέρνηση για να προχωρήσει. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του δικομματικού πολέμου για την εξουσία, υπονομεύει και απαξιώνει τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης. Δε ζητά όμως πρόωρες εκλογές, ακριβώς γιατί θέλει η κυβέρνηση να μπορέσει να επιβάλει ό,τι μπορεί από τα δρομολογημένα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και για να ωριμάσει η «αναγκαιότητά» της.

«Δεν έχει νόημα να ζητάς κάτι όταν ο μόνος που μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση είναι ο κ. Σημίτης. Θα ήταν και λίγο κωμικό να ζητήσει να κάνει εκλογές επειδή το θέλω εγώ ή επειδή εκτιμώ ότι είναι η ώρα να γίνουν», είπε ο Κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε σε συνέντευξή του στην «Ντόιτσε Βέλε». Μάλιστα, δε δίστασε να υποβαθμίσει και την πολιτική σημασία των δημοτικών εκλογών ως πρόκριμα για τις βουλευτικές. «Εχω έντονη επιφύλαξη στο να δίνουμε τόσο μεγάλη εικόνα πολιτικοποίησης και μάλιστα κομματικοποίησης στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το κύριο είναι πώς μέσα από αυτή την υπόθεση θα αναδειχτούν κοινωνικές συμμαχίες». Ταυτόχρονα όμως φρόντισε να σημειώσει ότι «δε θέλω να μειώσω την πολιτική σημασία αυτών των εκλογών».

Σαφές δείγμα της «αντιπολιτευτικής» τακτικής ήταν η τοποθέτησή του όσον αφορά στη στάση του κόμματός του στο Ασφαλιστικό, όπου άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα στηρίξει, μέσω του «διαλόγου», τις κυβερνητικές επιλογές παρά το γεγονός ότι δεν τις θεωρεί «τομές». «Εν πάση περιπτώσει, δεν είπαμε ότι αποχωρούμε από κάπου. Οταν μας κάλεσε η κυβέρνηση, πήγαν δύο στελέχη μας... Αν μας ξανακαλέσουν θα πάμε. Στη Βουλή, αν έρθει το νομοσχέδιο, θα συζητήσουμε», είπε. «Απλά - συνέχισε - δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη λογική ότι η κυβερνητική πρόταση είναι μια σοβαρή προσπάθεια του προβλήματος, γιατί ορθά-κοφτά σας λέω, δεν είναι».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Γερμανία ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε χτες με τον υποψήφιο καγκελάριο Εντ. Στόιμπερ, εκθειάζοντας μάλιστα τις «επιτυχίες» του στην καταπολέμηση της ανεργίας στη Βαυαρία.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης περιφέρει και επιδεικνύει τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έχουν φτάσει στα χέρια της και δείχνουν ότι προηγείται περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κ. Καραμανλής για πρώτη φορά υπερέχει κατά μιάμιση μονάδα περίπου του Κ. Σημίτη, στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός».

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες ολοκληρώνονται και δημοσιεύονται τις επόμενες μέρες, αποτελούν βασικό όπλο της ΝΔ που χρησιμοποιεί ως αντιπερισπασμό στην τηλεοπτική συνέντευξη Σημίτη και σε όποιες πρωτοβουλίες ακολουθήσουν για την αντιστροφή του κλίματος.

Ταυτόχρονα, το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ ετοιμάζει τις απαντήσεις που θα δώσει σήμερα, στη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, στη χτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του Κ. Σημίτη.

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στη Ρηγίλλης αποφασίστηκε η ΝΔ να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, γιατί, όπως είπε ο Πρ. Παυλόπουλος, επιτρέπει στα κόμματα να αγοράζουν ραδιοτηλεοπτικό χρόνο εκτός από αυτόν που τους παραχωρείται δωρεάν, αλλά και γιατί δεν κατοχυρώνει την αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά στον έλεγχο των οικονομικών κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ